Rechtskatheterisatie: meten bloeddruk in hart en longslagader

Rechtskatheterisatie is een onderzoek waarbij we met een katheter de bloeddruk meten in het hart en de longslagader. We krijgen zo informatie over de bloeddruk en de pompfunctie van het hart.

Een rechtskatheterisatie is een onderzoek waarbij we een dunne slang of katheter via een ader in de lies tot in het hart schuiven. Zo kunnen we op verschillende plaatsen in het hart (hartboezems en hartkamers) de druk meten. Om de druk in de longslagader (arteria pulmonalis) te meten, schuiven we de katheter door de rechterharthelft tot in de longslagader.

Wanneer een rechtskatheterisatie?

We doen een rechtskatheterisatie bij patiënten die bijvoorbeeld een aangeboren hartaandoening, hartklepafwijkingen of hartfalen hebben. Of wanneer we denken dat er een te hoge bloeddruk in de bloedvaten van de longen is.

Een rechtskatheterisatie geeft de cardioloog informatie over de hartaandoening en hoe erg deze is. Ook krijgen we zo informatie over hoe het hart pompt en wat de bloeddruk is in verschillende bloedvaten.

Het onderzoek stap voor stap

  1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. En welke medicijnen u wel en niet mag gebruiken.

    Contactlenzen, sieraden en piercings moeten uit of af voor de behandeling. Laat de sieraden thuis. Heeft u uw nagels gelakt? Of heeft u kunstnagels? Haal dit weg voor u naar het ziekenhuis komt. Tijdens de ingreep krijgt u een soort knijpertje op uw vinger. Daarmee kunnen we steeds het zuurstofgehalte in uw bloed meten. Dat lukt niet goed als er iets op de nagels zit. 

    U mag na dit onderzoek niet zelf naar huis rijden. Vraag daarom van tevoren iemand die u thuis kan brengen.

  2. Een rechtskatheterisatie is een dagbehandeling. Dit betekent dat u dezelfde dag weer naar huis gaat.

    U gaat voor het onderzoek naar de dagbehandeling afdeling Cardiologie.

    In het ziekenhuis heeft u gesprekken met verschillende medewerkers. Op de afdeling krijgt u verdere uitleg over het onderzoek en eventuele behandeling. U hoort ook hoe laat het onderzoek ongeveer is.

  3. Vlak voor het onderzoek krijgt u een infuus ingebracht op de arm of op de rug van de hand. Voor het onderzoek brengen we u naar de katheterisatiekamer, een soort operatiekamer. Daar gaat u op een onderzoeksbed liggen.

    Vóór het inbrengen van de katheter verdoven we de huid op de plek in de lies waar de katheter in een ader gaat. Het onderzoek zelf doet geen pijn. De prik van de verdoving kunt u wel voelen.

    Via de ader in de lies schuiven we de katheter tot in het hart en kunnen we op verschillende plekken in het hart de bloeddruk meten op verschillende plekken. Verder nemen we ook wat bloed af om de hoeveelheid zuurstof te meten. Met röntgenapparaat kunnen we zien waar de katheter zit en wat er gebeurt.

    Het onderzoek duurt ongeveer 1 tot 2 uur.

    Soms doen we dit onderzoek samen met een hartkatheterisatie. Het onderzoek duurt dan 2 tot 3 uur. 

  4. Na het onderzoek maken we de prikplek dicht met een drukverband. Deze blijft 2 uur zitten. Na de behandeling gaat u terug naar de verpleegafdeling. Hier blijft u dan 2 uur rustig op bed liggen.

  5. U krijgt de uitslag van het onderzoek 2 weken na het onderzoek op de polikliniek Hart en Vaten. Of we bellen u. De cardioloog bespreekt dan ook met u of u nog een behandeling nodig heeft.

Bijwerkingen en risico's

Het is mogelijk dat er problemen zijn tijdens en na het onderzoek. Deze problemen noemen we complicaties.

Mogelijke complicaties zijn:

  • bloeduitstortingen op de plek waar we u prikken
  • hartritmestoornis tijdens het onderzoek
  • een lichamelijke (allergische) reactie op de contrastvloeistof of medicijnen
  • herseninfarct, TIA
  • pijn door beschadigingen aan de binnenkant van een slagader
  • hartinfarct

Wat te doen bij klachten

U krijgt als u naar huis gaat informatie van ons over wat u moet doen als u klachten krijgt. Bijvoorbeeld klachten zoals:

  • de zwelling in de lies steeds groter wordt.
  • de wond gaat bloeden
  • pijnklachten in de lies
  • duidelijk een warm of koud aanvoelende lies, been of voet
  • verkleuring van uw been of voet
  • benauwdheid

Samenwerken voor de beste zorg

De ziekenhuizen, cardiologen en huisartsen in Groningen en Drenthe werken samen binnen HartNet. Zo krijgt u altijd de juiste zorg op de juiste plek.

De samenwerkende ziekenhuizen binnen HartNet zijn: Martini Ziekenhuis, Ommelander ziekenhuis Groningen, Treant, Wilhelmina Ziekenhuis Assen en Universitair Medisch Centrum Groningen.

Leefregels

Als u naar huis kunt, krijgt u leefregels van de verpleegkundige mee. Thuis moet u met een aantal zaken rekening houden:

  • U mag de eerste week geen druk op de lies zetten, niet persen, niet zwaarder dan 5 kilo tillen, en niet fietsen
  • U mag na 4 dagen weer zelf autorijden
  • De dag na de behandeling mag u weer douchen. Na 3 tot 4 dagen mag u weer in bad.
  • De dag na de behandeling mag u de pleister weghalen en een nieuwe opplakken als dat nodig is. Schoonmaken van de huid mag met water en zeep.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Hartcentrum bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.

Heeft deze informatie je geholpen?