Afdeling Traumachirurgie

Op de afdeling Traumachirurgie opereren we mensen die ernstig gewond zijn geraakt. Bijvoorbeeld tijdens een ernstig ongeluk, sport of gewelddadig misdrijf. Verwondingen die we behandelen, zijn bijvoorbeeld botbreuken, verstuikingen, schiet- of steekwonden of inwendige wonden in de buik- of borstholte.

Traumachirurgie is één van de 7 aandachtsgebieden van de Afdeling Chirurgie. Het UMCG is één van de 11 traumacentra van Nederland. We richten ons vooral op:

  • botbreuken
  • ernstige verwondingen
  • brandwonden
  • sportblessures

Dat doen we samen met verschillende andere afdelingen en specialisten in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld met de afdeling Orthopedie.

Spoedeisende eerste hulp

Jaarlijks komen er zo'n 10.000 patiënten met ernstige verwondingen op de eerste hulp terecht. Ongeveer 270 van hen hebben meerdere ernstige verwondingen. Dit heet polytrauma.

Traumahelikopter

Ons Mobiel Medisch Team kan ook met de helikopter naar iemand toe die ernstig gewond is en snel zorg nodig heeft.

Verwijzing

Als iemand naar ons is verwezen voor een behandeling, hebben de patiënt en de chirurg altijd eerst een afspraak op de Polikliniek Traumachirurgie. We maken kennis met elkaar en bespreken de mogelijke operatie, eventuele onderzoeken, afspraken bij andere specialismen en de opname op de verpleegafdeling.

Samen beslissen

Een weloverwogen keuze maken over je behandeling is heel belangrijk. Wij helpen daarbij met uitgebreide uitleg over de behandelmogelijkheden en alle voor- en nadelen. Wat vindt iemand belangrijk en wat betekent dat voor de behandelkeuze: daar draait het om.

Rondom de operatie

Voor een operatie bespreken we hoe je je goed voorbereidt en daarmee de kans vergroot dat je goed herstelt. We geven adviezen over voeding, bewegen en stoppen met roken, bijvoorbeeld.

Na een operatie en opname in het ziekenhuis maken we altijd een controle-afspraak. Hoe vaak, hoelang en bij wie je onder controle blijft, hangt af van de situatie.

Traumarevalidatie

Traumarevalidatie kan ook onderdeel zijn van de behandeling. Het UMCG Centrum voor Revalidatie Beatrixoord behandelt mensen die door een ongeval verschillende ernstige verwondingen hebben.

 Met traumarevalidatie helpen we u om zo goed mogelijk te herstellen van uw verwondingen. Ook helpen we u om te gaan met de gevolgen van uw ongeval en weer zo zelfstandig mogelijk te leven.

Lees meer over traumarevalidatie

Contact

Heeft u vragen? U kunt ons bellen via polikliniek Traumachirurgie van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.