Hartinfarct: behandeling

Het is belangrijk dat we u zo snel mogelijk behandelen. Zo beschadigt het hart zo min mogelijk. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij een hartinfarct. Welke behandeling u krijgt, hangt bijvoorbeeld af van van hoe groot de infarct is.

We starten de behandeling altijd met medicijnen. Soms heeft u geen andere behandeling nodig dan medicijnen. Dit is alleen als de bloedvaten niet te vernauwd zijn. Of als andere behandelingen niet mogelijk zijn. Uw arts bespreekt met u welke medicijnen u krijgt.

Medicijnen

We kijken bij iedereen persoonlijk welke medicijnen nodig zijn. Meestal moet u deze voor de rest van uw leven gebruiken. Soorten medicijnen bij een hartinfarct:

  • ACE-remmers: deze verlagen de bloeddruk, waardoor het hart het bloed makkelijker kan rondpompen. Ze beschermen hierdoor het hart.
  • bètablokkers: verlagen het hartritme. Hierdoor heeft het hart minder zuurstof nodig.
  • bloedverdunners (plaatjesremmers): zorgen ervoor dat de bloedplaatjes minder snel samen kunnen klonteren.
  • cholesterol verlagende medicijnen: zorgen ervoor dat de hoeveelheid cholesterol in het bloed lager wordt.

Andere mogelijke behandelingen zijn:

Bij deze behandelingen krijgt u ook altijd medicijnen.

Behandelteam

Voordat een behandeling begint, krijgt u uitleg en informatie over de behandeling. Zoals de voor- en nadelen van de behandeling. Het gesprek gaat over wat de behandeling voor u betekent en wat u zelf wilt. Dit noemen we 'samen beslissen'.

  • Nadat u 1 of 2 weken thuis bent geweest, heeft u een afspraak in het ziekenhuis dicht bij u in de buurt. Daar kijken ze hoe u het beste verder kan herstellen. Ze onderzoeken hoe het gaat met uw conditie. Dit doen ze met een fietstest. Tijdens deze fietstest maken we een hartfilmpje.

    Verder bespreken ze uw leefstijl en of er nog risicofactoren zijn die niet goed zijn voor uw hart. We willen u helpen weer zo fit mogelijk te worden. Zodat u elke dag weer activiteiten kan doen die u al deed. Misschien gaat u hartrevalidatie volgen. Dit bespreken we ook met u. 

    Na een hartinfarct kan u zich angstig en onzeker voelen. Vaak kost het tijd om van de schrik van de hartinfarct te bekomen. Dat u weer naar huis mag, is een stap vooruit. U bent een herstellend patiënt.

    Het is goed om na het hartinfarct direct weer te bewegen. Hierdoor herstelt u sneller. Zorg dat de beweging niet te zwaar is voor uw lichaam. Beweeg het liefste meerdere keren per dag. Uw lichaam bepaalt wat de grenzen zijn.

  • Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. 

Zorg voor balans in je dagelijks leven

De keuzes die u maakt in uw dagelijks leven hebben invloed op uw gezondheid en gevoel van welbevinden. Als u gezond bent maar ook als u ziek bent of aan het herstellen bent. Bekijk wat u zelf kunt doen op het gebied van leefstijl. Of ga eens langs bij onze leefstijladviseurs. Zij denken graag met u mee.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Hartcentrum bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. Bel in acute situaties altijd uw huisarts, de centrale doktersdienst of 112. Dit staat op de ontslagkaart die u van ons krijgt.

Heeft deze informatie je geholpen?