Afasieteam

Het afasieteam van het UMCG Centrum voor Revalidatie is gespecialiseerd in afasie en spraakapraxie. Dit team onderzoekt uw problemen met taal en communicatie. En geeft advies over welke aanpak het beste is voor u.

Afasie en spraakapraxie

Afasie en spraakapraxie ontstaan door een hersenbeschadiging, zoals een beroerte, ongeluk, hersentumor of dementie. Dit heet ook wel niet aangeboren hersenletsel. Het heeft veel gevolgen voor het contact met anderen in het dagelijks leven.

Mensen met afasie kunnen problemen hebben met praten, begrijpen, lezen en schrijven. Er zijn verschillende vormen van afasie.

Iemand met spraakapraxie heeft moeite met het spreken zelf. Het uitspreken van klanken lukt niet meer goed. Soms lukt het helemaal niet meer om woorden te gebruiken. Wat iemand wil zeggen, lukt niet. Iemand kan dan alleen nog woorden gebruiken die ontstaan uit een reflex of emotie, zoals 'goh'. Dit heet ook wel automatische taal.

Bij afasie en spraakapraxie komen ook vaak andere (cognitieve) stoornissen voor, zoals problemen met aandacht. 

Team

Het afasieteam team bestaat uit gespecialiseerde revalidatie artsen, logopedisten, klinisch linguïsten en psychologen. Behalve in de patiëntenzorg werkt het afasieteam ook samen met hogescholen en universiteiten aan kwaliteitsverbetering en digitalisering. Ook is het team actief betrokken bij wetenschappelijk onderzoek en is actief in het onderwijs.

Wanneer verwijzen naar het afasieteam?

Het afasieteam is in te schakelen:

  • als iemand wordt ontslagen uit het ziekenhuis en er geen revalidatietraject volgt
  • ter ondersteuning van de behandelend logopedist
  • als de revalidatie is afgerond en er een nieuwe hulpvraag m.b.t. de communicatie is ontstaan
  • voor een second opinion
  • voor een intake bij een vermoeden van primair progressieve afasie (PPA)

Verwijzen naar het afasieteam

Huisartsen en specialisten zoals neurologen kunnen verwijzen naar het Afasieteam. Een afspraak wordt vergoed door de verzekering. Een aanvullende verzekering is niet nodig.

Na de verwijzing vragen we de patiënt eerst toestemming voor het opvragen van medische, neuropsychologische en logopedische gegevens. We sturen daarvoor een invulformulier.

Nadat het formulier getekend is teruggestuurd, volgt een afspraakbief met informatie.

Afspraak bij het afasieteam

De afspraak bestaat meestal uit 2 dagdelen in het UMCG Centrum voor Revalidatie, locatie Beatrixoord. Het is goed om een naaste mee te nemen. Twee horen meer dan één.

Tijdens de afspraak zijn er een paar gesprekken:

  • een gesprek met een revalidatiearts. Bijvoorbeeld over de oorzaak van de afasie en de problemen iemand ervaart.
  • een afspraak met een logopedist en een klinisch linguïst (taalspecialist). Zij doen verschillende spraak- en taalonderzoeken. Samen bekijken ze welke communicatieproblemen er zijn en welke invloed dat heeft op het dagelijks leven.
  • als het nodig is, is er ook een afspraak met een gezondheidszorg (GZ) psycholoog. Die onderzoekt welke hersenfuncties het communiceren in de weg staan, zoals geheugen en concentratie.

Behandeladvies

Na deze gesprekken en onderzoeken volgt een behandeladvies. Dit sturen we ook aan de behandelend logopedist en de verwijzer.

Soms is er een hulpmiddel nodig om beter te kunnen communiceren. Bijvoorbeeld een app, tablet of spraakcomputer. We verwijzen dan door naar ons Adviesteam Ondersteunde Communicatie (OC). Zij geven u advies en kunnen u helpen bij het aanvragen van een hulpmiddel bij de zorgverzekeraar.

Contact

Heeft u vragen aan het afasieteam? Stuur dan een e-mail.