• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Onderzoek erfelijke ziekten

Print 

Uw huisarts of specialist kan u verwijzen naar de polikliniek Klinische Genetica voor erfelijkheidsvoorlichting. U kunt een afspraak hebben, omdat uzelf, uw kind of een familielid een (mogelijk) erfelijke ziekte heeft. De afspraak kan plaatsvinden in het UMCG, de Isala Klinieken Zwolle of het Medisch Centrum Leeuwarden.

Verloop onderzoek

Op de polikliniek bespreekt de genetisch consulent, de arts-assistent of de klinisch geneticus uw vragen. De arts stelt u een aantal vragen over uzelf, uw kind en/of uw familielid en neemt de stamboom met u door. Soms is lichamelijk onderzoek van uw kind en/of uzelf noodzakelijk.

Als alle gegevens verzameld zijn, nemen we vaak bloed af bij u en/of uw kind voor aanvullend onderzoek. Soms wordt u en/of uw kind verwezen voor een echo, röntgenonderzoek of aanvullend onderzoek door een andere specialist (bijvoorbeeld ogen of oren). Ook kan het zijn dat informatie van een familielid opgevraagd moet worden.

Uitslagen

U kunt op verschillende manieren de resultaten en uitslagen krijgen. Bijvoorbeeld tijdens een vervolgafspraak op de polikliniek of telefonisch. Dit wordt met u afgesproken. U ontvangt, als het erfelijkheidsonderzoek is afgerond, een schriftelijke samenvatting met uitleg over het onderzoek en de uitslagen thuisgestuurd.