Holteronderzoek: onderzoek van het hartritme

Bij een hartritme-onderzoek meten we uw hartslag met een recorder. Dit onderzoek heet ook wel een holteronderzoek. Meestal is dit 1 dag, maar soms ook langer, tot maximaal 7 dagen.

We doen dit onderzoek als we willen weten of u misschien een hartritmestoornis heeft.

Het onderzoek stap voor stap

 1. U krijgt u een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt.

 2. U gaat voor dit onderzoek naar polikliniek Hart en Vaten.

  Kunt u niet komen? Bel ons dan zo snel mogelijk. Het telefoonnummer staat hieronder en in de brief.

 3. U krijgt eerst nog uitleg over het onderzoek. Daarna plakken we plakkers met daaraan draden (elektroden) op uw borst. Deze draden zitten vast aan een recorder. U draagt de recorder aan een riem om uw middel of als een ketting om uw nek. Het aansluiten van de recorder duurt ongeveer 20 minuten.

  In de periode dat de recorder is aangesloten mag u niet douchen, in bad gaan of zwemmen. Verder hoeft u niets speciaals te doen of te laten. 

  Tijdens de registratie houdt u een dagboek bij. Dat krijgt u van ons als we de recorder aansluiten. In het dagboek schrijft u op welke activiteiten u op welk tijdstip doet. U schrijft ook op of u klachten krijgt en welke dat zijn. 

 4. U kunt na het aansluiten van de recorder weer naar huis.

  Het registreren van uw hartslag duurt minstens 24 uur. Op de voorkant van het dagboek staat wanneer u de recorder kunt afkoppelen. In het dagboek staat ook hoe u dat doet. Na afloop van het onderzoek brengt u de recorder en het dagboek naar polikliniek Hart en Vaten.

 5. U krijgt de uitslag van het onderzoek meestal binnen 10 werkdagen van uw cardioloog. Die belt u voor de uitslag of vertelt u die tijdens een afspraak.

Veiligheid van het onderzoek

Een hartritme-onderzoek of holteronderzoek is een veilig onderzoek.

Samenwerken voor de beste zorg

De ziekenhuizen, cardiologen en huisartsen in Groningen en Drenthe werken samen binnen HartNet. Zo krijgt u altijd de juiste zorg op de juiste plek.

De samenwerkende ziekenhuizen binnen HartNet zijn: Martini Ziekenhuis, Ommelander ziekenhuis Groningen, Treant, Wilhelmina Ziekenhuis Assen en Universitair Medisch Centrum Groningen.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Hartcentrum bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.