Intensive Care Kinderen

Op de IC Kinderen van het Beatrix Kinderziekenhuis worden kinderen van 0 tot 18 jaar opgenomen die zorg nodig hebben bij de belangrijkste functies van het lichaam. Zoals de ademhaling of hartslag. Kinderen krijgen hier 24 uur per dag intensieve behandeling en verzorging.

Het Beatrix Kinderziekenhuis heeft 2 verschillende IC's: de IC Kinderen en de IC Neonatologie

Kinderen komen op de IC Kinderen als ze zorg nodig hebben bij bijvoorbeeld de ademhaling, hartslag, of andere vitale lichaamsfuncties. Op de IC Kinderen hebben we hiervoor verschillende apparaten. Kinderen krijgen bijvoorbeeld:   

  • een beademingsbuisje (tube) in de neus of mond. Deze zit vast aan een beademingsmachine. De machine helpt de ademhaling van het kind. Of neemt de ademhaling tijdelijk over.  
  • een zuurstofkapje op het gezicht, of zuurstofslangetje in de neus. Zo kunnen we extra zuurstof geven. 
  • draden die vastzitten aan een monitor. Hierop zien we bijvoorbeeld de hartslag, de bloeddruk, hoeveel zuurstof in het bloed is en de lichaamstemperatuur.
  • een sonde of infuus. Hiermee geven we vocht, voeding en medicijnen.
  • een drain (slang), hier kan maagsap of wondvocht uit lopen.
  • een katheter in de blaas zodat de urine uit de blaas kan lopen. 

Elk kind krijgt ook een polsbandje om met de naam en geboortedatum.

We geven kinderen met een beademingsbuis ook medicijnen om te slapen of tegen de pijn. Hierdoor slaapt het kind, of slaapt het lichtjes. Zo heeft het kind minder last van de beademingsbuis.

Het komt voor dat kinderen aan de beademingsbuis, sonde of infuus gaan trekken. Om te voorkomen dat hierdoor gevaarlijke situaties ontstaan, moeten we soms de handen vastbinden. Dat doen we met zachte polsbandjes.

Extra informatie

Op de IC voor kinderen zijn 20 bedden. Deze zijn verdeeld in 3 ruimtes. De ruimtes noemen we units. De units hebben kleuren zodat je ze kan herkennen. De kleuren hebben niet te maken met hoe ziek de kinderen zijn. 

  • Unit blauw heeft een blauwe driehoek op de vloer bij de ingang
  • Unit rood heeft een rood vierkant op de vloer bij de ingang
  • Unit groen heeft een groene cirkel op de vloer bij de ingang

Contact

Je kunt bellen naar de unit waar jouw kind is opgenomen:

Unit blauw: 050 361 53 30
Unit rood: 050 361 53 18
Unit groen: 050 361 53 16

Bel liever niet als we een zorgoverdracht hebben. Dit is tussen 7.30 en 8.00 uur, 15.00 en 16.00 uur en 23.15 en 23.45 uur.