Lipkanker: behandeling

Voor de behandeling van hoofd halstumoren zoals lipkanker, zijn verschillende mogelijkheden. Welke behandeling het best bij u past, hangt af van uw situatie.

Als blijkt dat u lipkanker heeft, dan brengt dat veel vragen en onzekerheid met zich mee. De invloed op uw leven en dat van de mensen om u heen is groot. Om u de best mogelijke zorg te geven, maken we samen met u een plan voor uw behandeling. Hoe zo'n behandelplan eruitziet, hangt af van uw situatie. Het behandelteam kijkt bijvoorbeeld naar de plaats, de grootte en kenmerken van de tumor en naar mogelijke uitzaaiingen.

Een behandeling voor kanker kan bedoeld zijn om u te genezen. Als dat niet mogelijk is, behandelen we om de kwaliteit van leven te verbeteren. En/of, als dat kan, om uw leven te verlengen.

Meerdere gesprekken

Voordat uw behandeling begint heeft u altijd eerst een paar afspraken om de behandeling(en) te bespreken. U krijgt daarvoor brieven en uitgebreide informatie.

Mogelijke behandelingen bij lipkanker

Er zijn verschillende mogelijkheden om lipkanker te behandelen. Welke behandeling geschikt is, hangt af van het soort kanker en of er uitzaaiingen zijn. Een operatie of bestraling is vaak de eerste stap bij de behandeling van lipkanker. Het behandelplan kan bestaan uit 1 of meer van deze behandelingen:

  • Bij een operatie haalt de arts de tumor op de lip weg, en het weefsel daaromheen. Bijvoorbeeld de lip zelf of huid daar omheen. Een kleine tumor op de lip kan vaak met  kleine operatie: een wigexcisie. Als de tumor groter is, maken we de lip opnieuw met een stukje van uw eigen huid. Bijvoorbeeld van uw wang of onderarm. Dit heet een reconstructie.

    Als de tumor is doorgegroeid in de onderkaak, krijgt u waarschijnlijk een commando-operatie.

    Soms halen we tijdens deze operatie ook de halsklieren weg, een halsklierdissectie.

  • Als u de lip of mond na de operatie waarschijnlijk niet goed meer kunt gebruiken, geven we bestraling. Bij een kleine tumor werkt inwendige bestraling vaak goed. Dit gebeurt meestal in het UMC Utrecht of het Radboudumc in Nijmegen. Bij een grotere tumor geven we in uitwendige bestraling. Soms geven we die behandeling samen met chemotherapie. Dit heet chemoradiatie.

    Soms bestralen we na een operatie om de kans dat de kanker terugkomt te verkleinen. Als we de liptumor niet helemaal weg hebben gekregen omdat die met 'sprieten' groeit, bijvoorbeeld. Of als er uitzaaiingen in de halslymfeklieren zitten. Heel soms krijgt een patiënt deze uitwendige bestraling dan samen met chemotherapie.

    Uitwendige bestraling kunnen we ook gebruiken als de lipkanker is uitgezaaid of de tumor zich zo ver uitgebreid heeft dat u niet meer beter wordt. Dit doen we om ervoor te zorgen dat u minder klachten heeft. En om de kwaliteit van uw leven te verbeteren.

  • Soms geven we fotodynamische therapie bij een tumor op de lip. Dit kan als een tumor vroeg is ontdekt en niet te diep zit. De fotodynamische therapie doort de tumorcellen en werkt genezend.

Behandelteam hoofd halskanker

Alle zorgverleners die gespecialiseerd zijn in lipkanker, zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en een behandelplan op maat. Altijd in nauw overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijgt u altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met u wat dit voor u betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen
  • Kanker hebben zorgt vaak voor allerlei emoties. Spanning, zorgen, boosheid, onmacht en verdriet kunnen uw geestelijke veerkracht verminderen. Een maatschappelijk werker, geestelijk begeleider of psycholoog kan u begeleiden bij het omgaan met deze emoties. Wij kunnen u helpen de juiste hulp te vinden.

  • Hoofd-halskanker komt weinig voor en de behandeling ervan is complex. In Nederland is afgesproken dat 8 gespecialiseerde centra alle hoofd-halskankerpatiënten behandelen. Om ervoor te zorgen dat elke patiënt zo goed maar ook zo snel mogelijk behandeld kan worden, werken deze centra samen met zogenaamde ‘preferred partners’.

    Het UMCG is 1 van deze centra met het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) als preferred partner. Alle patiënten met hoofd-halskanker in Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel worden verwezen naar het UMCG of het MCL.

Betere uitkomsten

Behandelingen slaan beter aan en patiënten herstellen sneller als iemand zo fit mogelijk is. We kijken daarom voor en tijdens de behandeling naar uw leefstijl, en helpen u waar nodig.

‘Als je stopt met roken en/of drinken, slaat je behandelingen beter aan, heb je minder complicaties en herstel je sneller. We helpen je er graag bij.‘
Profielfoto van R. Dopheide
Verpleegkundig specialist Rachel Dopheide

Heeft u nog vragen?

U kunt het secretariaat hoofd-halsoncologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. U kunt ook een e-mail sturen.