• Home
 • Contact
 •  NL 
 • Login medewerkers
 • mijnUMCG

Specialisme Orthopedie

Print 

Orthopedie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met aandoeningen aan het steun- en bewegingsstelsel. Het steun- en bewegingsstelsel bestaat uit botten, gewrichten, spieren, pezen en banden. Veel patiënten hebben pijnklachten en beperkingen van het steun- en bewegingsstelsel. Deze klachten kunnen aangeboren zijn of verworven. De meeste patiënten op de afdeling Orthopedie worden alleen maar poliklinisch behandeld en hoeven niet te worden opgenomen. De patiënten die een operatieve behandeling nodig hebben, kunnen deze op de Operatieve Dagbehandeling of op het Operatiecentrum ondergaan. Patiënten moeten na de orthopedische behandeling weer zelfvertrouwen krijgen in het zich vrij van pijn en beperking kunnen bewegen. Dit vertrouwen kunnen ze ontwikkelen door zelfstandig of onder begeleiding te oefenen.

Organisatie

Patiënten worden op de afdeling Orthopedie behandeld door orthopedisch chirurgen, specialisten in opleiding, Nurse Practitioners (NP) en Physician Assistants (PA). Onder verantwoordelijkheid van de specialist coördineren deze gespecialiseerde zorgprofessionals (NP/PA) de samenwerking met verschillende verpleeghuizen en dragen zij bij aan de zorg op de afdeling, polikliniek en operatiecentrum.
De afdeling beschikt over één verpleegafdeling, waar 32 patiënten kunnen worden opgenomen. De afdeling laat zeer regelmatig bij patiënten röntgenfoto’s, MRI’s, EMG’s en CT-scans maken. Dit gebeurt op de afdeling Radiologie. Op basis van deze onderzoeken kan de orthopeed een diagnose stellen.
De afdeling Orthopedie werkt nauw samen met Sportgeneeskunde en met de afdelingen Revalidatie, Reumatologie, Neurochirurgie, Traumachirurgie en het Instituut voor Bewegingswetenschappen. Ook neemt de afdeling deel aan vele multidisciplinaire samenwerkingsverbanden, zoals de werkgroep Diabetische Voet, het Reumaspreekuur, de Oncologische bespreking, Spina Bifida spreekuur en het wervelkolomcentrum.


Deelspecialismen

Op de afdeling Orthopedie zijn verschillende hoofdlijnen in patiëntenzorg te onderscheiden. Speciale aandacht is er voor knie- en heupproblemen, rugproblematiek en traumapatiënten. Andere deelspecialismen liggen op het gebied van de kinderorthopedie en de oncologie.
Het UMCG is een universitair medisch centrum. Specialistische zorg voor patiënten die zeldzame, moeilijk te diagnosticeren en of moeilijk te behandelen aandoeningen hebben, behoort tot de kerntaken van het UMCG. Patiënten met ingewikkelde orthopedische aandoeningen worden vaak naar de afdeling Orthopedie van het UMCG doorverwezen. Voorbeelden hiervan zijn patiënten die niet alleen een orthopedische klacht hebben, maar ook zogenaamde ‘nevendiagnosen’ (bijv. reuma, kanker of suikerziekte).
Veel voorkomende ziekten en aandoeningen
Orthopedische aandoeningen zijn alle ziekten van het houdings- en bewegingsapparaat. Dit zijn de spieren, botten en gewrichten.


Veel voorkomende ziekten en aandoeningen zijn:

 • ontstekingen in gewrichten; 
 • ontwrichtingen van gewrichten; 
 • slijtage in botten of gewrichten; 
 • gescheurde pezen en banden; 
 • botbreuken; 
 • rugklachten; 
 • open ruggetje (spina bifida); 
 • reuma; 
 • kanker.

Wetenschappelijk onderzoek & onderwijs

In het wetenschappelijk onderzoek op de afdeling Orthopedie zijn twee hoofdlijnen te onderscheiden. In de eerste onderzoekslijn ligt de nadruk op de ontwikkeling van nieuwe implantaten en coatings op implantaten die infecties voorkomen. In de tweede onderzoekslijn ligt de nadruk op de evaluatie van orthopedische ingrepen en aspecten die het bewegingsgedrag bepalen. In dat kader wordt onder andere wetenschappelijk onderzoek verricht naar de snelheid van het herstel van patiënten die een nieuwe knie of heup hebben gekregen. Dit en ander onderzoek naar looppatronen en afwijkingen daarin, wordt verricht in het Laboratorium voor Houdings- en Bewegingsanalyse. In dit laboratorium werkt de afdeling Orthopedie samen met de afdelingen Neurologie en Revalidatie. Naast wetenschappelijk onderzoek verzorgt de afdeling wetenschappelijk onderwijs voor studenten Geneeskunde en studenten Biomedische technologie. Studenten lopen op de afdeling co-schappen, keuzeco-schappen en wetenschappelijke stages.

Feiten en cijfers

Op de afdeling Orthopedie werken naast het afdelingshoofd nog 8 orthopedisch chirurgen, 9 arts-assistenten, 4 wetenschappelijk onderzoekers, 3 Nurse Practitioners en 2 Physician Assistants. Er werkt een orthopedisch instrumentenmaker en een orthopedisch schoenmaker. Op de verpleegeenheid werken naast de hoofdverpleegkundige nog 25 verzorgenden en verpleegkundigen. Op de polikliniek en op de kliniek werken velerlei ondersteunende medewerkers, waarvan de administratie de grootste groep is. Er zijn permanent 4 stagiairs aanwezig. In totaal werken er op de afdeling Orthopedie 70 mensen (waarvan de helft in deeltijd). Op de polikliniek komen jaarlijks 17.000 patiënten, hiervan komt een derde deel voor de eerste keer en tweederde deel voor controle. Per jaar worden 1200 patiënten opgenomen. Op de operatieve dagbehandeling worden 600 patiënten geopereerd. Per jaar krijgen 180 patiënten een nieuwe heup en ongeveer 100 patiënten een nieuwe knie. Door de vergrijzing lijkt de groep die een nieuwe heup of knie nodig heeft te groeien.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram