Afdeling Orthopedie

De afdeling Orthopedie van het UMCG behandelt mensen met problemen aan het 'bewegingsapparaat'. Dit is een verzamelnaam voor alle delen van het lichaam die ervoor zorgen dat je kunt bewegen: spieren, botten, gewrichten, pezen en banden.

Vooral patiënten met zeldzame en ingewikkelde orthopedische klachten en ziektes worden doorverwezen naar het UMCG. Ons team is in het bijzonder gespecialiseerd in de behandeling van:

  • orthopedische klachten en ziektes bij kinderen
  • scoliose, dit is scheefgroei van de wervelkolom
  • goed- en kwaadaardige botafwijkingen
  • infecties bij bot- en gewrichtsprotheses
  • kraakbeenschade en artrose

Orthopedische klachten en ziektes bij kinderen

De afdeling Orthopedie van het UMCG heeft een speciaal behandelteam voor kinderen. Dit team behandelt kinderen met afwijkingen aan de botten en spieren. En de problemen die ze daardoor kunnen krijgen als ze ouder worden.

Lees meer over het behandelteam kinderorthopedie.

Scoliose, aandoeningen aan de wervelkolom

Het behandelteam scoliose is onderdeel van de afdeling Orthopedie van het UMCG. Scoliose is een vergroeiing van de rug waarbij de rug krom groeit. We zijn gespecialiseerd in de conservatieve en operatieve behandeling van kinderen en jongeren met vergroeiingen van de rug. Ook behandelen we kyfose, congenitale scoliose, post-traumatische wervelafwijkingen, infecties, wervelfracturen en tumoren van de rug en uitzaaiingen daarvan.

Lees meer over het behandelteam scoliose.

Goed- en kwaadaardige botafwijkingen

Onze orthopedisch chirurgen en verpleegkundigen maken deel uit van het behandelteam bot- en wekedelentumoren. Dit multidisciplinaire behandelteam behandelt goedaardige en kwaadaardige bottumoren. Alle gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Zij werken samen in het UMCG Comprehensive Cancer Center.

Het UMCG is expertisecentrum op het gebied van bot- en wekedelentumoren. We zijn 1 van de 4 centra in Nederland die botafwijkingen vaststellen en behandelen.

Bekijk het behandelteam bot- en wekedelentumoren.

Lees meer over het expertisecentrum bot- en wekedelentumoren.

Infecties bij bot- en gewrichtsprotheses

Ons behandelteam orthopedische infecties behandelt mensen met een infectie aan hun bot- of gewrichtsprothese. Het team werkt hiervoor samen met verschillende andere specialisten, zoals de (kinder)infectioloog, de medisch microbioloog, de plastisch chirurg, de traumatoloog, de wond- en de decubitusverpleegkundige. Het UMCG is het expertisecentrum voor orthopedische infecties voor de regio en daarbuiten.

Kraakbeenschade en artrose

Het UMCG doet kraakbeentransplantaties bij mensen met kraakbeenschade. Deze behandeling heet autologe chondrocyten implantatie (ACI). Alle patiënten in de regio die deze behandeling krijgen, gaan naar het UMCG.

Lees meer over kraakbeenhersteloperaties in de knie.

In het UMCG doen we ook complexe standscorrecties met 3D-technologie. We plannen deze behandelingen met 3D en voeren ze ook met behulp van deze technologie uit. Hiervoor werken we nauw samen met het UMCG 3D-Lab.

De afdeling Orthopedie van het UMCG doet ook complexe gewrichtsvervangende operaties, waarbij mensen met gevorderde artrose een gewrichtsprothese krijgen. Daarnaast hebben we veel ervaring met het vervangen van protheses: revisie-operaties. Hiervoor maken we soms een prothese op maat, bijvoorbeeld als iemand veel botverlies heeft of een bijzondere anatomie. 

Lees meer over artrose en de mogelijke behandelingen.

Gipskamer

De afdeling Orthopedie werkt nauw samen met de gipskamer van het UMCG. Op de gipskamer werkt een team van gipsverbandmeesters. Zij behandelen onder andere botbreuken, blessures aan spieren en gewrichten en heupafwijkingen. Als uw botten, spieren of gewrichten beschadigd zijn, kan de orthopedisch chirurg u doorverwijzen naar de gipskamer van het UMCG.

Samenwerking

We werken nauw samen met verschillende andere specialismen, zoals Revalidatie, Reumatologie, Neurochirurgie en Traumachirurgie. Dat gebeurt bijvoorbeeld in multidisciplinaire behandelteams, zoals:

  • de werkgroep diabetische voet
  • de werkgroep bot- en wekedelentumoren
  • het reumaspreekuur
  • het complexeschouderspreekuur
  • het Spina Bifida - spreekuur

Eerste gesprek

U kunt alleen met een verwijzing van uw huisarts of specialist bij ons terecht. Als u bij ons komt voor een behandeling, hebben we altijd eerst een afspraak op de polikliniek Vorm en Beweging. We bespreken dan welke onderzoeken en behandeling mogelijk zijn en hoe die verlopen.

Samen beslissen

Een goede keuze maken over je behandeling is heel belangrijk. Wij helpen daarbij met uitgebreide uitleg over de behandelmogelijkheden en alle voor- en nadelen. Wat vindt iemand belangrijk en wat betekent dat voor de behandelkeuze: daar draait het om.

Contact afdeling Orthopedie

Heeft u vragen? U kunt bellen naar polikliniek Vorm en Beweging, van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30.