Wetenschappelijk onderzoek Orthopedie

De afdeling Orthopedie van het Universitair Medisch Centrum Groningen doet veel wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek richt zich op het vergroten van kennis over ziektes aan spieren, botten en gewrichten.

Sonarproject

SONAR-project

Het SONAR-project is bedoeld om de behandeling van kruisbandklachten in de knie te verbeteren. In het 3D-lab maken we voor elke patiënt een 3D-reconstructiemodel en printen we een perfect passende kruisbandplastiek. Dankzij het reconstructiemodel weet de orthopedisch chirurg ook precies waar de plastiek vastgezet moet worden aan het bot. Zo komt de plastiek op exact de juiste natuurlijke plek in de knie te zitten. De patiënt kan daardoor sneller en zonder beperkingen revalideren en er is minder kans op nieuwe beschadigingen en slijtage aan de knie.

Voor dit project krijgen we een bijdrage van de Europese Unie vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. 

Wetenschappelijk onderzoek

Met ons onderzoek willen we ervoor zorgen dat we onze patiënten de meest optimale zorg en begeleiding geven en dat zij in beweging kunnen blijven. De afdeling Orthopedie doet fundamenteel en toegepast onderzoek.

Fundamenteel onderzoek: diagnose en behandeling verder verbeteren

Het fundamentele onderzoek is gericht op het vergroten van kennis over de diagnose en behandeling. Om de diagnostiek en behandeling voor onze patiënten te verbeteren, doen we onderzoek naar:

  • innovatieve technologieën voor de beeldvorming van tumoren en infecties
  • hulpmiddelen voor chirurgische beslisvorming
  • geavanceerde 3D technieken

Ook doen we onderzoek naar infecties die kunnen ontstaan bij kunstgewrichten en hoe we deze het beste kunnen behandelen.

Toegepast onderzoek: beter bewegen na een behandeling

Een orthopedische behandeling kan operatief of niet operatief (conservatief) zijn. In beide gevallen is het doel om de pijn te verminderen en de mogelijkheid om te bewegen te vergroten. Om dit te bereiken doen we onderzoek naar:

  • voorlichting- en beweegprogramma’s
  • operaties met computerondersteuning
  • (digitale) revalidatieprogramma's

Ook ontwikkelen we manieren om nog preciezer te meten hoe goed iemand kan bewegen en hoeveel vooruitgang iemand boekt.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Het kan zijn dat we u vragen of u wilt meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. Of een deel van uw anonieme patiëntengegevens of het weefsel dat we tijdens de operatie hebben weggehaald, wilt afstaan voor wetenschappelijk onderzoek. We zorgen er dan voor dat u goed geïnformeerd een keuze kunt maken. U beslist uiteraard zelf of u mee wilt doen of niet.