Wekedelentumor: behandeling

Als bij u een wekedelentumor is vastgesteld, roept dit veel emoties op. Het heeft gevolgen voor u en de mensen om u heen. We maken samen met u een behandelplan om u het beste te kunnen helpen.

Hoe uw behandelplan eruit ziet, hangt af van uw situatie. We kijken bijvoorbeeld naar de grootte en de kenmerken van de tumor. En naar eventuele uitzaaiingen.

Doel van de behandeling

Een behandeling voor kanker kan bedoeld zijn om u te genezen. Als genezing niet meer mogelijk is, kunnen we u behandelen om uw levenskwaliteit te verbeteren. En als dat kan, om uw leven te verlengen.

Behandeling goedaardige wekedelentumor

Een goedaardige tumor die klachten geeft of pijn doet, kunnen we weghalen. Het behandelteam adviseert dan meestal een operatie. Welke operatie nodig is, hangt af van de tumorsoort en de plaats van de tumor. De operatie gebeurt meestal in het ziekenhuis dat u voor verder onderzoek heeft doorverwezen naar het UMCG.

Behandeling kwaadaardige wekedelentumor

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij een kwaadaardige wekedelentumor. Uw behandelplan bestaat uit 1 of meer van deze behandelingen:

 • Een operatie kan de 1e stap zijn bij de behandeling van een kwaadaardige wekedelentumor. We halen de tumor en een rand gezond weefsel daaromheen weg. Dit laatste is om de kans dat de tumor terugkomt te verkleinen. We onderzoeken het weefsel in het laboratorium op kankercellen. Als de snijranden niet ‘schoon’ zijn, adviseren we een nieuwe operatie, of bestraling.

  Soms krijgt u ook plastische chirurgie. Dit om beschadigingen die tijdens de operatie kunnen ontstaan te herstellen. Dit kan tijdens dezelfde operatie gebeuren, maar het kan ook zijn dat u een nieuwe operatie krijgt.

 • Vaak bestralen we een tumor vóór de operatie. Dit is dan een behandeling die bedoeld is om u te genezen en de groei van de tumor te stoppen. Het bestralingsveld is door deze ‘voorbestraling’ kleiner dan als we u na de operatie zouden bestralen. Daardoor heeft u minder littekenweefsel na de behandeling.

  Soms geven we bestraling na een operatie, om mogelijk achtergebleven kankercellen te vernietigen. En daarmee de kans dat de kanker terugkomt te verkleinen.

  Een paar soorten wekedelentumoren reageren vaak goed op bestraling. Bij zo’n tumor adviseren we alleen bestraling in plaats van een operatie. Deze bestraling is bedoeld om u te genezen.

  Een wekedelentumor bestralen we soms om klachten te verminderen en de kanker te remmen als u niet meer beter wordt.

 • Soms behandelen we een wekedelentumor met chemotherapie, maar veel soorten reageren hier niet of nauwelijks op. Een paar wel, zoals rabdomyosarcomen.

  Bij een wekedelentumor die niet is uitgezaaid geven we heel soms vóór of na de operatie chemotherapie. Dit om de kans dat u beter wordt te vergroten door:

  • eventuele hele kleine, onzichtbare uitzaaiingen die op een andere plek zitten dan waar we u opereren of bestralen te vernietigen
  • de tumor voor de operatie of bestraling te verkleinen
  • mogelijk achtergebleven kankercellen te vernietigen

  Als u uitzaaiingen heeft, kan chemotherapie soms klachten verminderen en de ziekte remmen als u niet meer beter wordt. Soms geven we deze behandeling in combinatie met immunotherapie.

 • Bij een wekedelentumor in een arm of been die we niet goed kunnen opereren, kunnen we ook chemotherapie in een arm of been geven. Dit heet ook wel en geïsoleerde ledemaatperfusie. Dit doen we bijvoorbeeld als de tumor erg groot is en/of op een moeilijk te opereren plek zit. Zo kunnen we soms voorkomen dat we uw arm of been erg beschadigen of moeten amputeren.

Behandelteam

Alle in wekedelentumoren gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en behandelplan. Altijd in nauw overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijg je altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met jou wat dit voor jou betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen
 • Kanker hebben zorgt vaak voor allerlei emoties. Spanning, zorgen, boosheid, onmacht en verdriet kunnen uw geestelijke veerkracht verminderen. Een maatschappelijk werker, geestelijk begeleider of psycholoog kan u begeleiden bij het omgaan met deze emoties. Wij kunnen u helpen de juiste hulp te vinden.

 • Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. 

Zorg voor balans in je dagelijks leven

De keuzes die je maakt in je dagelijks leven hebben invloed op je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Als je gezond bent maar ook als je ziek bent of aan het herstellen bent. Bekijk wat je zelf kunt doen op het gebied van leefstijl. Of ga eens langs bij onze leefstijladviseurs. Zij denken graag met je mee.

Heeft u nog vragen?

U kunt naar polikliniek Oncologie 2 bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.