Zaadbalkanker: behandeling

Als blijkt dat u zaadbalkanker heeft, dan brengt dat veel vragen en onzekerheid met zich mee. Het heeft invloed op uw leven en dat van de mensen om u heen.

Om u de best mogelijke zorg te geven, maken we samen met u een plan voor uw behandeling. Hoe zo'n behandelplan eruitziet, hangt af van uw situatie. Het behandelteam kijkt bijvoorbeeld naar de plaats, de grootte en kenmerken van de tumor. En naar eventuele uitzaaiingen.

Meerdere gesprekken

Voordat uw behandeling begint heeft u altijd eerst een paar afspraken om de behandeling(en) te bespreken. U krijgt daarvoor brieven en uitgebreide informatie.

Doel van de behandeling

Een behandeling voor kanker kan bedoeld zijn om u te genezen. Als dat niet mogelijk is, behandelen we om uw levenskwaliteit te verbeteren. En/of, als dat kan, om uw leven te verlengen.

Mogelijke behandelingen

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij zaadbalkanker. De behandeling begint eigenlijk altijd met een zaadbalverwijdering. Daarna kan er nog een vervolgbehandeling nodig zijn. Of dit zo is, hangt af van:

 • het tumortype, seminoom of non-seminoom
 • het stadium van de zaadbalkanker, stadium 1, 2 of 3
 • de prognosegroep

Uw behandelplan bestaat uit 1 of meer van deze behandelingen:

 • Als uit onderzoek blijkt dat u zaadbalkanker heeft, is het belangrijk dat we zo snel mogelijk de zaadbal weghalen. Het liefst binnen 3 dagen. Dit doen we zo snel, omdat de tumor snel kan groeien. Daardoor is er een kans op uitzaaiingen.

  We onderzoeken dit weefsel in het laboratorium om te bepalen of de tumor een seminoom of een non-seminoom is. 

  Bij een tumor die alleen in de zaadbal zit, is alleen de zaadbal weghalen meestal voldoende. Dit heet stadium 1 zaadbalkanker.

  Soms zit de tumor ook in de overgang van de zaadbal naar de bijbal. Dit heet de rete testis. We onderzoeken ook of er tumorcellen in de lymfebanen groeien. Als dat zo is, bekijken we of er meer behandeling nodig is.

 • Het is niet altijd nodig om zaadbalkanker na een zaadbalverwijdering verder te behandelen. Controleonderzoeken zijn meestal voldoende als:

  • de tumor niet is ingegroeid in de rete testis
  • de tumor kleiner is dan 4 centimeter
  • de tumormarkers niet meer verhoogd zijn
  • u geen uitzaaiingen heeft 

  U krijgt dan lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en een CT-scan of röntgenonderzoek. Zo volgen we precies hoe het gaat met u gaat. Hoe vaak u deze controleonderzoeken krijgt, hoort u van uw arts. Dit hangt af van uw situatie.

 • Als de tumor een seminoom is, is ingegroeid in de rete testis en groter is dan 4 centimeter, geven we na de operatie soms chemotherapie of bestraling. Dit is dan een aanvullende behandeling om de kans kleiner te maken dat de kanker terugkomt.

  Een behandeling voor zaadbalkanker met chemotherapie kan wel klachten geven die niet meer over gaan, zoals moeheid en een tintellend gevoel in vingers of tenen. Ook kan het lichaam minder testosteron gaan maken. Dit kan je vruchtbaarheid en je sexleven beïnvloeden.

  Een arts kan hier wel meer over vertellen.

 • Soms bestralen we de lymfeklieren na de operatie. Bestraling is bij zaadbalkanker een aanvullende behandeling om de kans op uitzaaiingen kleiner te maken of om kleine uitzaaiingen in de lymfeklieren kapot te maken. Meestal bestralen we 3 weken lang 5 keer per week.

 • Als u na chemotherapie of bestraling nog vergrote restafwijkingen heeft, vaak zijn dit dan vergrote lymfeklieren, halen we deze vaak weg tijdens een kijkoperatie. Vaak gaat het om lymfeklieren achterin de buik. Maar het kunnen ook andere lymfeklieren zijn. De lymfeklieren die we weghalen, onderzoeken we in het laboratorium op kankercellen. Als deze er zijn,  is chemotherapie een mogelijke aanvullende behandeling.

Behandelteam

Alle in zaadbalkanker gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en een behandelplan op maat. Altijd in nauw overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijgt u altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met u wat dit voor u betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen
 • Kanker hebben zorgt vaak voor allerlei emoties. Spanning, zorgen, boosheid, onmacht en verdriet kunnen uw geestelijke veerkracht verminderen. Een maatschappelijk werker, geestelijk begeleider of psycholoog kan u begeleiden bij het omgaan met deze emoties. Wij kunnen u helpen de juiste hulp te vinden.

 • Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. 

Betere uitkomsten

Behandelingen slaan beter aan en patiënten herstellen sneller als iemand zo fit mogelijk is. We kijken daarom voor en tijdens de behandeling naar uw leefstijl, en helpen u waar nodig.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Urologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.