Opname en operatie in het Beatrix Kinderziekenhuis

Moet je 1 of meer nachten in het Beatrix Kinderziekenhuis blijven? Je leest hier hoe dat gaat.

Verpleegafdelingen

In het Beatrix Kinderziekenhuis hebben we verpleegafdelingen speciaal voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Als je wordt opgenomen, verblijf je op 1 van deze afdelingen:

  • Verpleegafdeling M1: (050) 361 24 81
  • Verpleegafdeling M2: (050) 361 24 82
  • Verpleegafdeling M4: (050) 361 24 84
  • Verpleegafdeling L1: (050) 361 11 40
  • L1 Special Care: (050) 361 30 44
  • L1 DB (Dagbehandeling): (050) 361 27 06
  • Intensive Care Kinderen: (050) 361 16 91
  • Intensive Care Neonatologie: (050) 361 24 88

Je hoort van ons op welke verpleegafdeling je wordt opgenomen.

Hoe gaat een opname en hoe bereid je je voor

We beslissen samen met jou en je ouders/verzorgers wanneer je wordt opgenomen. Kort voor de opname krijg je een brief over de opnamedatum. Kun je niet op die dag? Laat ons dit dan zo snel mogelijk weten. Het telefoonnummer van het opnamebureau staat in de brief.

Broertjes en zusjes
Neem bij opname en operatie geen andere kinderen mee naar het ziekenhuis. We hebben geen opvang voor hen. En het is belangrijk dat je jouw aandacht kunt richten op het kind dat voor de opname of operatie komt. 

Uitstel van onderzoek of operatie

Helaas komt het voor dat door omstandigheden het onderzoek of de operatie toch niet kan doorgaan op het afgesproken tijdstip. Bijvoorbeeld doordat onderzoeken langer duren dan verwacht of doordat er spoedeisende operaties tussendoor komen. Wij laten dit zo snel aan je mogelijk weten en maken dan een nieuwe afspraak.

Ziekten en virussen

We willen verspreiding van ziekten en resistente bacteriën in het UMCG zoveel mogelijk voorkomen. Resistente bacteriën zijn ongevoelig voor de standaard antibiotica en daardoor lastig te behandelen.

Bel ons al je een paar dagen voor je afspraak ziek wordt. We overleggen dan of je afspraak door kan gaan of dat we deze moeten uitstellen. Laat ons ook weten of je:

  • waterpokken, krentenbaard, rode hond of kinkhoest hebt. Of als je contact hebt (gehad) met iemand die één van deze ziekten heeft.
  • woont of werkt op een bedrijf waar varkens-, kippen- of runderen worden gehouden voor de vleesproductie.
  • het afgelopen jaar in een buitenlands ziekenhuis behandeld of opgenomen bent geweest.
  • een huisgenoot hebt met MRSA, een resistente bacterie. We testen je dan om te kijken of jij de bacterie ook hebt. We kunnen dan maatregelen nemen om de verspreiding te voorkomen.
  • zelf een resistente bacterie hebt.
  • Als je een paar dagen naar het ziekenhuis gaat is het nodig om wat spullen mee te nemen. Neem niet te veel mee. Alle spullen moeten in 1 tas passen.

    Handig om mee te nemen

    • informatie over jouw dieet
    • toiletspullen zoals zeep, shampoo, tandenborstel en tandpasta, haarborstel of kam
    • bril als je die draagt
    • pyjama en makkelijke, niet te warme kleding voor overdag, extra ondergoed
    • badjas
    • sloffen of slippers, schoenen
    • knuffel, speelgoed, boek, tijdschrift, spelletje
    • mobiele telefoon en/of iPad als je die hebt
    • een foto van je familie of van je huisdier

    Het UMCG is niet aansprakelijk voor beschadiging, verlies of diefstal van jouw spulletjes.

    Wat neem je niet mee?

