Afdeling Plastische chirurgie

Als Plastische chirurgie houden we ons bezig met het operatief creëren of herstellen van vorm en functie van het lichaam bij kinderen en volwassenen. Hierbij gaat het om de behandeling van aangeboren of later verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken.

Onze specialismen

We onderscheiden binnen ons specialisme 5 thema’s. Deze thema’s lopen als een rode draad door onze patiëntenzorg activiteiten, ons onderzoek en de opleiding van de volgende generatie plastisch chirurgen.

De thema’s zijn:

 • Algemene plastische chirurgie bestaat uit ingrepen bij sluiting van postinfectieuze en bestralingsdefecten of bij de reconstructie van door trauma beschadigde of door tumor aangetaste lichaamsdelen. We werken samen met ander afdelingen op het gebied van reconstructie na verwijdering of bestraling van sarcomen, de reconstructie van sternumdefecten na open hartchirurgie, de reconstructie na partiële of volledige vulvectomie en exenteratie van het kleine bekken.

  Speerpunten zijn decubitus en de zorg voor genderdysfore patiënten. Het UMCG en het VUMC zijn in Nederland de enige centra voor genderdysforie.

 • We onderzoeken en behandelen binnen de hand- en polschirurgie aangeboren (congenitale) en verworven afwijkingen. Dit doen we binnen het Hand- en polscentrum. Voorbeelden van verworven afwijkingen zijn:

  • degeneratieve aandoeningen zoals rheumatoide en overige arthritis en arthrose
  • traumatische aandoeningen: botbreuken, luxaties, pees-zenuwletsels, weke delen letsels en amputaties
  • infecties: panaritia, paronychium, flegmones,
  • zenuwcompressiesyndromen: CTS en ulnaropathie en problemen aan de overige zenuwen en op andere plaatsen
  • tumoren aan hand en pols zoals waar onder huidtumoren, M. Dupuytren en ganglia
  • overbelastingsbeelden zoals TVS, de Quervain

  Ook doen we veel onderzoek naar de genetische oorzaak van de ziekte van Dupuytren en de ziekte van Ledderhose.

 • Na een borstverwijdering bij kanker (ablatio mammae) is reconstructie van de borst mogelijk. We doen alle vormen van borstreconstructie, primair en secundair. Zowel na een lumpectomie (oncoplastisch sluiten) of na een ablatio. We passen alloplastische en autologe technieken toe of combinaties van beide.

 • In de hoofd-hals chirurgie houden we ons vooral bezig met de zorg voor ouderen die een hoofd-halsreconstructie moeten ondergaan na tumorablatie. En met de zorg voor kinderen met schisis en craniofaciale afwijkingen. Andere speerpunten zijn functionele rhinoplastieken en neusreconstructies.

  Op het gebied van hoofd-halsreconstructies werken we samen met de oncologisch chirurgen van de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) en KNO.

 • Het Universitair Centrum voor Esthetische Chirurgie (UCEC is de eerste universitaire privékliniek in Nederland op het gebied van Esthetische (Plastische) Chirurgie. De kliniek is (intramuraal) georganiseerd binnen de afdeling Plastische Chirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Verpleegkundig spreekuur

Heeft u medische of verpleegkundige vragen over een behandeling, medicijnen, onderzoek of lichamelijke klachten? Bel naar het verpleegkundig spreekuur. Dat kan van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.30 en 16.00 uur. En op vrijdag van 8.30 tot 11.00 uur.

Telefoonnummer:

(050) 361 61 61

Contact

Heeft u vragen? U kunt ons bellen via polikliniek Vorm en Beweging van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.