•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Meedoen aan onderzoek?

Print 

​​​​​​Hieronder vindt u informatie over wetenschappelijk onderzoek waaraan u kunt meedoen.​

Ketaminestudie

In de ketaminestudie onderzoeken wij of mensen met een therapieresistente depressie baat hebben bij het gebruik van orale ketamine, als aanvulling op de lopende depressiebehandeling.

Meer informatie of meedoen

​​TRANS-ID herstel

​​Het doel van TRANS-ID herstel is om de eerste signalen van herstel van depressieve klachten in het dagelijks leven in kaart te brengen. Dit wordt gedaan door veranderingen in stemming, gedrag, beweging, en hartritme heel nauwkeurig te meten tijdens de deeltijdbehandeling depressie. Deelnemers vullen dagelijks korte vragenlijsten in via de mobiele telefoon, dragen een polshorloge die beweging meet en meten hartritme elke ochtend en avond (4 maanden lang). Na afloop van het onderzoek kunnen deelnemers in een persoonlijk rapport teruglezen hoe hun stemming, gedrag, beweging, en hartritme veranderden over tijd. 

Meer informatie of meedoen

Psilocybinestudie​

Binnen het UCP doen we onderzoek naar de effecten van psychedelica bij patiënten (vanaf 18 jaar) met therapieresistente depressie.​

Hardnekkige, therapieresistente depressie is een groot probleem voor patiënten en daarom is het belangrijk om nieuwe behandelingen te ontwikkelen. Men spreekt van een therapieresistente depressie wanneer eerdere behandelingen, bijvoorbeeld met medicijnen, niet of weinig hebben geholpen. Afgelopen jaren zijn er een aantal onderzoeken verschenen, waaruit blijkt dat psychedelica een goed effect hebben op depressieve klachten. Psychedelica zijn middelen die je bewustzijn en waarneming tijdelijk veranderen, waardoor je dingen tijdelijk anders kunt zien, voelen of horen. Voordat we weten of psychedelica werkzaam zijn bij mensen met een depressie is het van groot belang om goed onderzoek te doen naar de werkzaamheid van psychedelica.

​​​In de Therap-i studie gaan we onderzoeken of dagboekmetingen kunnen helpen bij de behandeling van patiënten met ernstige depressieve klachten. De dagboekmetingen worden bijgehouden door de patiënt op een smartphone en worden besproken met de behandelaar. De hoop is dat deze methode nieuwe inzichten biedt voor patiënt en behandelaar. Het bijzondere van de Therap-i module is dat patiënten, samen met hun behandelaar en een onderzoeker, hun eigen gepersonaliseerde dagboek samenstellen. Hiermee verzamelen ze zelf systematisch gegevens over hun psychische klachten en omgeving tijdens het dagelijks leven. De verzamelde dagboekgegevens worden vervolgens verwerkt in een persoonlijk feedbackrapport. De verwachting is dat zowel patiënten als behandelaren hiermee beter zicht krijgen op de klachten en welke factoren daar mogelijk invloed op hebben.​

Meer informatie of meedoen​

MINDCOG

Voor de MINDCOG-studie doen we onderzoek naar  de effecten van mindfulness en positief fantaseren op negatieve gedachten in de gevoeligheid voor depressie.

Mensen met een gevoeligheid voor depressie hebben vaak last van aanhoudende negatieve gedachten, ook wanneer de depressieve periode voorbij is. Het kan als piekeren ervaren worden. Zij denken herhaaldelijk en bijna automatisch negatief over zichzelf, over hun toekomst, over de wereld. Met deze studie onderzoeken we hoe gedachten positief beïnvloed kunnen worden met mindfulness en positief fantaseren zodat de kans op terugval minder wordt.

Meer informatie of meedoen

Hoger risico op depressie?  

Kinderen met een ouder met een depressie of angststoornis hebben een hoog risico zelf depressief te worden of een angststoornis te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Petra Havinga van het UMCG.

Lees erover in KennisInZicht 
Kun je depressies voorspellen?  

Kun je een depressie aan zien komen voor iemand er daadwerkelijk last van krijgt? Adjunct-hoogleraar Marieke Wichers van het UMCG deed hier op ongebruikelijke wijze onderzoek naar.

Lees erover in KennisInZicht 
Negatieve denkstijl en depressie?  

Wat gebeurt er in de hersenen van iemand met een depressie? Over die vraag boog neurowetenschapper Nynke Groenewold van het UMCG zich de afgelopen jaren. Vandaag promoveert ze op haar onderzoek.

Lees erover in KennisInZicht 
Depressie en hersenscan?  

Zou het in de toekomst mogelijk worden om met een bloedtest of hersenscan vast te stellen of iemand depressief is of een bipolaire stoornis heeft? We vragen het onderzoeker en psychiater Benno Haarman van het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMCG in Groningen. Hij ging voor zijn promotieonderzoek zelf op zoek naar zo’n biomarker bij bipolaire stoornissen.

Lees erover in KennisInZicht