Baarmoederkanker: behandeling

Als blijkt dat u baarmoederkanker heeft, dan brengt dat veel vragen en onzekerheid met zich mee. Het heeft invloed op uw leven en dat van de mensen om u heen.

Om u de best mogelijke zorg te geven, maken we samen met u een plan voor uw behandeling. Hoe zo'n behandelplan eruitziet, hangt af van uw situatie. Het behandelteam kijkt daarvoor onder meer naar de grootte en kenmerken van de tumor. En naar eventuele uitzaaiingen.

Doel van de behandeling

Als de baarmoederkanker niet is uitgezaaid, is de behandeling bedoeld zijn om u te genezen. Soms is dat niet mogelijk. We behandelen u dan om uw levenskwaliteit te verbeteren. En/of om uw leven te verlengen.

Meerdere gesprekken

Voordat uw behandeling begint, heeft u altijd meerdere afspraken om de behandeling(en) te bespreken. U krijgt daarvoor brieven en uitgebreide informatie. We proberen de afspraken zoveel mogelijk op 1 dag te plannen.

Behandelmogelijkheden

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij baarmoederkanker. Uw behandelplan kan bestaan uit 1 of meer van deze behandelingen:

 • Welke operatie u krijgt, hangt af van het soort kankercellen, de plaats en de grootte van de tumor en of er uitzaaiingen zijn. Meestal halen we tijdens de operatie de baarmoeder, de eierstokken en de eileiders weg.

  Soms halen we de ook direct lymfeklieren en een stukje van het 'vetschort' weg. Of dit nodig is, hangt af van het soort kankercellen. Als de tumor in de baarmoederhals groeit, kan het nodig zijn om het steunweefsel rond de baarmoederhals weg te halen.

  Deze operatie kan via een kijkbuiktechniek, dit heet een laparoscopie. Of via een grote snee, dit heet een laparotomie.

 • Meestal is bestraling bij baarmoederkanker een aanvullende behandeling na een operatie. We bestralen u dan om mogelijk achtergebleven kankercellen te vernietigen en de kans kleiner te maken dat de ziekte terugkomt. Dit kan een inwendige bestraling of uitwendige bestraling zijn.

 • Chemotherapie bij baarmoederkanker kan een aanvullende behandeling zijn na een operatie. Deze behandeling is dan bedoeld om de kans dat de ziekte terugkomt kleiner te maken.

 • Baarmoederkanker kan gevoelig zijn voor progesteron. Dat betekent dat de kanker groeit onder invloed van hormonen en daarom soms behandeld kan worden met hormoontherapie.

  Als de tumor niet geopereerd of bestraald kan worden en/of is uitgezaaid kan deze behandeling de kanker soms remmen.

Behandelteam

Alle in baarmoederkanker gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en een behandelplan op maat. Altijd in nauw overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint krijgt u in een gesprek uitgebreide uitleg en informatie over de verschillende mogelijke behandelingen. En over de voor- en nadelen van een behandeling. Het gesprek gaat ook over wat een behandeling voor u betekent en wat u zelf wilt. Dit noemen we 'samen beslissen'.

‘'De patiënt is de piloot en de verpleegkundige de co-piloot'‘
Evelyn Finnema
Evelyn Finnema
 • Kanker hebben zorgt vaak voor allerlei emoties. Spanning, zorgen, boosheid, onmacht en verdriet kunnen uw geestelijke veerkracht verminderen. Een maatschappelijk werker, geestelijk begeleider of psycholoog kan u begeleiden bij het omgaan met deze emoties. Wij kunnen u helpen de juiste hulp te vinden.

Samenwerken voor de beste zorg

Voor de gynaecologische kankersoorten, zoals baarmoederkanker, bestaat een nauwe samenwerking in de regio Noordoost-Nederland tussen de behandelteams van Medisch Spectrum Twente, Isala en het UMCG. Wekelijks bespreken zij samen de patiënten uit deze hele regio.

Met dit samenwerkingsverband streven we ernaar de beste zorg te leveren, dicht bij huis als het kan en verder weg als het moet.

Als u baarmoederkanker heeft, kunt u meestal in het dichtstbijzijnde regionale ziekenhuis terecht voor uw behandeling. Voor sommige meer complexe behandelingen gaat u naar Medisch Spectrum Twente, Isala of het UMCG.

Betere uitkomsten

Behandelingen slaan beter aan en patiënten herstellen sneller als iemand zo fit mogelijk is. We kijken daarom voor en tijdens de behandeling naar uw leefstijl, en helpen u waar nodig.

Heeft u nog vragen?

U kunt naar polikliniek Oncologie 2 bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.