    Handdoeken en washandjes krijg je op de afdeling. Neem ook geen waardevolle spullen mee. Het UMCG is niet aansprakelijk voor beschadiging, verlies of diefstal van je persoonlijke eigendommen.

  • Voordat je wordt opgenomen, schrijven we je in. En vertellen we je op welke kinderafdeling je wordt opgenomen. Dat gebeurt op de afgesproken dag en tijd bij de receptie in de Ontvangsthal. Voor de inschrijving is nodig:

    • een geldig identiteitsbewijs
      Heb je voor jouw pasgeboren baby nog geen eigen identiteitsbewijs en is jouw baby jonger dan 28 dagen? Laat dan de Persoonslijst Basisregistratie Personen zien. Deze heb je gekregen bij of na de inschrijving van jouw kind bij de gemeente. 
    • een geldig identiteitsbewijs van de ouder/verzorger
    • bewijs van inschrijving van je zorgverzekeraar (zorgpas)
    • een UMCG-pasje als je eerder patiënt in het UMCG bent geweest

    Is er iets veranderd in jouw gegevens? Dan kun je dat doorgeven bij de inschrijfbalie.

  • Na het inschrijven ga je naar het Beatrix Kinderziekenhuis. De gastvrouwen en -heren van het UMCG kunnen jou en je ouders/verzorgers ook brengen.

    Op de verpleegafdeling laat een verpleegkundige jou en je ouders/verzorgers de afdeling zien. En welke kamer en welk bed voor jou zijn. Op de verpleegafdelingen zijn 1, 2 en 4-persoonskamers. Bij het geven van een kamer kijken we naar wat het best past bij jouw ziekte en situatie en de zorg die jij nodig hebt.

    Opnamegesprek

    Daarna heb je op de afdeling een opnamegesprek met een verpleegkundige. Jullie praten over onderwerpen die belangrijk zijn voor jouw behandeling en verpleging. We zorgen zoveel mogelijk samen met je ouders voor jou. We maken hierover afspraken met je ouders. Deze afspraken hangen af van hoe ziek je bent. En welke zorg je nodig hebt. 

    Je krijgt informatie over hoe het op de afdeling gaat en de dagindeling. Bijvoorbeeld wanneer de verzorging bij jou komt, over het eten en wanneer je jouw medicijnen krijgt. We vragen ook of je:

    • een dieet hebt
    • medicijnen gebruikt en welke dat zijn
    • overgevoelig bent voor bepaalde medicijnen, voedingsmiddelen of materialen.

    We willen ook graag een naam en telefoonnummer van een contactpersoon. Dit is ook de enige persoon aan wie we informatie geven over jou. Dat heeft te maken met jouw privacy.

    Je kunt tijdens dit gesprek ook vragen te stellen. Ben je toch iets vergeten te vragen tijdens het opnamegesprek? Dat kun je altijd later nog vragen aan de verpleegkundige.

    Met wie krijg je te maken?

    Je krijgt tijdens je opname met veel verschillende mensen te maken. Natuurlijk je dokter, maar ook andere specialisten, verpleegkundigen, medisch pedagogische medewerkers, medische maatschappelijk werkers en nog veel meer. Deze mensen werken altijd met kinderen en weten precies wat goed voor je is.

    Behandelaar

    Tijdens de opname krijg je een behandelaar. Dit is jouw dokter. Dit is een medisch specialist. Jouw dokter is altijd eindverantwoordelijk voor jouw medische behandeling. Je hoort van ons wie jouw behandelaar is.

    Jouw dokter komt elke dag bij je langs. Vaak samen met een verpleegkundige, andere artsen en specialisten in opleiding. Dit noemen wij de artsenvisite. Als je meer wilt weten over jouw behandeling of als je andere vragen heeft, dan kun je deze dan ook stellen.

