Afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Wij onderzoeken en behandelen volwassenen en kinderen met complexe aandoeningen aan de keel, neus en oren (KNO). Dit heet ook wel het hoofd-halsgebied.

Wij bieden specialistische en complexe zorg. Onze speerpunten zijn:

  • hoofd-halsoncologie
  • complexe problemen aan het strottenhoofd en de luchtwegen
  • complexe problemen aan de neusbijholten en schedelbasis, academische rhinoplastieken
  • complexe (academische) otologie, audiologie en gehoorimplantologie

Hoofd-halsoncologie

Het UMCG is 1 van de 8 ziekenhuizen in Nederland waar mensen met kanker in het hoofd-halsgebied terecht kunnen. Onze hoofd-hals chirurgisch oncologen werken samen in de multidisciplinaire behandelteam hoofd-halskanker om u de best mogelijk hoofd-halskankerzorg te geven. We behandelen patiënten met goed- en kwaadaardige tumoren van de mondholte, keel, strottenhoofd, neus-neusbijholten, speekselklieren, complexe huidtumoren en uitzaaiingen in de hals.

Complexe problemen aan het strottenhoofd en de luchtwegen

In een multidisciplinair team behandelen we goedaardige afwijkingen van de luchtwegen. Samen bespreken we de uitslagen van onderzoeken. En kijken we welke behandeling nodig is. Dit doen we ook voor specifieke problemen als amyloïdose, blaarziekten en transgenderzorg. Het UMCG is expertisecentrum voor amyloïdose en blaarziekten.

Complexe problemen aan de neusbijholten en schedelbasis, academische rhinoplastieken

Onze rhinologen zijn gespecialiseerd in het behandelen van problemen aan de neusbijholten, oogkas (orbita) en aan afwijkingen aan de schedelbasis. Ze begeleiden ook patiënten met schisis. En doen specialistische neuscorrecties (rhinoplastieken).

Complexe (academische) otologie, audiologie en gehoorimplantologie

Onze oorartsen (otologen) doen operaties waarbij we ontstekingen in het oor schoonmaken (sanerende ooroperatie). En operaties of behandelingen waarbij we het gehoor verbeteren (reconstructieve ooroperatie). Ook zijn we specialist in cochleaire, hersenstam- en botgeleidende implantologie (CI, ABI, BCD) en oorschelpreconstructies. We werken hierbij nauw samen met het Universitair Audiologisch Centrum Groningen (UACG).

Universitair Audiologisch Centrum Groningen (UACG)

Het UACG is onderdeel van de afdeling KNO en expert in gehoor, spraak en taal. Het centrum biedt multidisciplinaire diagnostiek, behandelingen en gehoorrevalidatie. Zowel voor kinderen als volwassenen met gehoor- en taalontwikkelingsproblemen.

Eerste afspraak

Voor een afspraak bij ons heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.

Wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en opleiding

Binnen de afdeling KNO richten we ons niet alleen op zorg van complexe problemen aan de keel, neus en oren, maar ook op onderzoek en onderwijs. Het doel van onze onderzoeken is om manieren te vinden waarop we patiënten met gehoorproblemen en hoofd-halskanker beter kunnen behandelen. Daarnaast verzorgen we onderwijs aan geneeskundestudenten. En leiden we toekomstige KNO-artsen en audiologen op.

Contact

U kunt de polikliniek KNO bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.