•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Wat doet de Afdeling Klinische Farmacie en Farmacologie

Print 

In het UMCG wordt u op een kwalitatief hoogstaande en veilige wijze voorzien van geneesmiddelen. De Afdeling Klinische Farmacie en Farmacologie (KFF), de apotheek van het ziekenhuis, is de motor die dit mogelijk maakt.

Wat de afdeling doet

De afdeling KFF is verantwoordelijk voor de medicatiebegeleiding en verstrekt alle geneesmiddelen die in het UMCG worden gebruikt. Veel van deze geneesmiddelen koopt de afdeling in. Wat niet ingekocht wordt, maken we zelf. Het geneesmiddelenassortiment is afgestemd op de specialistische zorg van het UMCG.

Er komt heel wat bij kijken om de farmaceutische patiëntenzorg en de geneesmiddelvoorziening doeltreffend en veilig te regelen. De afdeling zorgt voor:

  • adviezen over de geneesmiddelen en doseringen (medicatiebegeleiding)
  • de bereiding van specialistische medicijnen
  • bepaling van de hoeveelheid van een geneesmiddel in bloed (bloedspiegels)
  • de logistiek van medicijnen: hoe komen de juiste geneesmiddelen op het juiste moment bij de juiste patiënt.

Medewerkers

De Afdeling KFF is een grote organisatie met 3 secties (patiëntenzorg, onderwijs/opleidingen en onderzoek) en verschillende onderafdelingen en units. Er werken ruim 200 mensen, onder andere (ziekenhuis)apothekers, artsen, apothekersassistenten, analisten, onderzoekers, farmaceutisch medewerkers, stafmedewerkers en administratief personeel. Ze houden zich bezig met de inkoop en logistiek, medicatiebegeleiding, bereiding, kwaliteitscontrole, bepaling van geneesmiddelen en onderwijs en onderzoek.

De afdeling is 24 uur per dag bereikbaar voor spoedeisende bereiding en aflevering van geneesmiddelen, spoedeisende laboratoriumbepalingen en toxicologie en voor adviezen over het gebruik van geneesmiddelen.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram