Baarmoederkanker: onderzoek en diagnose

Als er bij u baarmoederkanker vastgesteld is, verwijst uw arts u soms naar het UMCG. U krijgt dan opnieuw een aantal onderzoeken.

De periode tussen afspraken, onderzoeken en de uitslag is vaak spannend en kan voor veel onzekerheid en vragen zorgen. Daarom proberen we uw afspraken en onderzoeken zo snel mogelijk te plannen.

Eerste afspraak

U krijgt een brief en informatie voor een afspraak. Tijdens de 1e afspraak bespreken we uw klachten, uw gezondheid en uw medische voorgeschiedenis. We doen ook meteen een paar onderzoeken. Voor andere onderzoeken moet u op een andere dag terugkomen.

Mogelijke onderzoeken

Welke onderzoeken u precies krijgt, hangt af van uw situatie. U krijgt in elk geval een gynaecologisch onderzoek. We bekijken dan de baarmoedermond met behulp van een speculum. Dit instrument heet ook wel een 'eendenbek'. Ook krijgt u een inwendig onderzoek en meestal ook een vaginale echoscopie. Vaak heeft u in een ander ziekenhuis al een CT-scan gehad.

Erfelijkheidsonderzoek

Baarmoederkanker is meestal niet erfelijk. Als we vermoeden dat uw baarmoederkanker erfelijk is, kunt u een erfelijkheidsonderzoek laten doen. Hieraan denken we vooral als:

  • 1 of meer naaste familieleden baarmoederkanker of darmkanker heeft
  • baarmoederkanker bij u op jonge leeftijd wordt ontdekt
  • Het is goed om thuis al de klachten op te schrijven. En welke vragen u heeft. Dan vergeet u niets tijdens de afspraak. Het kan helpen iemand mee te nemen naar de afspraak: 2 horen meer dan 1.

    Er zijn bij een onderzoek of behandeling soms meer mogelijkheden. Bespreek die goed met de arts. De 3 goede vragen helpen hierbij.

    Soms moet u bepaalde dingen doen of laten voor een onderzoek. Dit staat dan in de brief die u krijgt voor dit onderzoek. In de brief staat ook wat u mee moet nemen als u voor het eerst een afspraak heeft.

  • Als uw arts u naar het UMCG verwijst, heeft u meestal al te horen gekregen dat u baarmoederkanker heeft. Of dat u het waarschijnlijk heeft. Vaak bespreken tijdens uw eerste afspraak het behandelplan met u. Soms krijgt u nog vervolgonderzoek in het UMCG of in het ziekenhuis waar u naar ons verwezen bent.

  • Specialisten van allerlei disciplines bekijken samen de onderzoeksresultaten. Samen stellen ze de diagnose en maken ze een behandelplan. Allemaal geven ze daarbij een bijdrage vanuit het eigen specialisme. Zo weet u zeker dat de diagnose goed onderbouwd is. En dat er altijd meerdere mensen naar uw situatie kijken.

Voorbereiding

Het is goed om thuis al de klachten op te schrijven. En welke vragen u heeft. Dan vergeet u niets tijdens de afspraak. Het kan helpen iemand mee te nemen naar de afspraak: 2 horen meer dan 1.

Er zijn bij een onderzoek of behandeling soms meer mogelijkheden. Bespreek die goed met de arts. De 3 goede vragen helpen hierbij.

Soms moet u bepaalde dingen doen of laten voor een onderzoek. Dit staat dan in de brief die u krijgt voor dit onderzoek. In de brief staat ook wat u mee moet nemen als u voor het eerst een afspraak heeft.

Uitslag

Als uw arts u naar het UMCG verwijst, heeft u meestal al te horen gekregen dat u baarmoederkanker heeft. Of dat u het waarschijnlijk heeft. Vaak bespreken tijdens uw eerste afspraak het behandelplan met u. Soms krijgt u nog vervolgonderzoek in het UMCG of in het ziekenhuis waar u naar ons verwezen bent.

Samen de beste diagnose

Specialisten van allerlei disciplines bekijken samen de onderzoeksresultaten. Samen stellen ze de diagnose en maken ze een behandelplan. Allemaal geven ze daarbij een bijdrage vanuit het eigen specialisme. Zo weet u zeker dat de diagnose goed onderbouwd is. En dat er altijd meerdere mensen naar uw situatie kijken.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Het kan zijn dat uw arts vraagt of u wilt meedoen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek.

OncoLifeS

Als u patiënt bij ons bent, vragen we of u mee wilt doen aan bijvoorbeeld OncoLifeS. Met uw lichaamsmateriaal zoals bloed, urine en speeksel helpt u ons bij het doen van onderzoek. Het UMCG doet veel onderzoek naar het verbeteren van de zorg voor kankerpatiënten.

Nederlandse kankerregistratie

Wij delen patiëntgegevens met de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Ze gebruiken die gegevens voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker en de behandeling ervan. Zij kunnen niet zien van wie die gegevens zijn. Meer informatie over het gebruik van die gegevens staat op de website van het Integraal Kankerinstituut Nederland. Lees ook hoe wij omgaan met uw gegevens.

Uw dossier in mijnUMCG

U kunt de uitslagen ook zien in mijnUMCG. Dit is uw persoonlijke online patiëntendossier. U kunt hierin uw medische gegevens bekijken. En ook uitslagen van onderzoeken, informatie over uw medicijnen, een overzicht van uw afspraken en de brieven die u van ons gekregen heeft.

Heeft u nog geen mijnUMCG? Maak snel een account aan.

Second opinion

Wilt u weten wat een arts in een ander ziekenhuis denkt over uw situatie? Of heeft u een diagnose in een ander ziekenhuis gehad, en wilt u dat het UMCG u hier iets over zegt? Vraag dan een second opinion.

Heeft u nog vragen?

U kunt naar polikliniek Oncologie 2 bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.