Hartkatheterisatie

Hartkatheterisatie is een onderzoek waarbij we met een katheter en contrastvloeistof de kransslagaders van het hart in beeld brengen. We krijgen zo informatie over mogelijke problemen aan de kransslagaders.

Een hartkatheterisatie is een onderzoek met een katheter. Een katheter is een dun buigzaam slangetje, buisje of draadje. De cardioloog brengt de katheter via een slagader in de lies of pols in uw lichaam, naar het hart.

Waarom een hartkatheterisatie?

Een katheterisatie geeft de cardioloog informatie over de kransslagaders van het hart. Bijvoorbeeld of de kransslagaders vernauwd zijn.

Video bekijken Scannen

Het onderzoek stap voor stap

 1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. En welke medicijnen u wel en niet mag gebruiken.

  Contactlenzen, sieraden en piercings moeten uit of af voor de behandeling. Laat de sieraden thuis. Heeft u uw nagels gelakt? Of heeft u kunstnagels? Haal dit weg voor u naar het ziekenhuis komt. Tijdens de ingreep krijgt u een soort knijpertje op uw vinger. Daarmee kunnen we steeds het zuurstofgehalte in uw bloed meten. Dat lukt niet goed als er iets op de nagels zit.

  U mag na dit onderzoek niet zelf naar huis rijden. Vraag daarom van tevoren iemand die u thuis kan brengen.

 2. Een hartkatheterisatie is een dagbehandeling. Dit betekent dat u dezelfde dag weer naar huis gaat.

  U gaat voor het onderzoek naar de dagbehandeling afdeling Cardiologie.

  In het ziekenhuis heeft u gesprekken met verschillende medewerkers. Op de afdeling krijgt u verdere uitleg over het onderzoek en mogelijke behandeling. U hoort ook hoe laat het onderzoek ongeveer is.

 3. Eerst krijgt u een infuus op de arm of op de rug van de hand. Het kan zijn dat u voor het onderzoek nog bloedverdunnende medicijnen krijgt om te voorkomen dat er bloedklontjes ontstaan op of in de katheter.

  Voor het onderzoek brengen we u daarna naar de katheterisatiekamer, een soort operatiekamer. Daar gaat u op de onderzoekstafel liggen. De cardioloog bekijkt voor het onderzoek of de hartkatheterisatie via de lies of de pols wordt gedaan.

  Vóór het inbrengen van de katheter verdoven we de huid op de plek waar de katheter in een slagader gaat. Dit kan de lies of pols zijn. Het onderzoek zelf doet geen pijn. De prik van de verdoving kunt u wel voelen.

  De katheter schuiven we naar de kransslagaders. Via de katheter krijgt u contrastvloeistof in de in de kransslagaders gespoten. De meeste mensen voelen hier niks van, maar het kan zijn dat u kort het een warm gevoel krijgt en/of dat u moet plassen.

  Daarna maken we röntgenfoto’s. Zo kunnen we de mogelijke vernauwing in de kransslagader goed zien. Tijdens het onderzoek vertellen we wat we doen en of u iets moet doen.

  Een hartkatheterisatie duurt ongeveer 30 min tot 1 uur.

  Soms krijgt u direct na de hartkatheterisatie een dotterbehandeling. Als we twijfelen over hoe erg de vernauwing is, kunnen we een FFR/RFR-meting doen.

 4. Als u het onderzoek via de lies heeft gehad, maken we de prikplek dicht met een eiwitplugje en een pleister. Het eiwitplugje lost vanzelf binnen 90 dagen op. Na de behandeling blijft u dan uur rustig op bed liggen.

  Soms krijgt u een drukverband als een eiwitplug niet mogelijk is. Het drukverband blijft 6 uur zitten. Na de behandeling blijft u dan 6 uur rustig op bed liggen

  Als de katheter via de pols is ingebracht, krijgt u een bandje met een luchtkussentje op de pols die de prikplek dichtdrukt. Dit bandje laten we in 2 tot 3 uur leeglopen. Daarna krijgt een drukverbandje om de pols als u naar huis gaat. Als u weer naar huis kunt, krijgt u leefregels van de verpleegkundige mee.

  Na de behandeling gaat u terug naar de verpleegafdeling. Drink na het onderzoek veel water. Zo plast u de contrastvloeistof zo snel mogelijk weer uit.

 5. U krijgt de uitslag vaak direct na het onderzoek van de cardioloog.

Bijwerkingen en risico's

Hartkatheterisatie is een veilig onderzoek. Het is mogelijk dat er achteraf problemen zijn. Ook als het onderzoek zelf goed is gegaan. Deze problemen noemen we complicaties.

Mogelijke complicaties zijn:

 • bloeduitstortingen op de plek waar we u prikken
 • hartritmestoornis tijdens het onderzoek
 • een lichamelijke (allergische) reactie op de contrastvloeistof of medicijnen
 • herseninfarct, TIA
 • pijn door beschadigingen aan de binnenkant van een slagader
 • hartinfarct

Wat te doen bij klachten

U krijgt als u naar huis gaat informatie van ons over wat u moet doen als u klachten krijgt. Bijvoorbeeld klachten zoals:

 • de zwelling in de lies of pols (afhankelijk waar u bent geprikt) steeds groter wordt.
 • de wond gaat bloeden
 • pijnklachten pols of lies
 • duidelijk een warm of koud aanvoelende lies, been of voet. Of arm of pols, afhankelijk van waar u bent geprikt.
 • verkleuring van uw been of voet. Of arm of hand
 • benauwdheid
 • jeuk die niet overgaat
 • rode uitslag op de huid

U kunt het Hartcentrum bellen op het telefoonnummer (050) 361 29 15. Bellen kan van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.

Samenwerken voor de beste zorg

De ziekenhuizen, cardiologen en huisartsen in Groningen en Drenthe werken samen binnen HartNet. Zo krijgt u altijd de juiste zorg op de juiste plek.

De samenwerkende ziekenhuizen binnen HartNet zijn: Martini Ziekenhuis, Ommelander ziekenhuis Groningen, Treant, Wilhelmina Ziekenhuis Assen en Universitair Medisch Centrum Groningen.

Leefregels

Als u weer thuis bent, moet u met een aantal zaken rekening houden:

Bij behandeling via de liesslagader

 • Heeft u een eiwitplug? Dan mag u de eerste 4 dagen geen druk op de lies zetten, niet persen, niet zwaarder dan 5 kilo tillen en niet fietsen. Als u geen plug heeft, mag u dat een week niet doen.
 • U mag na 24 uur weer zelf autorijden als u een eiwitplug heeft gekregen. Als u een drukverband zonder plug heeft gekregen, mag u pas na een week weer autorijden.
 • De dag na de behandeling mag u weer douchen. Na 3 tot 4 dagen mag u weer in bad.
 • De dag na de behandeling mag u de pleister weghalen en een nieuwe opplakken als dat nodig is. Schoonmaken van de huid mag met water en zeep.

Via de polsslagader

 • De dag na de behandeling mag u weer douchen. Na 3 tot 4 dagen mag u weer in bad.
 • U mag 3 dagen niet autorijden, steunen op uw pols, handen schudden, computeren of huishoudelijk werk doen.
 • U moet nog een 3-4 dagen wachten met sporten en zwaar lichamelijk werk waarbij u uw pols gebruikt.

Als u weer naar huis kunt, krijgt u leefregels van de verpleegkundige mee.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Hartcentrum bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.