Over de periode 1 mei t/m 15 augustus zijn de patiëntervaringen gemeten met de door de UMC’s ontwikkelde vragenlijst.
Uitkomsten
Patiënten kunnen aan het einde van de vragenlijst een rapportcijfer geven. Dat rapportcijfer is gemiddeld voor het UMCG voor de polikliniek een 8,5 en voor de (dag)opname een 8,3. Als we kijken naar de vragen over de polikliniek dan doen we het volgens dit onderzoek over het algemeen heel erg goed. Ook de ervaringen tijdens de (dag)opnames waren over het algemeen goed.
Wat betreft reactie op de uitvraag (respons) zijn we erg tevreden. Van de 30.700 patiënten die zijn benaderd hebben 12.700 gereageerd. Dat is een respons van 41,5% en dat is heel hoog voor een digitale uitvraag. Als UMCG zijn we hier heel blij mee.
Patiëntreis
Om nu goed te kunnen zien waar we het goed doen of kunnen verbeteren worden de antwoorden ook teruggekoppeld als een ‘patiëntreis’. Op de Y-as (links) staan de waarden van de uitkomsten. Er is geen uitkomst onder de 7,2.
‘Patiëntreis’ (dag)opname. Klik op de foto voor een grotere versie.
opname.png)
Patiëntreis (dag)opname
Onderwerpen die we als UMCG heel belangrijk vinden zoals de kennis van de arts, het vertrouwen in de artsen en verpleegkundigen, de informatie over voor- en nadelen van een behandeling en de ervaren respect en veiligheid worden als zeer positief ervaren.
De twee minst goede ervaringen betreffen de tijd op de wachtlijst en de gegeven informatie over bijwerkingen van voorgeschreven medicatie.
Onderdelen waarop we een acht of meer scoren, maar zeker nog kunnen verbeteren zijn de hoeveelheid tijd die de verpleegkundige voor de patiënt heeft, het geven van dezelfde informatie door elke zorgverlener en het samen beslissen met de patiënt tijdens de opname. Ook kunnen we de zorg rondom het ontslag uit het ziekenhuis nog verbeteren.
Met de uitkomsten die gaan over het parkeren en de bereikbaarheid gaat de werkgroep UMCG-bereikbaar aan de slag.
‘Patiëntreis’ poliklinische uitvraag. Klik op de foto voor een grotere versie.
Patiëntreis poliklinische uitvraag
Als we kijken naar het poliklinieken krijgt het UMCG over de hele linie een heel hoge waardering van de respondenten!
Wat we nog kunnen verbeteren is de wachttijd op de polikliniek en hoe we onze patiënten informeren als de wachttijd langer is dan wenselijk. Ook kunnen we nog beter informatie geven over de bijwerkingen van de voorgeschreven medicijnen.
Met de uitkomsten die gaan over het parkeren en de bereikbaarheid gaat de werkgroep UMCG-bereikbaar aan de slag.
Vergelijking tussen de UMC’s
De UMC’s hebben gezamenlijk de patiëntervaringsmeting uitgezet in de periode mei, juni, juli 2019. Hierover wordt een benchmark rapportage gemaakt met als doel om onze zorg te vergelijken. De uitkomsten moeten daarvoor wel goed vergelijkbaar zijn en daarom wordt een zogenaamde casemixcorrectie gedaan. Op die manier kunnen we kijken of we als UMC’s van elkaar kunnen leren. Wanneer deze rapportage klaar is zullen we daarover berichten.
Verbeteren
Nu we beter weten wat er volgens de gemeten patiëntervaringen beter kan in onze zorg, nemen we deze uitkomsten mee in onze verbeterprojecten. Als het gaat om de onderwerpen zoals samen beslissen, het beter betrekken van patiënt en familie bij de zorg, maar ook een betere voorbereiding op en begeleiding bij het ontslag te verbeteren is één van de manieren om dit te verbeteren is het stimuleren van patiëntenparticipatie. Hoe we dat aanpakken staat op meedoen.umcg.nl.
Ook bijvoorbeeld projecten om beter samen te werken met andere ketenpartners of het beter inrichten van de zorg bij kwetsbare ouderen hoort hierbij. Onze Apotheek is bezig met de vraag over hoe we de informatie over het gebruik van en bijwerkingen van medicijnen kunnen verbeteren.