Voorbereiding op je bezoek

Een afspraak of een opname in het ziekenhuis is voor iedereen vaak spannend. Een goede voorbereiding maakt het een beetje minder spannend.

Voorbereiding op de afspraak of opname

Als je voor het eerst naar het ziekenhuis gaat of wordt opgenomen weet je nog niet precies hoe alles gaat. De dokters, verpleegkundigen en medische pedagogisch medewerkers van het Beatrix Kinderziekenhuis weten dit en helpen je hierbij. Als jullie hebben afgesproken wat de beste behandeling voor jou is, vertellen zij jou en je ouders precies wat er gaat gebeuren en wanneer. 

Misschien heb je al wat rondgekeken op deze website? Je vindt hier informatie over het onderzoek of de behandeling die je krijgt. Hoe een afspraak op de polikliniek gaat. Wat je moet doen of laten voor jouw afspraak. Informatie over jouw opname in het Beatrix Kinderziekenhuis. Bijvoorbeeld wat je mee moet nemen. En welke leuke dingen er tijdens jouw opname te doen zijn. Je kan je thuis dus al een beetje voorbereiden op je afspraak op de polikliniek of een opname op een van de kinderafdelingen.

Ziekenhuispaspoort

Voorbeeld ziekenhuispaspoortIn het Beatrix Kinderziekenhuis krijg je een ziekenhuispaspoort. Door dit paspoort in te vullen leren wij wat jij prettig en belangrijk vindt en wat jou helpt bij een onderzoek of behandeling. Zo kunnen wij zorgen dat jij je rustig voelt en jij je beter ontspant. Jij beslist dus mee hoe het gaat en weet daardoor beter wat er gaat gebeuren. Vul het ziekenhuispaspoort zelf in. Samen met je ouders. Of vraag een verpleegkundige of de medische pedagogisch medewerker om je te helpen bij het invullen.

Neem je paspoort altijd mee naar het ziekenhuis. Als je een afspraak hebt op de polikliniek. En bij een opname op de kinderafdeling. Laat de dokter jouw paspoort zien. Zo weet ook de dokter wat jij fijn vindt.

Hoe bereid je je (jonge) kind voor

Het is belangrijk dat jouw kind begrijpt wat er gaat gebeuren in het Beatrix Kinderziekenhuis. Daarom is het goed dat je als ouder/verzorger je kind voorbereidt op de afspraak of opname. Ouders/verzorgers weten het beste welke informatie hun kind begrijpt en emotioneel kan verwerken. Ook durven kinderen thuis vaak meer vragen te stellen dan bij de dokter. We geven je daarom graag een aantal tips en adviezen om je hierbij te helpen:

  • Zorg dat je zelf goed weet wat er gaat gebeuren. Je kunt jouw kind pas voorbereiden als jezelf de juiste informatie hebt. Is iets niet duidelijk? Vraag het dan aan de dokter tijdens de afspraak. Of bel het Beatrix Kinderziekenhuis.
  • Vertel jouw kind duidelijk waarom het naar het ziekenhuis moet. Gebruik eenvoudige woorden.
  • Leg het belangrijkste zo eenvoudig mogelijk uit. Vertel het belangrijkste. En vertel niet te veel details. En vertel vooral wat ze zullen meemaken, wat ze zullen voelen en zien.
  • Kinderen tot 3 jaar zijn nog te jong om de uitleg in een gesprek te begrijpen. Je kunt ze beter voorbereiden door samen te spelen wat er gaat gebeuren. Laat bijvoorbeeld de pop of beer naar het ziekenhuis gaan of onderzoek de knuffel. Ook kun je samen een tekening maken.
  • Begin voor jonge kinderen een paar dagen voor een afspraak of opname met de voorbereiding. Met oudere kinderen kun je wel al eerder praten over de opname.
  • Herhaal het verhaal een paar keer. Laat jouw kind zelf ook eens vertellen wat er gaat gebeuren. Zo weet je of jouw kind het begrepen heeft. En waar jouw kind het meest tegenop ziet. Je kunt daar dan nog eens over praten.
  • Pak samen met jouw kind de tas in die meegaat naar het ziekenhuis. Hierin doe je bijvoorbeeld een knuffel of een favoriet boekje van jouw kind.
  • Tieners maken zich vaak zorgen over wat er met hen is. En welke gevolgen dit kan hebben, bijvoorbeeld voor hun uiterlijk of toekomst. Probeer altijd eerlijk te zijn. Draai er niet omheen, maar beantwoord de vragen eerlijk en maak het ook niet zwaarder.

Heb je nog vragen?

Je kunt bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur met Beatrix Kinderziekenhuis.