Wat zijn medische gegevens en lichaamsmaterialen?
Medische gegevens
Voor veel wetenschappelijk onderzoek gebruiken we medische gegevens van patiënten. Het gaat dan om gegevens die we al van een patiënt hebben, bijvoorbeeld omdat iemand voor diagnostiek of behandeling bij ons is geweest. Deze staan in uw patiëntendossier. Voorbeelden zijn: de diagnose, type behandeling, resultaten van de behandeling en de gegevens van de controles na de behandeling. Maar ook fotografisch- en radiologisch beeldmateriaal, echobeelden of bloeduitslagen. Al deze gegevens slaan we elektronisch op in de goed beveiligde UMCG-informatiesystemen.
Lichaamsmateriaal
Tijdens uw onderzoek en behandeling verzamelen we ook lichaamsmateriaal. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld: bloed, weefsel of urine. Wij onderzoeken dit materiaal om te bepalen waardoor uw klachten worden veroorzaakt. Of om te beslissen welke behandeling het beste is voor u. Vaak blijft na een behandeling of onderzoek lichaamsmateriaal over. Dit noemen we overgebleven lichaamsmateriaal. Een deel van dit materiaal bewaren we. Hiermee kunnen we nu en in de toekomst wetenschappelijk onderzoek doen.
Extra gegevens en lichaamsmateriaal
Soms vragen we ook of patiënten extra gegevens of lichaamsmateriaal willen geven om ons te helpen met onderzoek. Extra gegevens verzamelen we bijvoorbeeld via vragenlijsten, testen of het maken van beeldmateriaal. Extra lichaamsmateriaal kan bijvoorbeeld een extra buisje bloed zijn tijdens een al geplande bloedafname. Voor het verzamelen van extra gegevens en extra lichaamsmateriaal vragen we altijd uw toestemming.
Deze gegevens slaan we bijvoorbeeld op in databanken en biobanken of gebruiken we voor specifiek wetenschappelijk onderzoek.