Zaadbalkanker: na de behandeling

Na een behandeling voor kanker hebben mensen vaak nog zorg nodig. Om verder te herstellen, klachten te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Voor deze nazorg werken we nauw samen met streekziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners in de regio. Zodat we u samen de beste nazorg kunnen geven. Ook als u niet meer beter kunt worden.

Controle

Als u bent geopereerd, heeft u ongeveer 2 weken na de operatie een controleafspraak. We bespreken dan het resultaat van de operatie met u. En we laten u weten of u nog meer behandeling nodig heeft.

Na uw behandeling(en) maakt u afspraken over controles. Hoe vaak u contoles heeft, hangt af van de vorm van zaadbalkanker. En of de kanker is uitgezaaid. U bespreekt dit met de arts of verpleegkundig specialist. Het eerste jaar heeft u regelmatig controles. Daarna komt u steeds minder vaak.

Meestal doen we de volgende onderzoeken:

In de Europese richtlijn staat een voorstel voor een controleschema. Bekijk het controleschema op de website van de Europese Societeit Medische Oncologie (ESMO).

Langetermijngevolgen zaadbalkanker

Als u chemotherapie of bestraling hebt gehad, blijft u langer dan 5 jaar onder controle. We kijken dan vooral naar de langetermijngevolgen van de behandeling. Denk daarbij aan:

  • moeheid
  • neuropathie, het niet goed werken van 1 of meer zenuwen
  • syndroom van Raynaud, verkleuring van vingers en tenen in de kou
  • verhoogd risico op hart- en vaatziekten: hoge bloeddruk, metabool syndroom, hoog cholesterol
  • sexualiteit en laag testosteron
  • psychosociale gevolgen: angst dat de kanker terugkomt, posttraumatische stressstoornis (PTSS), cognitieve problemen zoals problemen met taal, geheugen of gedrag

Revalidatie

Mensen die behandeld zijn voor kanker hebben vaak een lange periode nodig om te herstellen. Revalidatie kan onderdeel zijn van uw behandeling. Bijvoorbeeld om uw conditie te verbeteren als u zich tijdens of na de behandeling niet fit en/of moe voelt. Revalidatie helpt deze klachten te verminderen of te voorkomen. Ook als u niet meer beter wordt, kan revalidatie helpen.

U kunt revalideren bij een zorgverlener bij u in de buurt of bij het UMCG Centrum voor Revalidatie. Wat voor u het beste is, hangt af van uw situatie. Als u één specifieke klacht heeft, kunnen we u verwijzen naar een passende zorgverlener bij u in de buurt, bijvoorbeeld naar een oncologiefysiotherapeut.

De revalidatiebehandeling in het UMCG is geschikt als u op meerdere gebieden problemen heeft. Of als u klachten heeft die met elkaar te maken hebben, zoals conditieverlies, angst of sombere gedachten, gewichtsverlies of -toename, of moeite om weer aan het werk te gaan.

Als u niet meer beter kunt worden

Als de kanker niet meer te genezen is, kunt u zogenaamde palliatieve zorg krijgen. Dit is zorg die uw klachten vermindert, en zo de kwaliteit van uw leven verbetert. Onze collega's van het Pijncentrum kunnen u helpen bij het bestrijden van pijn.

Omgaan met emoties

Kanker hebben zorgt vaak voor allerlei emoties. Spanning, zorgen, boosheid, onmacht en verdriet kunnen uw geestelijke veerkracht verminderen. Een maatschappelijk werker, geestelijk begeleider of psycholoog kan u begeleiden bij het omgaan met deze emoties. Wij kunnen u helpen de juiste hulp te vinden.

Als u ernstig ziek bent, krijgt u vaak te maken met allerlei emoties. Als u dat wilt, kunnen we u daarbij helpen en ondersteunen.

Zorg voor balans in je dagelijks leven

De keuzes die je maakt in je dagelijks leven hebben invloed op je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Als je gezond bent maar ook als je ziek bent of aan het herstellen bent. Bekijk wat je zelf kunt doen op het gebied van leefstijl. Of ga eens langs bij onze leefstijladviseurs. Zij denken graag met je mee.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Urologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.