Traumarevalidatie

Traumarevalidatie is voor mensen die door een ongeval verschillende ernstige verwondingen hebben. Bijvoorbeeld botbreuken, kneuzingen, brandwonden of wervelletsel.

Met traumarevalidatie helpen we u om zo goed mogelijk te herstellen van uw verwondingen. Ook helpen we u om te gaan met de gevolgen van uw ongeval en weer zo zelfstandig mogelijk te leven.

Looptraining onderbegeleiding van fysiotherapeut

De behandeling

De revalidatiebehandeling heeft 2 fases. De eerste fase is de rustfase. In de rustfase zorgen we voor een goede genezing van uw verwondingen. Als uw wonden goed genoeg genezen zijn, begint de tweede fase. Dit is de oefenfase. U oefent onder begeleiding om dagelijkse activiteiten weer zo zelfstandig mogelijk uit te voeren. Hiervoor maken we samen met u een behandelprogramma. Hoe dat programma eruit ziet, hangt af van uw situatie en doelen. We kunnen u bijvoorbeeld helpen bij:

 • het opbouw en verbeteren van uw conditie en kracht
 • het weer leren gebruiken van bijvoorbeeld uw verwonde been of arm
 • als het nodig is, het leren gebruiken van hulpmiddelen zoals een rolstoel
 • het oefenen met dagelijkse activiteiten zoals uzelf verzorgen, het huishouden doen, sporten en weer aan het werk gaan
 • het verwerken van het ongeval
Bewegen in het zwembad

De behandeling stap voor stap

 1. Voor de revalidatiebehandeling heeft u een verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig. Als u op het moment van verwijzen al in het ziekenhuis bent opgenomen, komt er een revalidatiearts bij u langs. Als u thuis bent, krijgt u na de verwijzing een afspraakbrief met informatie van ons. Daarin staat hoe u zich op de afspraak voorbereidt.

 2. Uw revalidatiebehandeling begint met een gesprek met de revalidatiearts. Tijdens het gesprek bespreekt u de hulpvragen die u heeft. De revalidatiearts kijkt samen met u of wij u hierbij kunnen helpen. Soms is revalideren in het revalidatiecentrum niet nodig. U krijgt dan een advies van ons waarmee u aan de slag kunt met behandelaars bij u in de buurt.

  Gesprekken met verschillende behandelaars

  Als u bij ons gaat revalideren heeft u na de intake bij de revalidatiearts gesprekken met verschillende behandelaars, zoals een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, maatschappelijk werker of psycholoog. Met hen bespreekt u wat u tijdens uw revalidatie wilt bereiken. Dit noemen we behandeldoelen.

  Onderzoeken en behandelplan

  Soms doen we ook doen we ook extra onderzoeken zoals een inspanningstest of neuropsychologisch onderzoek. Dat hangt af van uw situatie. Op basis van de gesprekken en de onderzoeken maken we samen met u een behandelplan. In het behandelplan staat welke therapieën u gaat volgen.

 3. Voor revalidatie na een ongeluk gaat u naar het UMCG Centrum voor Revalidatie, locatie Beatrixoord in Haren. Meestal wordt u opgenomen. U& verblijft dan een poosje op locatie Beatrixoord. Hoe lang een opname duurt, verschilt per patiënt.

  Vervolg

  Afhankelijk van uw situatie gaat u na uw opname poliklinisch revalideren bij ons. Dat betekent dat u 1 tot 3 keer per week naar locatie Beatrixoord komt voor de behandeling. Als revalidatie bij het UMCG Centrum voor Revalidatie voor u niet meer nodig is, verwijzen we u naar een behandelaar bij u in de buurt.

  Tussentijdse evaluatie

  Tijdens uw revalidatiebehandeling heeft u regelmatig gesprekken met het behandelteam. U bespreekt hoe het gaat met uw revalidatie en wat wel en niet goed gaat. Als het nodig is passen we u revalidatiedoelen en het behandelplan aan.

 4. Aan het einde van uw revalidatie heeft u een eindgesprek met uw revalidatiearts, behandelaars en uw naaste(n). In het gesprek bespreekt u hoe het tijdens uw revalidatie is gegaan en wat de resultaten zijn. En we bekijken samen welke nazorg u nodig heeft. Als het nodig is plannen we nog een controle-afspraak.

 • Bij uw revalidatiebehandeling zijn behandelaars van verschillende disciplines betrokken. Tijdens uw revalidatie is de revalidatiecoördinator uw vaste aanspreekpunt. Bij de revalidatiecoördinator kunt u terecht als u vragen heeft over uw revalidatie of de planning.

  Het team

 • Wachttijden in dagen.
  Poliklinische Intake Poliklinische Behandeling Opname
  Amputatie-/traumarevalidatie 28 7 14
  Laatst gewijzigd op
 • Ook uw partner of naaste(n) kan het moeilijk hebben met uw letsel en alles wat daar bij komt kijken. Daarom betrekken we uw partner of iemand anders die belangrijk voor u is, zoveel mogelijk bij uw behandeling.

 • Contact met lotgenoten kan u helpen bij uw revalidatie. Zij herkennen uw problemen en begrijpen u. Uw revalidatiecoördinator kan u helpen om met lotgenoten in contact te komen.

 • We willen graag weten hoe u uw behandeling heeft ervaren. Daarom vult u na afloop van uw behandeling een vragenlijst in. De antwoorden van de vragenlijsten zetten wij om in kwaliteitscijfers. De uitkomsten gebruiken we om onze zorg steeds verder te verbeteren. De kwaliteitscijfers van ons centrum staan op revalidatiecheck.nl.

 • Meestal vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van uw behandeling op basis van uw basisverzekering of aanvullende verzekering. Welke kosten dit zijn hangt af van uw verzekering en uw eigen risico. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar voordat u een afspraak heeft. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

  Bekijk meer informatie over de kosten van zorg.

Revalidatieteam

Bij uw revalidatiebehandeling zijn behandelaars van verschillende disciplines betrokken. Tijdens uw revalidatie is de revalidatiecoördinator uw vaste aanspreekpunt. Bij de revalidatiecoördinator kunt u terecht als u vragen heeft over uw revalidatie of de planning.

Het team

Wachttijden

Wachttijden in dagen.
Poliklinische Intake Poliklinische Behandeling Opname
Amputatie-/traumarevalidatie 28 7 14
Laatst gewijzigd op

Uw naasten

Ook uw partner of naaste(n) kan het moeilijk hebben met uw letsel en alles wat daar bij komt kijken. Daarom betrekken we uw partner of iemand anders die belangrijk voor u is, zoveel mogelijk bij uw behandeling.

Lotgenotencontact

Contact met lotgenoten kan u helpen bij uw revalidatie. Zij herkennen uw problemen en begrijpen u. Uw revalidatiecoördinator kan u helpen om met lotgenoten in contact te komen.

Revalidatiecheck

We willen graag weten hoe u uw behandeling heeft ervaren. Daarom vult u na afloop van uw behandeling een vragenlijst in. De antwoorden van de vragenlijsten zetten wij om in kwaliteitscijfers. De uitkomsten gebruiken we om onze zorg steeds verder te verbeteren. De kwaliteitscijfers van ons centrum staan op revalidatiecheck.nl.

Kosten zorg

Meestal vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van uw behandeling op basis van uw basisverzekering of aanvullende verzekering. Welke kosten dit zijn hangt af van uw verzekering en uw eigen risico. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar voordat u een afspraak heeft. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Bekijk meer informatie over de kosten van zorg.

Heeft u nog vragen?

U kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.