Hartkatheterisatie

Met een hartkatheterisatie onderzoekt de cardioloog de kransslagaderen, de aorta (grote lichaamsslagader) en/of de verschillende hartholten.

Een katheter is een dun buigzaam slangetje, buisje of draadje waarmee verschillende soorten onderzoeken en behandelingen worden verricht. Via een ader of slagader in de lies, pols of bovenarm (soms ook via de hals) brengt de cardioloog de katheter in uw lichaam in en leidt deze naar uw hart. Afhankelijk van welk deel van het hart de cardioloog wil onderzoeken, kiest hij voor een ader of slagader.

Hartkatheterisatie wordt meestal gebruikt voor het zichtbaar maken van vernauwingen aan de kransslagaders. Dit heet een coronairangiografie. Via de katheter krijgt u een contrastmiddel toegediend zodat uw kransslagaders gedurende korte tijd (enkele tientallen seconden) gefilmd kunnen worden. Het gebruikte contrastmiddel wordt via de bloedbaan afgevoerd en uitgescheiden met de urine.

Soorten katheters

Er zijn verschillende soorten katheters met elk hun eigen functie:

  • Holle katheter: deze gebruikt de cardioloog om de bloeddruk in uw hart te meten. Hiermee krijgt hij een indruk van het functioneren van uw hartkleppen en hartspier. Ook kan de katheter worden gebruikt om een vloeistof in uw hart te spuiten.

  • Elektrodenkatheter: deze gebruikt de cardioloog om het hartritme (de elektrische activiteit) van uw hart te meten of om elektrische prikkels naar het hart te sturen. Dit heet een elektrofysiologisch onderzoek en wordt toegepast bij hartritmestoornissen.

Het onderzoek

Een katheterisatie vindt plaats in de katheterisatiekamer. De cardioloog kan met röntgenapparatuur de loop van de katheters volgen en de gegevens op film vastleggen. Vóór het inbrengen van de katheter verdooft hij uw huid op de plaats waar de katheter wordt ingebracht.
Via de katheter spuit de cardioloog een contrastvloeistof in de hartholten en in de kransslagaders. Op het moment dat er een afbeelding wordt gemaakt, vraagt de cardioloog u vaak om even de adem in te houden of diep in te ademen.

Na afloop van het onderzoek

Na afloop van het onderzoek drukt de cardioloog het prikgat in de (slag)ader een tijdje stevig aan, waarna u een drukverband krijgt dat enkele uren moet blijven zitten. Tegenwoordig wordt meestal een 'angioseal' gebruikt; een soort plugje dat vanzelf in de (slag)ader en de huid oplost. Bij katheterisatie via de lies moet u na afloop van het onderzoek nog enkele uren plat blijven liggen. Het is belangrijk voldoende te drinken om de contrastvloeistof weer af te voeren met de urine.

Een hartkatheterisatie duurt gemiddeld een tot anderhalf uur en wordt meestal uitgevoerd tijdens een dagbehandeling. U hoeft over het algemeen niet te worden opgenomen.

[Een deel van deze informatie is afkomstig van de Nederlandse Hartstichting]