Borstreconstructie na borstkanker

Een borstreconstructie is een operatie waarbij we de borst of een deel ervan opnieuw maken. Dit kan met eigen huid-, spier- of vetweefsel, maar meestal plaatsen we (ook) een inwendige prothese.

We doen een borstreconstructie na een borstsparende operatie of een borstverwijdering.

Een borstreconstructie kan op verschillende manieren: met een prothese of met eigen weefsel. We bespreken van tevoren met u welke operatie voor u de beste keuze is.

De behandeling stap voor stap

  1. U krijgt een brief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich voorbereidt. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, is het belangrijk dat u daar voor de operatie mee stopt, bijvoorbeeld. Als u rookt, kunt u daar beter mee stoppen. Dit om de kans op infecties te verkleinen en ervoor te zorgen dat de wond sneller geneest.

    Ook heeft u voor de operatie een afspraak met de anesthesioloog over de verdoving. Hiervoor gaat u naar de Pre Operatieve Polikliniek Anesthesiologie (POPA).

    Voor deze operatie wordt u een paar dagen opgenomen in het ziekenhuis.

  2. U trekt operatiekleding aan. Contactlenzen, bril, gebitsprothese, sieraden en piercings moeten uit of af. Soms krijgt u vooraf al pijnstillers of rustgevende medicijnen. In de voorbereidingskamer krijgt u een infuus. Daarna gaat u naar de operatiekamer. Voor deze operatie gaat u onder narcose, u merkt dus niets van de operatie.

    Prothese

    Soms krijgt u meteen na de operatie een borstprothese. De prothese komt voor een deel onder de borstspier. Soms is er een nog een operatie nodig, bijvoorbeeld als u nog bestraald wordt.

    Meestal reconstrueren we de borst met de expandermethode. U krijgt dan eerst een expander. Dit is een tijdelijke prothese met een vulventiel. Hiermee rekken we uw huid en borstspier langzaam op tot de juiste cupmaat, door elke 1-2 weken zout water in de expander te spuiten. Na ongeveer 6 maanden halen we de expander weg en plaatsen we de definitieve prothese. Deze operatie duurt ongeveer 1 uur.

    Eigen weefsel

    Een andere mogelijkheid is een reconstructie met eigen weefsel, bijvoorbeeld van de rug. We maken dan een nieuwe borst met de rugspier en -huid. Ook bij deze operatie brengen we bijna altijd een prothese of expander in. Deze operatie duurt 3-4 uur.

    We transplanteren soms ook huid en vetweefsel van de onderbuik samen met een voedend bloedvat om een nieuwe borst te maken. Een prothese is dan niet nodig. Deze methode heet de DIEP-procedure en duurt 5-8 uur

    U blijft afhankelijk van het soort reconstructie 3-7 dagen in het ziekenhuis.

  3. U wordt na de operatie wakker op de uitslaapkamer. Op de plek waar u geopereerd bent, kan zich bloed of wondvocht ophopen. Daarom laten we tijdens de operatie een drain achter. Dit is een slangetje dat het vocht afvoert naar een potje dat u bij zich draagt. Bij misselijkheid of pijn krijgt u medicijnen.

    Na 3-7 dagen kunt u naar huis. Wanneer u precies naar huis kunt, hangt af van de operatie die u heeft gehad. U krijgt advies over het verzorgen van de operatiewond. Ook krijgt uitleg over de drain, hoort u wanneer u contact moet opnemen met het ziekenhuis en wat u verder kunt doen om goed te herstellen.

  4. Het gevoel en de vorm van een gereconstrueerde borst kunnen anders zijn dan van uw eigen borst. Ook heeft u na de operaties littekens. Als uw nieuwe borst is hersteld, kunnen we een nieuwe tepel maken. Deze tepelreconstructie doen we met een medische tatoeage, soms samen met eigen huid.

  5. Na de operatie en aanvullende behandelingen maakt u afspraken over controles. Hoe vaak, hoelang en bij wie u onder controle blijft, hangt af van uw situatie.

Bijwerkingen en risico's

Bij elke operatie kunnen er achteraf problemen zijn. Ook als de operatie zelf goed is gegaan.

  • De gereconstrueerde borst en operatiewond kunnen de eerste dagen pijn doen en wat dik zijn.
  • Rondom een prothese kan littekenweefsel ontstaan, waardoor de borst pijn kan doen. We kunnen het littekenweefsel weghalen, zodat de prothese meer ruimte krijgt.
  • Heel soms sterft een gereconstrueerde borst voor een deel of helemaal af. Er is dan een nieuwe operatie nodig om de borst opnieuw te maken.
  • Na de operatie kunt u een nabloeding of een wondinfectie krijgen. Ook komt het voor dat de wond niet goed geneest.

Infecties voorkomen

Iemand die ziek is, is extra vatbaar voor infecties. Het is daarom belangrijk dat patiënten goed beschermd worden tegen ziektekiemen. In het UMCG zetten we elke dag alles op alles om infecties te voorkomen. 

Heeft u nog vragen?

U kunt naar de polikliniek Plastische Chirurgie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.