• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Onderzoek aangeboren afwijking / verstandelijke beperking

Print 

 Uw huisarts of specialist kan u verwijzen naar de polikliniek Klinische Genetica met een vraag om erfelijkheidsvoorlichting. U kunt een afspraak hebben, omdat u of uw kind een verstandelijke handicap en/of aangeboren afwijkingen heeft waarvan de oorzaak onbekend is.

De afspraak kan plaatsvinden in het UMCG, de Isala Klinieken Zwolle of het Medisch Centrum Leeuwarden.

Verloop van het onderzoek

In het MCL of de Isala Klinieken bespreekt de genetisch consulent, de arts-assistent of de klinisch geneticus op de polikliniek uw vragen. De arts stelt u een aantal vragen over uzelf, uw kind en/of uw familielid en neemt de stamboom met u door. Soms is lichamelijk onderzoek van uw kind en/of uzelf nodig.

 

Er wordt vaak bloed afgenomen bij u en/of uw kind voor aanvullend onderzoek. Soms wordt u en/of uw kind verwezen voor een echo, röntgenonderzoek of aanvullend onderzoek door een andere specialist (ogen, oren etc). Ook kan het nodig zijn informatie van een familielid op te vragen. 

GEO-poli in het UMCG

In het UMCG komt u bij het Groninger Expertisecentrum Ontwikkelingsachterstand, GEO-poli. Op de GEO-poli zoekt een team van verschillende specialisten, waaronder de genetica, naar de oorzaak van de ontwikkelingsachterstand. Als ze een oorzaak vinden, geven ze een begeleidingsadvies aan de arts die u of uw kind verwezen heeft.

Uitslagen

U kunt op verschillende manieren van de resultaten en uitslagen op de hoogte worden gebracht. Bijvoorbeeld tijdens een vervolgafspraak op de polikliniek of telefonisch. Dit wordt met u afgesproken. U krijgt, als het onderzoek klaar is, een schriftelijke samenvatting met uitleg over het onderzoek en de uitslagen thuisgestuurd.