Zaadbalverwijdering

Bij een zaadbalverwijdering halen we de zaadbal, de bijbal en de zaadstreng weg via de lies. Deze operatie heet ook wel een orchidectomie.

We doen deze operatie als u zaadbalkanker heeft. Het is belangrijk dat we de zaadbal binnen 3 dagen weghalen. Dit doen we zo snel, omdat de tumor snel kan groeien. Daardoor is er een kans op uitzaaiingen.

Een zaadbalverwijdering is het begin van de behandeling, maar ook een onderzoek. We onderzoeken het weefsel namelijk in het laboratorium. We bekijken dan een aantal dingen die belangrijk zijn voor de diagnose en behandeling:

  • het soort tumor: seminoom of non-seminoom
  • de grootte en van de tumor
  • of de tumor alleen binnen de zaadbal zit, of ook daarbuiten
  • hoe groot de kans is dat de tumor terugkomt

Na een zaadbalverwijdering kunt u nog steeds een erectie krijgen en zin hebben in seks. U heeft 1 zaadbal over en bent nog steeds vruchtbaar. Krijgt u na de operatie chemotherapie dan heeft dit wel invloed op uw vruchtbaarheid. Als u nog een kinderwens heeft, kunt u voor de operatie sperma laten invriezen. Bespreek dit met uw arts.

De behandeling stap voor stap

  1. U krijgt een brief en informatie waarin staat hoe u zich voorbereidt. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, is het belangrijk dat u daar voor de operatie mee stopt, bijvoorbeeld. Uw arts vertelt u of en wanneer u moet stoppen.

    U heeft voor de operatie een afspraak met de anesthesioloog over de verdoving. Een verpleegkundige vertelt u over de operatie en de voorbereidingen.

    Vanaf 6 uur voor de operatie mag u niets meer eten en alleen nog heldere vloeistoffen drinken. Dus water, thee zonder suiker, gezeefde bouillon of appelsap. Vanaf 2 uur voor de operatie mag u ook niets meer drinken.

  2. Meestal wordt u op de ochtend voor de operatie opgenomen in het ziekenhuis, soms een dag van tevoren. In de opnamebrief staat waar u moet zijn.

  3. U trekt operatiekleding aan. Contactlenzen, bril, gebitsprothese, sieraden en piercings moeten uit of af. Soms krijgt u vooraf al pijnstillers en antibiotica om infectie van de wond te voorkomen. In de voorbereidingskamer krijgt u een infuus. Daarna gaat u naar de operatiekamer. U krijgt een narcosemiddel via het infuus of een ruggenprik. Dit is van tevoren met u besproken.

    U krijgt een horizontale snee in het onderste deel van de buik, vlak boven het kruis. Daarna duwen we de zaadbal omhoog en halen deze via de snee weg. We hechten de wond en u krijgt een verband.

    De operatie duurt ongeveer 30 minuten. Voor een zaadbalverwijdering blijft u meestal 1 dag in het ziekenhuis.

  4. U gaat naar de uitslaapkamer. Daar controleren we uw bloeddruk en hartslag. Na de operatie heeft u een infuus voor vocht en medicijnen.

    Als alles goed gaat, gaat u naar de verpleegafdeling. Als u genoeg drinkt en geen medicijnen meer via het infuus krijgt, halen we het infuus weg. Meestal kunt u een paar uur na de operatie naar huis. Wanneer de operatie later op de dag is, moet u misschien een nacht in het ziekenhuis blijven.

    U kunt het beste de eerste dagen na de operatie:

    • rustig aan doen bij bewegen en werken
    • een strakke onderbroek of zwembroek dragen voor steun
    • niet tillen
    • niet in bad, douchen mag wel
    • niet zwemmen
  5. In het laboratorium onderzoeken we de zaadbal, bijbal en zaadstreng onder de microscoop. U hoort de uitslag van uw arts tijdens de volgende afspraak.

  6. 2-3 dagen na de operatie bellen we u om te vragen hoe het gaat. U heeft na 6 weken een afspraak voor controle. U krijgt dan ook de uitslag van het onderzoek.

Bijwerkingen en risico's

Het gebied rond de wond kan blauw worden. Ook kan de balzak opzwellen en wat dikker zijn. Dit is normaal en gaat na een paar weken vanzelf weg.

Bij elke operatie kunnen er achteraf problemen zijn. Ook als de operatie zelf goed is gegaan. Deze problemen noemen we complicaties. de kans op complicaties is bij een zaadbalverwijdering heel klein.

Wanneer bellen

Bel ons als:

  • u erge pijn heeft die niet stopt door pijnstillers
  • de wond blijft bloeden
  • u koorts heeft boven de 38,5 °C of langer dan 24 uur boven de 38° C

Bel op werkdagen van 8.30 tot 12.00 uur naar de Polikliniek Urologie: (050) 361 21 67. Buiten deze tijden belt u naar het nummer (050) 361 61 61. Vraag naar de uroloog die dienst heeft.

Infecties voorkomen

Iemand die ziek is, is extra vatbaar voor infecties. Het is daarom belangrijk dat patiënten goed beschermd worden tegen ziektekiemen. In het UMCG zetten we elke dag alles op alles om infecties te voorkomen. 

Heeft u nog vragen?

U kunt naar polikliniek Urologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.30 en 12.00 uur.