Hartinfarct: onderzoek en diagnose

U heeft klachten die passen bij het hebben van een hartinfarct. Een hartinfarct kan voor blijvende schade aan het hart zorgen. Het is mogelijk dat u met een hartinfarct met spoed wordt opgenomen.

Bij een plotselinge hartinfarct maken we in de ambulance of in het ziekenhuis een hartfilmpje (ECG). Op het hartfilmpje is te zien of uw hart te weinig zuurstof krijgt door een hartinfarct. Of laat zien dat u eerder een hartinfarct hebt gehad, maar niet heeft gemerkt. Dit noemen we ook wel een stil hartinfarct

In het ziekenhuis gaat u naar de spoedeisende hulp of de hartbewaking. Hier gaan we verder met de onderzoeken en behandelingen. We onderzoeken in ieder geval uw bloed. Als een stuk van uw hart afsterft door het infarct, komen er bepaalde stoffen vrij in het bloed. Zo kunnen we meten hoe groot de schade is aan uw hart.

Ook onderzoeken we bijna altijd of u vernauwingen heeft in de kransslagaderen. Dit doet de cardioloog met een hartkatheterisatie.

Het kan ook zijn dat u hartklachten heeft en dat de huisarts u verwezen heeft naar de cardioloog. Hartklachten zijn dan niet plotseling. Als het nodig is, doen we vaak ook 1 of meer van deze onderzoeken.

  • Het hartfilmpje en het bloedonderzoek zijn het belangrijkste voor de diagnose. Zo kunnen we weten of het echt een hartinfarct is.

  • Cardiologen en cardiologen in opleiding bekijken samen de onderzoeksresultaten. Samen stellen ze de diagnose en maken ze, als dat nodig is, een behandelplan. Zo weet u zeker dat de diagnose goed onderbouwd is. En dat er altijd meerdere mensen naar uw situatie kijken.

De uitslag

Het hartfilmpje en het bloedonderzoek zijn het belangrijkste voor de diagnose. Zo kunnen we weten of het echt een hartinfarct is.

Samen de beste diagnose

Cardiologen en cardiologen in opleiding bekijken samen de onderzoeksresultaten. Samen stellen ze de diagnose en maken ze, als dat nodig is, een behandelplan. Zo weet u zeker dat de diagnose goed onderbouwd is. En dat er altijd meerdere mensen naar uw situatie kijken.

Uw dossier in mijnUMCG

U kunt de uitslagen ook zien in mijnUMCG. Dit is uw persoonlijke online patiëntendossier. U kunt hierin uw medische gegevens bekijken. En ook uitslagen van onderzoeken, informatie over uw medicijnen, een overzicht van uw afspraken en de brieven die u van ons gekregen heeft.

Heeft u nog geen mijnUMCG? Maak snel een account aan.

Second opinion

Wilt u weten wat een arts in een ander ziekenhuis denkt over uw situatie? Of heeft u een diagnose in een ander ziekenhuis gehad, en wilt u dat het UMCG u hier iets over zegt? Vraag dan een second opinion.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Hartcentrum bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.

Heeft deze informatie je geholpen?