Over het Mobiel Medisch Team

Het MMT is een speciaal team dat snel medisch-specialistische hulp kan verlenen. Dit team wordt gebruikt als een ernstig zieke of gewonde direct hulp nodig heeft en nog niet in het ziekenhuis is.


​​​​​​​

Snel hulp

Hoe eerder iemand medische hulp krijgt, hoe groter de kans is dat iemand overleeft en geen blijvende schade heeft. Het is het beste als iemand hulp krijgt binnen een uur nadat hij gewond is geraakt of acuut ziek is geworden. Dit noemen we daarom ook wel het ‘gouden uur’.

Het doel van de behandeling van het MMT is om de patiënt te stabiliseren of stabiel te maken voor transport. Als de patiënt ‘stabiel’ is betekent dit dat de situatie niet erger wordt. Als een patiënt stabiel is, kan hij met de ambulance of de MMT-helikopter naar het ziekenhuis worden gebracht.

Het MMT is overdag met de MMT-helikopter of met de MMT-auto binnen 2 minuten onderweg. In het donker duurt dit ongeveer 5 minuten.

Waaruit bestaat het MMT?

Het MMT bestaat uit:

 • ​een medisch specialist, die is een gespecialiseerde arts​
 • een verpleegkundige
 • een piloot of chauffeur​, afhankelijk van het vervoer

Alle teamleden zijn opgeleid voor het geven van spoedeisende zorg aan patiënten voor ze naar het ziekenhuis worden gebracht. Dit heet ‘prehospitale spoedeisende medische hulp’. Ze hebben ook ervaring met werken onder moeilijke omstandigheden.

 • MMT-arts

  De arts onderzoekt de patiënt en beoordeelt welke behandeling de patiënt onmiddellijk nodig heeft. De arts geeft die behandeling ter plekke. De arts bepaalt samen met het ambulancepersoneel naar welk ziekenhuis de patiënt gaat en hoe hij daar komt: met de ambulance of de helikopter. De arts gaat vaak mee naar het ziekenhuis om de ‘vitale functies’, zoals de ademhaling en bloedcirculatie, verder te stabiliseren en te bewaken.

  Als er meerdere slachtoffers zijn, bepaalt de arts wie er het ergst aan toe is en daarom het eerst geholpen wordt. Zo wordt de volgorde van behandeling bepaald. Dit zorgt voor een effectievere hulpverlening.

  De artsen van het Groningse MMT zijn anesthesioloog in het UMCG.​

  MMT-verpleegkundige

  Verpleegkundigen hebben een dubbele functie. Tijdens het vliegen zijn ze een soort  copiloot. Ze helpen onder andere bij de voorbereiding van de vlucht en de navigatie. Als het MMT is aangekomen, helpt de verpleegkundige de arts. Bijvoorbeeld bij het geven van medicijnen. En bij andere behandelingen die de arts uitvoert om de toestand van de patiënt te stabiliseren.

  De meeste MMT-verpleegkundigen van het Groningse MMT werken daarnaast op een ambulance in het noorden van het land, zoals bij UMCG Ambulancezorg,Ambulancezorg Groningen of Kijlstra​. ​Al​le 10 verpleegkundigen zijn erg ervaren. Ze hebben minimaal 5 jaar verpleegkundige ervaring voordat ze bij het MMT komen.​

 • ​​​​MMT-piloot

  De piloot is verantwoordelijk voor alles wat met de vlucht te maken heeft, zoals de vlucht zelf en het beoordelen van de landingsplaats. MMT-piloten hebben geen medische opleiding, maar helpen wel bij de hulpverlening als dat nodig is. Ze zijn speciaal getraind voor het vervoeren van patiënten, ’s nachts vliegen en het landen op bijzondere en onbekende plekken, zoals een weiland of een weg. 

  Er werken 8 piloten voor het MMT van het UMCG. Ze zijn allemaal in dienst van de ANWB Medical Air Assistance​ en hebben ruime vliegervaring. Een piloot moet minimaal 1.000 uur gevlogen hebben voordat deze in aanmerking kan komen als MMT-piloot.​

  Chauffeur/Helicopter Landing Officer​

  De chauffeur heeft, net als de verpleegkundige 2 taken. Als de MMT-auto wordt gebruikt, is hij de chauffeur. Hij helpt de arts en verpleegkundige bij de zorg voor de patiënt. Als het MMT de helikopter gebruikt, is hij Helicopter Landing Officer (HLO). Dat is een veiligheidsmedewerker bij alle vluchten. De HLO zorgt onder meer voor een veilige start en landing op de luchthaven.

  De 11 chauffeurs/HLO’s zijn erg ervaren ambulancechauffeurs. Ze moeten minimaal 5 jaar ervaring hebben voordat ze kunnen solliciteren bij het MMT.