Dit blijkt uit een pilot die het UMCG Centrum voor Revalidatie twee jaar geleden is gestart. De resultaten van de pilot bevestigen de vermoedens; het traject zorgt ervoor dat patiënten afvallen, hun diabetes beter kunnen reguleren en minder medicijnen nodig hebben. Hierdoor verbetert hun kwaliteit van leven aanzienlijk. ‘Dit revalidatietraject is voor mij levensreddend geweest. Ik voel me een ander mens’, vertelt mevrouw Van Dijk, één van de deelnemers.
Gewichtsverlies en minder medicijnen
De patiënten die meededen aan de pilot hadden gemiddeld een BMI van 42 kg/m2 en een gewicht van 129 kg. De ene groep patiënten volgde een traject van vier maanden, de andere groep een traject van negen maanden. Gemiddeld vielen de patiënten 12,3 kg af en verlaagden ze daarmee gemiddeld hun BMI met 3,5 kg/m2. Ze vielen daarmee zo'n 10% van hun startgewicht af. Door de verandering van hun leefstijl en het gewichtsverlies kregen de patiënten een lagere bloeddruk, een lager cholesterol en verbeterde de diabetesregulatie. Hierdoor hadden ze minder medicijnen nodig. Zo heeft 40% van de patiënten die insuline gebruikte bij aanvang van het traject, na afloop geen insuline meer nodig.
Operatie voorkomen
Eén van deze patiënten was mevrouw Van Dijk (61). Bij de start van haar traject woog ze 150 kg, had ze diabetes mellitus type 2 en een hartritmestoornis. Van Dijk: "Voor mijn diabetes slikte ik zeven pillen per dag en voor mijn hartritmestoornis moest ik elke maand naar het ziekenhuis voor een cardioversie. Om de hartritmestoornissen onder controle te krijgen, zou ik een operatie moeten ondergaan. Voor die hartoperatie was ik te zwaar. Mijn cardioloog raadde mij aan om het revalidatietraject bij het UMCG Centrum voor Revalidatie te volgen, ook omdat de kans groot was dat als ik zou afvallen, de operatie niet meer nodig was."
Levensreddend
Het revalidatieprogramma heeft mevrouw van Dijk vervolgens veel gebracht. Van Dijk vertelt: "In totaal viel ik 40 kg af en is mijn leefstijl veranderd. Hierdoor heb ik geen medicijnen meer nodig voor mijn diabetes. Ook de hartritmestoornissen heb ik bijna niet meer. Mijn hartmedicatie is verlaagd en een operatie is vooralsnog niet nodig. Maar het belangrijkste: ik voel me een ander mens! Dit revalidatietraject is voor mij levensreddend geweest. Er moet iets zijn dat je over de streep trekt, ik had de moed al opgegeven. Voorheen lag ik de hele dag op de bank met chocola en chips en sliep ik veel. Nu kan ik de stad weer in met mijn dochters, ga ik drie keer per week naar de sportschool, fiets ik weer en heb ik een heel ander leven. Ik doe weer mee!"
De kracht van een multidisciplinair team
De revalidatiebehandeling is voor obese patiënten met diabetes mellitus type 2, beter bekend als suikerziekte. Maar ook obese patiënten met long- of hartproblemen, waarbij hun overgewicht de behandeling van deze problemen belemmert, kunnen hiervoor in aanmerking komen. Een multidisciplinair team met onder andere een arts, diabetesverpleegkundige, diëtiste, fysiotherapeut, maatschappelijk werker en psycholoog, gaat met de patiënt aan de slag om zijn of haar leefstijl structureel te veranderen. Obesitas is vaak een complex probleem, waarvoor op meerdere vlakken zorg nodig is. Het team zoekt samen met de patiënt naar oplossingen die de patiënt ook op lange termijn vol kan houden.