​In 2017 heeft het UMCG Centrum voor Revalidatie samen met het UMCGTransplantatiecentrum in een pilot een revalidatieprogramma van vijf dagen aan getransplanteerde patiënten aangeboden. De resultaten hiervan lieten sterke verbetering zien in conditie en mate van dagelijks bewegen van de patiënten. Om verder onderzoek te kunnen doen naar de effecten van het revalidatieprogramma was het in 2018 het goede doel van hardloopevenement de 4Mijl van Groningen en de Menzis 4Mijl4You. Er is toen 97.700 euro opgehaald. Afgelopen zomer is het onderzoek naar transplantatierevalidatie van start gegaan.
Video bekijken Scannen

Onderzoeksopzet

In totaal zullen zo’n 100 getransplanteerde patiënten meedoen aan het onderzoek. De ene helft komt in de interventiegroep en zal het revalidatieprogramma volgen. De andere helft komt in de controlegroep. Zes tot negen maanden na het ziekenhuisontslag van hun transplantatie kunnen de patiënten hieraan deelnemen. Dat is het moment dat het natuurlijk herstel meestal afvlakt en het revalidatieprogramma van toegevoegde waarde is. De interventiegroep krijgt gedurende vijf dagen allerlei testen, trainingen en voorlichting. Na afloop van de revalidatieweek krijgen deze patiënten een persoonlijk trainingsschema mee om thuis verder te trainen. De controlegroep krijgt alleen een dag met testen. Na zes maanden volgt een nameting voor zowel de interventie- als de controlegroep. De patiënten uit de controlegroep kunnen na de nameting alsnog het vijfdaagse revalidatieprogramma volgen.

Inzicht en vertrouwen

Gerrit van Egmond is een van de patiënten die meedoet aan het onderzoek. Hij heeft sinds juli 2018 twee nieuwe longen. “Na de operatie ben ik twee keer in de week gaan trainen met mijn fysiotherapeut. Daarnaast trainde ik ook zelf meerdere dagen in de week. Ik was snel te optimistisch en liep dan tegen beperkingen aan. Het revalidatieprogramma heeft mij inzicht gegeven in waar mijn grenzen liggen. Ik heb geleerd dat ik mijn lichaam ook voldoende rust en tijd moet gunnen om te herstellen van een training.” Tijdens de revalidatieweek heeft Gerrit ook geleerd om juist grenzen te verleggen. Zo ging hij voordat hij ziek werd graag duiken en had hij na zijn operatie nog niet weer durven zwemmen. “Tijdens het revalidatieprogramma heb ik voor het eerst weer gezwommen in het zwembad. Ik heb hierdoor meer vertrouwen gekregen in mijn lichaam en ik heb de laatste vakantie zelfs in zee gezwommen!”

Vervolg

De eerste resultaten van het onderzoek worden waarschijnlijk eind 2020 duidelijk. Het onderzoek is naar verwachting eind 2021/begin 2022 afgerond. Met de uitkomsten van het onderzoek willen het UMCG Centrum voor Revalidatie en het UMCG Transplantatiecentrum het voordeel van het revalidatieprogramma bewijzen. Uiteindelijk hopen ze het revalidatieprogramma standaard aan te kunnen bieden aan getransplanteerde patiënten.