3-daagse deeltijdbehandeling depressie

De 3-daagse deeltijdbehandeling is voor patiënten met een depressie die niet of niet goed zijn hersteld van een eerdere behandeling. De behandeling is voor mensen die door hun depressie niet meer goed hun dagelijkse dingen kunnen doen.

Doel van de 3-daagse deeltijdbehandeling depressie

Het doel van de behandeling is het verminderen van de klachten door de depressie. De deeltijdbehandeling richt zich op het veranderen of verbeteren van uw manier van denken en doen.

Deze behandeling is in deeltijd. Dat betekent dat u 3 dagen per week naar het Universitair Centrum Psychiatrie komt. Een behandeldag duurt ongeveer van 9.00 tot 15.30 uur. De hele behandeling duurt 16 weken.

Behandeling in een groep

Een groot deel van de behandeling is in een groep van maximaal 6 mensen. Samen met anderen oefent u situaties die in het dagelijks leven voor psychische klachten zorgen. Zo leert u uw sterke en zwakke punten beter kennen. Daarnaast heeft u persoonlijke gesprekken met uw behandelaar en een vaste verpleegkundige.

De behandeling stap voor stap

 1. Uw arts of medisch specialist kan u voor de deeltijdbehandeling verwijzen naar het Universitair Centrum Psychiatrie. Wij bekijken dan of en hoe wij u het beste kunnen helpen. Soms vragen we u of uw verwijzer om extra informatie over de verwijzing.

  Als u bij ons terecht kunt voor behandeling, krijgt u een afspraakbrief met informatie van ons. Daarin staat hoe u zich op de intake voorbereidt.

 2. Voordat u aan het behandelprogramma begint krijgt u een intake. We kijken dan of de behandeling in deeltijd geschikt voor u is. U vult ook een ROM/RoQua vragenlijst in. U krijgt vragen over uw werk/opleiding, gezondheid en leefsituatie en over uw psychische klachten. Tijdens de intake geven we uitleg over de behandeling. U heeft ook gesprekken met verschillende behandelaars. Met deze informatie maken we samen met u een behandelplan.

  Is de 3-daagse deeltijdbehandeling geschikt voor u? Dan heeft u voor het begin van de behandeling nog een paar gesprekken met verschillende behandelaren. Zoals een arbeidstherapeut, maatschappelijk werker en de arts. Misschien heeft de depressie een lichamelijke oorzaak. Daarom onderzoeken we ook uw bloed en doen we extra onderzoek als dat nodig is. 

  Daarna bespreekt u samen met uw behandelaar de doelen waaraan u gaat werken. Deze behandeldoelen vormen samen uw behandelplan. 

  Het is belangrijk dat we uw naasten bij de behandeling betrekken. Zo leren we hoe u thuis bent, en hoe u steun krijgt van uw omgeving. Ook tijdens de behandeling hebben we nog zulke gesprekken met u en uw naasten.

 3. De behandeling bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Informatie en psycho-educatie. U krijgt informatie over het ontstaan, behandelen en voorkomen van een depressie. Deze informatiebijeenkomsten volgt u vaak samen met naasten en lotgenoten.
  • Cognitieve gedragstherapie. U leert hoe u negatieve gedachten kunt ombuigen naar positieve gedachten. Waardoor u gedrag positief veranderd en u zich beter gaat voelen.
  • Interpersoonlijke psychotherapie. Met deze therapie onderzoekt u hoe u met anderen omgaat en hoe u dat kunt verbeteren. 
  • Psychomotorische therapie. Door lichamelijke oefeningen te doen, leert u anders om te gaan met uw klachten.
  • Beeldende therapie. U gaat bezig met creatieve materialen om vorm te geven aan uw gedachten, ideeën, en gevoelens.
  • Behandeling met medicijnen. Medicijnen kunnen helpen minder last te hebben van uw klachten. Uw arts bespreekt de mogelijkheden met u.
  • Arbeidstherapie. We helpen u bij het kiezen, krijgen of houden van werk, studie of andere dagbesteding.
 4. Na 16 weken behandeling in de groep komt u in de nazorgfase. Die duurt ongeveer 3 maanden. In die periode heeft u gesprekken met uw persoonlijk begeleider. Als het nodig is, krijgt u ook nog andere trainingen binnen het UCP.

  Heeft u hierna nog verdere behandeling of begeleiding nodig? Dan verwijzen we u u terug naar uw specialist, huisarts of naar een andere instelling.

Behandelteam

Vanaf het begin zijn behandelaars van verschillende disciplines betrokken bij uw behandeling. Als het nodig is, betrekken we ook andere disciplines bij uw behandeling. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Wachttijden

Wacht- en toegangstijd in weken

Wachttijd aanmelding
Deeltijdbehandeling depressie 3- daagse 15
Laatst gewijzigd op

Bekijk alle wachttijden Universitair Centrum Psychiatrie

Kosten zorg

Meestal vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van uw behandeling op basis van uw basisverzekering of aanvullende verzekering. Welke kosten dit zijn hangt af van uw verzekering en uw eigen risico. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar voordat u een afspraak heeft. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Bekijk meer informatie over de kosten van zorg.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Universitair Centrum Psychiatrie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. U kunt ook een mail sturen.