Uitleg HSMR
Als de HSMR-uitkomst 100 is, dan is de werkelijke sterfte gelijk aan de verwachte sterfte. Bij een score boven de 100, dan is de werkelijke sterfte hoger dan de verwachtte sterfte. Bij een HSMR onder de 100, dan is de werkelijke sterfte lager dan de verwachtte sterfte.
Omdat ziekenhuizen fors van elkaar verschillen in omvang en patiëntenpopulatie wordt bij het berekenen van het te verwachten aantal overleden patiënten rekening gehouden met relevante kenmerken van de patiënten en opnamegegevens. Factoren zoals onder andere leeftijd, ernst van de aandoening, extra aandoeningen en urgentie van opname worden meegewogen, omdat ze een rol spelen bij de kans op overleving. Op basis van al deze factoren wordt een ‘verwachte sterfte’ per diagnosegroep berekend.
Hoe wordt het sterftecijfer berekend?
Het sterftecijfer van ziekenhuizen wordt berekend in de Hospital Standardized Mortality Ratio (HSMR).

Dit getal geeft aan of in een ziekenhuis meer of minder patiënten overlijden dan men zou verwachten op basis van het patiëntenprofiel. Bij een uitkomst van 100 is het percentage overleden patiënten precies zoals verwacht. De analyse en rapportage over deze cijfers wordt door de onafhankelijke instantie Dutch Hospital Data gedaan, in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek.
SMR
De SMR’s zijn berekend voor bepaalde diagnosegroepen waaruit de HSMR is opgebouwd en voor een aantal kenmerken van de patiënt en de opname. Bij dit laatste gaat het om leeftijd, geslacht en de urgentie van de opname (wel/niet acuut).