Afasieteam

Het afasieteam van het UMCG Centrum voor Revalidatie is gespecialiseerd in afasie en spraakapraxie. Dit team onderzoekt uw problemen met taal en communicatie. En geeft advies over welke aanpak het beste is voor u.

Verwijzen

Uw huisarts, neuroloog of logopedist kan u verwijzen naar neurorevalidatie bij het UMCG Centrum voor Revalidatie. 

Intake en onderzoeken

Wij vragen u eerst toestemming om uw medische, neuropsychologische en logopedische gegevens op te vragen bij uw behandelaars. Hiervoor ontvangt u een formulier. Nadat u dit formulier heeft ondertekend ontvangt u een uitnodiging voor een afspraak.

U komt meestal 2 dagdelen naar het UMCG Centrum voor Revalidatie.

  • U heeft eerst een gesprek met een revalidatiearts. Bijvoorbeeld over de oorzaak van uw afasie en de problemen die u ervaart.
  • Daarna heeft u een afspraak met een logopedist en een taalspecialist (klinisch linguïst). Zij doen verschillende spraak- en taalonderzoeken. Samen bekijken zij welke communicatieproblemen u heeft en welke invloed dat heeft op uw leven.
  • Als het nodig is heeft u ook nog een afspraak met een gezondheidszorg (GZ) psycholoog. Die onderzoekt welke hersenfuncties het communiceren in de weg staan, zoals geheugen en concentratie.

Behandeladvies

We geven na deze intake en onderzoeken een behandeladvies aan u, uw omgeving en/of uw eigen logopedist. Ook sturen we een verslag naar uw verwijzers.

Soms heeft iemand een hulpmiddel nodig om beter te kunnen communiceren. Bijvoorbeeld een app, tablet of spraakcomputer. We verwijzen u dan door naar ons Adviesteam Ondersteunde Communicatie (OC). Zij geven u advies en kunnen u helpen bij het aanvragen van een hulpmiddel bij de zorgverzekeraar.

Contact

Heeft u vragen aan het afasieteam? Stuur dan een e-mail.