Zwezerikkanker: behandeling

Als blijkt dat u zwezerikkanker heeft, brengt dat veel vragen en onzekerheid met zich mee. Het heeft grote invloed op uw leven en op dat van de mensen om u heen.

Om u de best mogelijke zorg te geven, maken we samen met u een plan voor uw behandeling. Hoe dit plan eruitziet, hangt af van uw situatie. Het behandelteam kijkt hiervoor naar de grootte en kenmerken van de tumor. En of er uitzaaiingen zijn.

Doel van de behandeling

Een behandeling voor kanker kan bedoeld zijn om u te genezen. Als dat niet mogelijk is, behandelen we om uw levenskwaliteit te verbeteren. En/of, als dat kan, om uw leven te verlengen.

Meerdere gesprekken

Voordat uw behandeling begint, heeft u altijd eerst een paar afspraken om de behandeling(en) te bespreken. U krijgt daarvoor afspraakbrieven en uitgebreide informatie.

Mogelijke behandelingen

Er zijn verschillende mogelijkheden om zwezerikkanker te behandelen. Welke behandeling geschikt is, hangt af van het soort kanker en of er uitzaaiingen zijn. Mogelijke behandelingen zijn:

  • Een operatie is vaak de eerste stap bij de behandeling van zwezerikkanker. We halen dan de zwezerik weg. Deze operatie heet ook wel een thymectomie. Direct opereren kan niet altijd. Of dat kan, hangt af van de grootte en de plaats van de tumor.

  • Als de tumor te groot is om te opereren, dan is chemoradiatie een mogelijke behandeling. Hiermee proberen we de tumor kleiner te maken, zodat we deze alsnog met een operatie kunnen weghalen.

  • Soms bestralen we nog na een operatie. Bijvoorbeeld als het om een agressieve tumor gaat. De kans is dan kleiner dat de tumor terugkomt.

  • Als we de tumor niet kunnen opereren of bestralen of als er uitzaaiingen zijn, kijken we of chemotherapie een mogelijke behandeling is. Soms zijn er nieuwe chemo-medicijnen beschikbaar in studieverband, dus als onderdeel van wetenschappelijk onderzoek.

Behandelteam

Alle in zwezerikkanker gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en een behandelplan op maat. Altijd in nauw overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Voordat een behandeling begint krijgt u in een gesprek uitgebreid uitleg en informatie. Over de verschillende mogelijkheden en over de voor- en nadelen van een behandeling. Het gesprek gaat ook over wat een behandeling voor u betekent en wat u zelf wilt. Dit noemen we 'samen beslissen'.

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijgt u altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met u wat dit voor u betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

In het UMCG doen we veel wetenschappelijk onderzoek. Het kan zijn dat we u vragen of u mee wilt doen met een wetenschappelijk onderzoek. U krijgt vooraf uitgebreide informatie over het onderzoek op papier en in gesprekken. Hierna kunt u beslissen of u wel of niet mee wilt doen. Deelname is nooit verplicht. Uw beslissing heeft geen gevolgen voor uw behandeling.

Betere uitkomsten

Behandelingen slaan beter aan en patiënten herstellen sneller als iemand zo fit mogelijk is. We kijken daarom voor en tijdens de behandeling naar uw leefstijl en helpen u waar nodig.

  • Kanker hebben zorgt vaak voor allerlei emoties. Spanning, zorgen, boosheid, onmacht en verdriet kunnen uw geestelijke veerkracht verminderen. Een maatschappelijk werker, geestelijk begeleider of psycholoog kan u begeleiden bij het omgaan met deze emoties. Wij kunnen u helpen de juiste hulp te vinden.

  • Patiënten die zorg nodig hebben, moeten op het juiste moment voor de juiste zorg naar het juiste ziekenhuis. Binnen en buiten de noordelijke regio. Daarom werken wij als UMCG nauw samen met andere ziekenhuizen. Binnen deze zorgnetwerken bieden wij als universitair medisch centrum de meest specialistische en complexe zorg. We delen onze wetenschappelijke kennis, kunde en ervaring, zodat patiënten in het hele land beter geholpen kunnen worden.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. U kunt ook een e-mail sturen.