Hartritme- en geleidingsstoornissen: behandeling

Er zijn verschillende soorten hartritmestoornissen. De meeste ritmestoornissen zijn goed te behandelen. Soms zijn ze onschuldig en is er geen behandeling nodig. Maar het kan ook voorkomen dat ze erg vervelend of zelfs levensbedreigend zijn.

Wanneer een hartritme- of geleidingsstoornis behandelen?

Het is niet altijd nodig om een hartritmestoornis te behandelen. Of een behandeling nodig is en wanneer hangt af van:

  • de plek in het hart waar de ritmestoornis ontstaat
  • de oorzaak van de ritmestoornis
  • hoe erg de ritmestoornis is

Mogelijke behandelingen bij een hartritmestoornis

Welke behandeling iemand krijgt, hang af van de situatie. Mogelijke behandelingen zijn:

  • We kijken samen met u of en welke medicijnen geschikt zijn voor u. Mogelijke medicijnen zijn bijvoorbeeld medicijnen die het hartritme vertragen, zoals bètablokkers en anti-aritmica. Voor veel mensen met een hartritme- of geleidingsstoornis, is een behandeling met medicijnen al genoeg.

  • Elektrische cardioversie is een behandeling bij een onregelmatig hartritme, zoals boezemfibrilleren of boezemflutter. We doen dit bij hartritmestoornissen die niet meer uit zichzelf over gaan. Met een 'stroomstootje' proberen we het onregelmatige hartritme weer regelmatig en rustig te krijgen.

  • Bij een ablatie maken we een litteken in het hart. Dat zorgt ervoor dat de elektrische prikkels geen ritmestoornis meer kunnen veroorzaken in het hart. Soms moeten we op meer plekken in het hart een litteken maken.

  • Een andere mogelijke behandeling tegen hartritme- of geleidingsstoornissen is een pacemaker (ICD-CRT) of een inwendige defibrillator (ICD).

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijgt u altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met u wat dit voor u betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen

Kijk op de website van de Hartstichting over leven met een hartritmestoornis.

Zorg voor balans in uw dagelijks leven

De keuzes die u maakt in uw dagelijks leven hebben invloed op uw gezondheid en uw gevoel van welbevinden. Als u gezond bent maar ook als u ziek bent of aan het herstellen bent. Bekijk wat u zelf kunt doen op het gebied van leefstijl. Of ga eens langs bij onze leefstijladviseurs. Zij denken graag met u mee.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Hartcentrum bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.