Dagbehandeling Beatrix Kinderziekenhuis

Soms moet je voor een onderzoek of een behandeling een dagje bij ons blijven. Dat heet een dagbehandeling. Lees wat je kunt verwachten.

Voor veel van die dagbehandelingen ga je naar het Operatief Dagbehandeling Centrum (ODBC). Hier doen we kleine operaties. In de afspraakbrief die je krijgt staat precies hoe jij je voorbereidt.

Soms is de behandeling op een van de verpleegafdelingen van het Beatrix Kinderziekenhuis. We hebben daarvoor een kamer speciaal voor kinderen die voor een hele of een halve dag naar het ziekenhuis komen voor een behandeling. In de afspraakbrief staat waar je moet zijn. Een verpleegkundige ontvangt jou en je ouders/verzorgers. En laat jullie zien waar de kamer is.

Broertjes en zusjes
Neem bij een dagbehandeling geen andere kinderen mee naar het ziekenhuis. We hebben geen opvang voor hen. En het is belangrijk dat je jouw aandacht kunt richten op het kind dat voor de dagbehandeling komt. 

Hoe gaat een dagbehandeling en hoe bereid je je voor

We beslissen samen met jou en je ouders/verzorgers wanneer je een dagbehandeling krijgt. Kort voor de de dagbehandeling krijg je een brief over met de datum van de behandeling en waar je moet zijn.

Kun je niet op die dag? Laat ons dit dan zo snel mogelijk weten. Het telefoonnummer van de afdeling staat in de brief.

Uitstel van een dagbehandeling

Helaas komt het voor dat door omstandigheden het onderzoek of de behandeling toch niet kan doorgaan op het afgesproken tijdstip. Bijvoorbeeld doordat onderzoeken langer duren dan verwacht of doordat er spoedeisende operaties tussendoor komen. Wij laten dit zo snel mogelijk aan je weten en maken dan een nieuwe afspraak.

Ziekten en virussen

We willen verspreiding van ziekten en resistente bacteriën in het UMCG zoveel mogelijk voorkomen. Resistente bacteriën zijn ongevoelig voor de standaard antibiotica en daardoor lastig te behandelen.

Bel ons al je een paar dagen voor je afspraak ziek wordt. We overleggen dan of je afspraak door kan gaan of dat we deze moeten uitstellen. Laat ons ook weten of je:

 • waterpokken, krentenbaard, rode hond of kinkhoest hebt. Of als je contact hebt (gehad) met iemand die één van deze ziekten heeft.
 • woont of werkt op een bedrijf waar varkens-, kippen- of runderen worden gehouden voor de vleesproductie.
 • het afgelopen jaar in een buitenlands ziekenhuis behandeld of opgenomen bent geweest.
 • een huisgenoot hebt met MRSA, een resistente bacterie. We testen je dan om te kijken of jij de bacterie ook hebt. We kunnen dan maatregelen nemen om de verspreiding te voorkomen.
 • zelf een resistente bacterie hebt.
 • Als je voor een dagbehandeling naar het ziekenhuis gaat is het nodig om wat spullen mee te nemen.

  Handig om mee te nemen

  • informatie over jouw dieet
  • bril als je die draagt
  • trek kleding aan die lekker zit en niet te warm is
  • knuffel, speelgoed, boek, tijdschrift, spelletje
  • mobiele telefoon en/of iPad als je die hebt

  Het UMCG is niet aansprakelijk voor beschadiging, verlies of diefstal van persoonlijke eigendommen.

  Wat neem je niet mee?

  Een pyjama, badjas, pantoffels en toiletspullen zijn niet nodig. Als je handdoeken en washandjes nodig hebt, dan krijg je deze op de afdeling.

 • Voor de dagbehandeling, schrijven we je in. Dat gebeurt op de afgesproken dag en tijd bij de receptie in de Ontvangsthal. Voor de inschrijving is nodig:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • een geldig identiteitsbewijs van de ouder/verzorger
  • bewijs van inschrijving van je zorgverzekeraar
  • een UMCG-pasje als je eerder patiënt in het UMCG bent geweest

  Is er iets veranderd in jouw gegevens? Dan kun je dat doorgeven bij de inschrijfbalie.

 • Na het inschrijven ga je naar het Beatrix Kinderziekenhuis. De gastvrouwen en heren van het UMCG kunnen jou en je ouders/verzorgers ook brengen. Op de afdeling laat een verpleegkundige jou en je ouders/verzorgers de afdeling zien. 

  Met wie krijg je te maken?

  Je krijgt tijdens je dagbehandeling met een aantal mensen te maken. Je dokter, verpleegkundigen en soms de medisch pedagogische medewerkers. Deze mensen werken altijd met kinderen en weten precies wat goed voor je is.

  Polsbandje

  Van de verpleegkundige krijg je een polsbandje om met daarop je naam, geboortedatum, UMCG-nummer en een streepjescode. Die krijgt je niet omdat we niet meer weten wie je bent, maar als extra controle. Het is belangrijk dat je tijdens de dagbehandeling het polsbandje niet afdoet. We vragen je ook op verschillende momenten naar jouw naam en geboortedatum. Zo weten we altijd zeker dat we de juiste persoon bij de juiste gegevens hebben. Dat noemen we ook wel 'veilige zorg'.

 • Veel patiënten in het UMCG en vooral kinderen op de IC en de Special Care zijn extra gevoelig voor infecties. Vooral voor infecties aan de luchtwegen. Voor sommige patiënten kan een infectie zelfs levensgevaarlijk zijn. Daarom is goede hygiëne in een ziekenhuis erg belangrijk.

  Infecties worden veroorzaakt door bacteriën of virussen. Om te voorkomen dat bacteriën en virussen zich verspreiden, nemen we in het UMCG allerlei maatregelen. Jij en je ouders/verzorgers kunnen ons daarbij helpen:

  • was je handen met handalcohol voordat je uit je bed of kamer gaat. Deze handalcohol vindt je in jouw kamer en bij de ingang van de verpleegafdeling
  • was na toiletbezoek je handen met water en zeep
  • hoest of nies in de mouw van je kleding of in een wegwerpzakdoekje

  Heb je vragen over de hygiënemaatregelen in het ziekenhuis? Je kunt altijd terecht bij jouw arts of jouw verpleegkundige.

Voorzieningen

In het UMCG zijn verschillende voorzieningen voor een prettig verblijf.

Weer naar huis

Als wij vinden dat je je goed genoeg voelt, mag je weer naar huis. Je komt daarna nog wel langs op de polikliniek. Of wel bellen jou om te vragen hoe het met je gaat.