    Polsbandje

    Tijdens het opnamegesprek krijg je een polsbandje om met daarop je naam, geboortedatum, UMCG-nummer en een streepjescode. Die krijgt je niet omdat we niet meer weten wie je bent, maar als extra controle. Het is belangrijk dat je tijdens de opname het polsbandje niet afdoet. We vragen je ook op verschillende momenten naar jouw naam en geboortedatum. Zo weten we altijd zeker dat we de juiste persoon bij de juiste gegevens hebben. Dat noemen we ook wel 'veilige zorg'.

    Tijdens overdrachtsmomenten zijn er ook extra controles, bijvoorbeeld als je naar de operatiekamer gaat. Veilige zorg houdt ook in dat medewerkers op belangrijke momenten goed en duidelijk met elkaar overleggen. Zodat de behandeling en zorg die jij nodig hebt, zo goed mogelijk verloopt.

  • Veel patiënten in het UMCG en vooral kinderen op de Special Care zijn extra gevoelig voor infecties. Vooral voor infecties aan de luchtwegen. Voor sommige patiënten kan een infectie zelfs levensgevaarlijk zijn. Daarom is goede hygiëne in een ziekenhuis erg belangrijk.

    Infecties worden veroorzaakt door bacteriën of virussen. Om te voorkomen dat bacteriën en virussen zich verspreiden, nemen we in het UMCG allerlei maatregelen. Jij en je ouders/verzorgers kunnen ons daarbij helpen:

    • was je handen met handalcohol voordat je uit je bed of kamer gaat. Deze handalcohol vindt je in jouw kamer en bij de ingang van de verpleegafdeling.
    • was na toiletbezoek je handen met water en zeep.
    • hoest of nies in de mouw van je kleding of in een wegwerpzakdoekje.

    Heb je vragen over de hygiënemaatregelen in het ziekenhuis? Je kunt altijd terecht bij jouw arts of jouw verpleegkundige.

  • Er komen verschillende medewerkers bij je langs, bijvoorbeeld:

    • voor een lichamelijk onderzoek
    • om de narcose met jou en je ouders/verzorgers te bespreken en aan te geven wat je voor de behandeling of operatie mag eten of drinken
    • om het onderzoek of de operatie stap voor stap met jou en je ouders/verzorgers te bespreken

    De medische pedagogisch medewerker of verpleegkundige helpt je bij de voorbereiding op het onderzoek, de behandeling of de operatie.

    Tussendoor kun je spelen, lezen, tv-kijken of doen wat jij wilt. Als je van de afdeling af wilt, vertel dit dan aan de verpleegkundige. Het Beatrix Kinderziekenhuis organiseert ook activiteiten om jouw verblijf bij ons zo fijn en ontspannen mogelijk te maken. 

    Artsenvisite

    Op maandag, woensdag en vrijdag komt jouw dokter bij jou langs. Tussen 9.00 en 10.30 uur. We noemen dit artsenvisite. Tijdens de visite bespreken we wat je hebt, hoe het met je gaat en wat er nog moet gebeuren voordat je naar huis gaat. Jij en je ouders kunnen ook vragen stellen. We vragen jouw ouders/verzorgers om naar de ouderkamer te gaan als de dokter bij een ander kind op jouw kamer is. Dit doen we voor de privacy van dit kind. Op de andere dagen bespreken artsen en verpleegkundigen jouw zorg in de artsenkamer. 

    Slapen

    Van 12.00 tot 14.00 uur is het rustuur. Dan gaan alle kinderen rusten of slapen. Vanaf 20.00 uur is het rustig op de afdeling. We dimmen dan zoveel mogelijk het licht.

    Foto, video en geluidsopnames

    U mag geen babyfoon met camera gebruiken om uw kind te zien. U mag ook geen geluid opnemen of foto’s of (video)beelden maken. Lees meer over foto, video en geluidsopnamen in het UMCG

  • Als je lang in het ziekenhuis dan mis je veel les op school. Daarom dan kun je in het Beatrix Kinderziekenhuis toch met school bezig blijven. We noemen dit de Educatieve Voorziening UMCG (EV UMCG). We geven advies aan kinderen en jongeren die een lange tijd ziek zijn, hun ouders en schoolteams. Jouw eigen school blijft verantwoordelijk voor het onderwijs. De EV geeft advies en informatie. En geeft jou als dat nodig is soms tijdelijk les. Dit passen we altijd aan op jouw situatie. Lees wat de Educatieve Voorziening allemaal voor jou kan doen.  

