Holteronderzoek

Als u last heeft van hartritmestoornissen is het mogelijk dat u een holteronderzoek krijgt. Bij een holteronderzoek wordt uw hartslag gedurende een of twee dagen geregistreerd met een recorder. De cardioloog krijgt door dit onderzoek informatie over uw eventuele ritmestoornissen of zuurstoftekort van uw hartspier.

Voorbereiding

U mag op de dag dat de recorder wordt aangesloten geen bodylotion, zonnebrandcrème of andere olieachtige producten gebruiken. De elektroden die op uw bovenlichaam worden aangebracht blijven dan namelijk niet vastzitten waardoor er geen goede registratie mogelijk is. U kunt het beste gemakkelijk zittende kleding dragen (bijvoorbeeld een trui of t-shirt).

Het onderzoek

Een assistent plaatst met plakkers een aantal draden (elektroden) op uw borst. Deze draden zijn verbonden met de recorder. U draagt de recorder aan een riem om uw middel. Het aansluiten van de recorder duurt circa twintig minuten. Gedurende de periode dat de recorder is aangesloten, kunt u alles doen wat u anders ook doet. U mag echter niet douchen, baden of zwemmen.
Tijdens de registratie houdt u een dagboek bij. Hierin noteert u welke activiteiten u op welk tijdstip onderneemt en welke klachten die u daarbij ondervindt. Meer informatie over het bijhouden van dit dagboek krijgt u als het kastje wordt aangesloten.

Na afloop van de registratie

Het registreren van uw hartslag duurt minimaal 24 uur. Op de voorkant van het dagboek staat wanneer u de recorder kunt afkoppelen. In het dagboek staat ook op welke manier dit moet gebeuren. Na afloop van het onderzoek geeft u de recorder en het dagboek af bij de balie van de polikliniek Hart en Vaten.

Vervoer

U kunt op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis en terug naar huis.

Uitslag

De cardioloog beoordeelt de uitslag van het onderzoek. U krijgt de uitslag van uw specialist of via uw huisarts.

Vragen

Als u van te voren nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek Hart en Vaten. De polikliniek is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur op telefoonnummer (050) 361 29 15.

Gerelateerde informatie

Hartcentrum