Afdeling Traumachirurgie

Op de afdeling Traumachirurgie opereren we mensen die ernstig gewond zijn geraakt. Bijvoorbeeld tijdens een ongeluk, sport of misdrijf.

Het UMCG is één van de 11 traumacentra van Nederland. Elk jaar komen er zo'n 10.000 mensen met ernstige verwondingen op de eerste hulp terecht.

Traumachirurgie is één van de 7 aandachtsgebieden van de Chirurgie. Ons team van traumachirurgen richt zich vooral op:

  • zorg voor mensen met meerdere verwondingen, dit heet polytrauma
  • wervel- en bekkenverwondingen
  • infecties na ernstige verwondingen
  • gevolgen van ernstige verwondingen op langere termijn
  • voetverwondingen
  • traumachirurgie bij kinderen

We werken intensief samen onze collega's van de orthopedische chirurgie en de plastische chirurgie.

Spoedeisende eerste hulp

Patiënten met ernstige verwondingen komen op de spoedeisende eerste hulp (SEH) terecht.

Lees meer over de nieuwe SEH van het UMCG

Operaties en zorg

Voor een operatie gaan mensen met ernstige verwoningen naar het Operatiecentrum of naar het Operatieve Dagbehandelingscentrum. Na de operatie gaan zij naar de Intensive Care, naar de verpleegafdeling of naar de kinderchirurgische afdeling van het Beatrix Kinderziekenhuis (BKZ).

Mobiel medisch team

Ons mobiel medisch team kan ook met de helikopter of de ambulance naar iemand toe die ernstig gewond is en snel zorg nodig heeft.

Verwijzing

Als iemand naar ons is verwezen voor een behandeling, hebben de patiënt en de chirurg altijd eerst een afspraak op de polikliniek Traumachirurgie. We maken kennis met elkaar en bespreken de mogelijke operatie, eventuele onderzoeken, afspraken bij andere specialismen en de opname op de verpleegafdeling.

Samen beslissen

Een weloverwogen keuze maken over je behandeling is heel belangrijk. Wij helpen daarbij met uitgebreide uitleg over de behandelmogelijkheden en alle voor- en nadelen. Wat vindt iemand belangrijk en wat betekent dat voor de behandelkeuze: daar draait het om.

Rondom de operatie

Voor een operatie bespreken we hoe je je goed voorbereidt en daarmee de kans vergroot dat je goed herstelt. We geven adviezen over voeding, bewegen en stoppen met roken, bijvoorbeeld.

Na een operatie en opname in het ziekenhuis maken we altijd een controle-afspraak. Hoe vaak, hoelang en bij wie je onder controle blijft, hangt af van de situatie.

Traumarevalidatie

Traumarevalidatie kan ook onderdeel zijn van de behandeling. Het UMCG Centrum voor Revalidatie Beatrixoord behandelt mensen die door een ongeval verschillende ernstige verwondingen hebben.

Met traumarevalidatie helpen we u om zo goed mogelijk te herstellen van uw verwondingen. Ook helpen we u om te gaan met de gevolgen van uw ongeval en weer zo zelfstandig mogelijk te leven.

Lees meer over traumarevalidatie

Contact

Heeft u vragen? U kunt ons bellen via polikliniek Traumachirurgie van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.