  • Het UMCG is 1 van de 7 universitair medische centra in Nederland. Een universitair medisch centrum (UMC) werkt samen met een universiteit. In een UMC worden artsen, verpleegkundigen en andere beroepsgroepen opgeleid. Daarom krijg je vaak meer mensen aan je bed dan in een algemeen ziekenhuis.

    We doen als UMC ook veel wetenschappelijk onderzoek. Dat is nodig om meer kennis te krijgen over een bepaalde ziekte, behandeling of onderzoek en betere behandelmethoden te ontwikkelen. Wij vinden het fijn als je mee doet, maar het is niet verplicht. Als je niet mee wilt doen, dan heeft dat geen invloed op jouw behandeling. Bekijk meer informatie over meedoen aan wetenschappelijk onderzoek.

Bezoekers ontvangen

Als je opgenomen bent mogen je ouders/verzorgers de hele dag bij jou zijn. Voor familie en vrienden zijn er bezoekuren. Bekijk de bezoektijden en waar je rekening mee moet houden als je bezoek krijgt.

Bezoek is fijn, maar het kan erg vermoeiend zijn. Ook kan het te druk worden op de kamer en de afdeling. Er mogen daarom niet meer dan 2 personen tegelijk op bezoek komen.

Tijdens het bezoek

Soms komt er een arts of verpleegkundige langs om je te onderzoeken of te verzorgen. We vragen jouw bezoek dan om even buiten de kamer te wachten totdat we klaar zijn.

Ouderkamer

Op de verpleegafdelingen zijn ouderkamers. Hierdoor kunnen je ouders de hele dag bij jou in de buurt zijn. Ook tijdens bijvoorbeeld het rustuur. Op de ouderkamer zijn verschillende voorzieningen aanwezig zoals een tv, koelkast (zonder vriesvak), magnetron, tosti ijzer, waterkoker.

Blijven slapen ouders/verzorgers

Misschien vinden je ouders het fijn om ook ’s avonds bij jou in de buurt te zijn. Dan mag één van hen bij je op de kamer blijven slapen. We noemen dit rooming-in. Als je vader of je moeder blijft slapen, wordt er ’s avonds een bed uitgeklapt. Het bed zit onder de vensterbank bij het raam. 

Soms kunnen je ouders en zelfs je broers en zussen ook blijven slapen in het Ronald McDonaldhuis. De verpleegkundige kan een aanvraag voor je doen op de dag van jouw opname. Lees meer over de overnachtingsmogelijkheden in of dichtbij het UMCG.

Kaartje sturen

Het is altijd leuk om post te krijgen, helemaal als je ziek bent. Dit is het adres:

Beatrix Kinderziekenhuis UMCG
Achternaam patiënt + voorletter(s)
Eventueel: verpleegafdeling/kamernummer
Postbus 11120
9700 CC Groningen

Kaartje2go

Een kaartje sturen kan ook via ‘Kaartje2go’. Voor iedere verstuurde kaart krijgen onze stichtingen Vrijwilligers en vrienden UMCG en Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis 0,50 cent. Zo steekt u een patiënt een hart onder de riem én steunt u de stichtingen. Een kaartje sturen kan via de website van Kaartje2go.

Voorzieningen

In het UMCG zijn verschillende voorzieningen voor een prettig verblijf.

Weer naar huis

Als wij vinden dat je je goed genoeg voelt, mag je weer naar huis. Je komt daarna nog wel langs op de polikliniek. Of we bellen jou om te vragen hoe het met je gaat.