Covid-revalidatie UMCG volgens het boekje

Zondagavond wijdde Nieuwsuur een uitzending aan de zorgkosten voor Long-Covid of het Post Covid Syndroom. Zorgverzekeraars uitten in het item hun zorgen over de toestroom van coronapatiënten bij commerciële klinieken in de Medisch Specialistische Revalidatie (MSR). In de uitzending hekelen zorgverzekeraars voorbeelden van onnodig kostbare herstelzorg aan deze patiënten door deze commerciële klinieken (ZBC’s).

Het UMCG Centrum voor Revalidatie (CvR) juicht het toe dat zorgverzekeraars uitwassen in coronazorg aanpakken. Dit past bij de principes van het UMCG CvR. Wij leveren goede zorg tegen maatschappelijk verantwoorde kosten. Wij richten ons niet op winstmaximalisatie. Wanneer andere aanbieders onterecht dure of complexe zorg bieden aan Covid-patiënten die ook dicht bij huis kunnen worden behandeld, schaadt dit de revalidatiesector.

Het UMCG CvR levert enkel goede, passende revalidatiezorg tegen maatschappelijk verantwoorde kosten en zullen dat blijven doen. Wij behandelen niet alleen mensen die te kampen hebben met zwaar lichamelijk- of longlijden, maar ook met forse cognitieve en mentale problemen. Mede dankzij de ‘stepped-care’ aanpak in revalidatiezorg, zorgen wij ervoor dat andere post-covidpatiënten met een eenvoudige zorgvraag thuis worden behandeld door de eerste lijn: huisartsen en fysiotherapeuten. Dat is niet alleen prettiger voor de patiënt, het voorkomt ook onnodig hoge zorgkosten.