Revalidatieomgeving draagt bij aan gezond gedrag
Juist voor revaliderende patiënten is een gezonde leefstijl van belang. Het draagt bij aan het herstel, maar voorkomt ook leefstijl gerelateerde aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Het Centrum voor Revalidatie zet zich in om gezonde leefstijl te integreren met revalidatie. Onderdeel hiervan is het creëren van een revalidatieomgeving die bijdraagt aan gezond gedrag.
Patiënten gezonde gewoontes aanleren
Op afdeling B0 van het Centrum voor Revalidatie revalideren patiënten met een dwarslaesie. Patiënten verblijven gemiddeld 50 dagen op deze afdeling. Een goede reden om hier te starten met een pilot. Diëtist Michelle Vinke: “Omdat patiënten een langere tijd op onze afdeling verblijven hebben wij juist hier de kans om ze gezonde gewoontes aan te leren. Bovendien verandert de energiebehoefte van de patiënt behoorlijk wanneer ze door de dwarslaesie aan een rolstoel gebonden zijn. Wij helpen ze daarmee om te gaan.“
Zorg voor meer gezonde producten
Samen met de patiënten werd het huidige voedingsaanbod onder de loep genomen. Wat viel op? De ongezonde keuze was de gemakkelijke keuze. Wit brood was een voor de hand liggende keuze en ook frisdrank werd standaard aangeboden. “Zorg voor meer gezonde producten tijdens het verblijf in het centrum”, kwam dan ook als belangrijkste aandachtspunt naar voren. Gezamenlijk pasten voedingsassistenten, diëtisten en verpleegkundigen het voedingsaanbod aan. Inmiddels vervangen fruit, snackgroentes, noten of volkoren biscuits de gele cake als tussendoortje. Volkorenbrood is vandaag de dag bij alle broodmaaltijden de standaard optie. Andere broodsoorten zijn beschikbaar, maar worden minder zichtbaar geplaatst. Ook frisdrank wordt niet meer actief aangeboden. Het aanbod tijdens de drinkmomenten bestaat tegenwoordig uit koffie, thee, zuivel en fruitwater. De gezonde keuze is dus nu de gemakkelijke keuze.
Reacties patiënten
Stap voor stap zijn de ongezonde voedingsmiddelen vervangen door gezonde varianten. Met resultaat. Zo wordt er nu vier keer zoveel volkorenbrood gegeten en is er een afname in frisdrankgebruik. Ook de patiënten zijn tevreden met de nieuwe opties. “Sommige veranderingen waren wel even wennen.”, vertelt Michelle Vinke, “Patiënten misten bijvoorbeeld hun favoriete zoete broodbeleg. Dit verdween door het toevoegen van nieuwe gezonde opties.”
Inspiratie voor andere afdelingen
De aanpassingen in het voedingsaanbod op B0 smaken naar meer. Zo hanteren ondertussen alle klinische afdelingen het nieuwe voedingsaanbod en zijn er plannen voor de toekomst. Hoofd voedingsdienst Jos Spoelstra: “We zijn ons steeds meer bewust van het belang van gezonde voeding, zowel voor patiënten als medewerkers. We onderzoeken nu hoe we de gezonde opties verder kunnen doorvoeren, bijvoorbeeld in de warme maaltijden cyclus, maar ook in ons Tuincafé. Sommige oplossingen lijken een open deur, maar pas als je er samen kritisch naar kijkt kun je dit echt aanpakken.”