Elektrische cardioversie: behandeling bij een onregelmatig hartritme

Elektrische cardioversie is een behandeling bij een onregelmatig hartritme, zoals boezemfibrilleren of boezemflutter. Dit heet ook wel een hartritmestoornis. Met een 'stroomstootje' proberen we het onregelmatige hartritme weer regelmatig en rustig te krijgen.

Elektrische cardioversie gaat met een defibrillator. Dit is een apparaat dat een stroomstootje afgeeft aan het hart. We onderzoeken hoeveel dat in uw geval moet zijn. Omdat de schok sterker is dan uw eigen hartritme, kan het eigen goede hartritme herstarten.

De behandeling stap voor stap

  1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op de behandeling voorbereidt. Bijvoorbeeld hoelang u van te voren nog wat mag eten en drinken op de dag van uw behandeling. En welke medicijnen u wel en niet mag gebruiken.

    Doe sieraden uit of af voor de behandeling. Laat de sieraden thuis. Heeft u uw nagels gelakt? Of heeft u kunstnagels? Haal dit weg voor u naar het ziekenhuis komt. Tijdens de behandeling krijgt u een soort knijpertje op uw vinger. Daarmee kunnen we steeds het zuurstofgehalte in uw bloed meten. Dat lukt niet goed als er iets op de nagels zit.

    U kunt na de behandeling niet alleen naar huis, vraag daarom van tevoren iemand die u thuis kan brengen.

  2. Voor de cardioversie nemen we u kort op in het ziekenhuis.

    Op de opnamedag nemen we bloed af en maken een hartfilmpje om te controleren of u de hartritmestoornis nog heeft. Daarvoor plakken we 20 plakkers op uw borst, armen en benen. Aan de plakkers maken we elektrodes vast. We kunnen dan het hartritme zien op een scherm.

    U krijgt ook een infuus in uw arm en een bloeddrukband om uw arm. Met de bloeddrukband meten we regelmatig uw bloeddruk. Met een saturatiemeter meten we de hoeveelheid zuurstof in het bloed. Dit is een soort knijper die u op uw vinger krijgt.

  3. Op de dag van de opname doen we de cardioversie. De cardioversie zelf duurt een paar minuten. U krijgt een sedatie via het infuus. Dit is een medicijn dat u in een roesje brengt en waar u van in slaap valt. Zodra u slaapt, start de behandeling. De elektrische cardioversie doen we met een defibrillator. De defibrillator is een apparaatje dat uw hart een stroomstootje geeft. Zo komt het hart weer in het normale ritme. Soms zijn er wat meer stroomstootjes nodig. We doen er maximaal 5. Deze stroomstootjes voelt u niet.

  4. U wordt vlak na de behandeling al weer wakker. Soms krijgt u wat extra zuurstof door een slangetje in uw neus of via uw zuurstofmasker. Is de behandeling gelukt dan maken we opnieuw een hartfilmpje. Na de behandeling krijgt u wat eten en drinken en houden we u nog 1 uur gaten.

  5. Wanneer het goed met u gaat, mag u naar 1 uur weer naar huis. Als u medicijnen nodig heeft voor uw hartritme, is het soms nodig dat u 1 of 2 nachtjes blijft. Dit is vaak vooraf op de polikliniek al met u besproken.

  6. Direct na de behandeling hoort u of de cardioversie is gelukt.

    Wanneer de behandeling niet is gelukt, bespreken we met u wat verdere behandelmogelijkheden zijn.

    Ook als de behandeling goed is gegaan, bestaat er de kans dat een onregelmatig hartritme weer terugkomt. We bespreken dan een mogelijke extra behandeling met u.

  • Een cardioversie is een veilige behandeling. U voelt niets van de stroomstootjes.

  • U kunt zich in de 1e week na de cardioversie vermoeider voelen dan normaal. Doe de dag van de behandeling geen zwaar werk of zware activiteiten.

    Op de dag van behandeling mag u niet autorijden. Normale activiteiten mag u weer oppakken.

Bijwerkingen en risico's

Een cardioversie is een veilige behandeling. U voelt niets van de stroomstootjes.

Bijwerkingen, risico's voorkomen / leefregels

U kunt zich in de 1e week na de cardioversie vermoeider voelen dan normaal. Doe de dag van de behandeling geen zwaar werk of zware activiteiten.

Op de dag van behandeling mag u niet autorijden. Normale activiteiten mag u weer oppakken.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Hartcentrum bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.