Chemotherapie in een arm of been

Uitzaaiingen van kanker in een arm of been kunnen we plaatselijk behandelen met chemotherapie. We sluiten de arm of het been af van de bloedsomloop en spoelen dit lichaamsdeel met de medicijnen. Deze operatie heet een geïsoleerde ledemaatperfusie.

We doen deze behandeling bij uitzaaiingen van een melanoom of van een kwaadaardige wekedelentumor. Dat kan alleen als er geen uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam zijn.

De behandeling stap voor stap

  1. U krijgt een brief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op de operatie voorbereidt.

    Het is verstandig om ruim voor de operatie te stoppen met roken. Roken vergoot de kans op infecties en kan ervoor zorgen dat de wond minder goed geneest.

    Heeft u na de operatie een steunkous nodig om een dik been te voorkomen? Laat deze dan voor de operatie aanmeten en neem deze mee naar het ziekenhuis.

  2. Een dag voor de operatie komt u naar het ziekenhuis. U meldt zich bij de opnamebalie in de ontvangsthal van het UMCG. Soms doen we voorbereidende onderzoeken. U krijgt de dag vóór de operatie 2 keer een jodiumdrankje.

  3. U gaat onder narcose. We klemmen de arm of het been af met een band. De bloedsomloop van uw arm of been is dan tijdelijk afgesloten van de grote bloedsomloop. Een hart-longmachine houdt de bloedsomloop in uw arm op gang. U krijgt daarvoor in uw arm of been 2 slangetjes in uw aders.

    Een arm spoelen gebeurt via slangetjes in de oksel of in de bovenarm. Een been spoelen met slangetjes in de buik, via de lies of via het bovenbeen. Soms halen we tijdens de operatie lymfeklieren in de oksel of lies weg, om bij de aders te kunnen.

    De hart-longmachine spoelt via de slangetjes 1 uur lang een hoge dosis medicijnen door uw arm of been. De machine zorgt ook voor voldoende zuurstof in het bloed. We warmen uw arm of been met een warmtematras en de hart-longmachine op tot 39°C. Daardoor werken de medicijnen beter. Tijdens de operatie letten we goed op de bloedsomloop in de rest van uw lichaam. Dit om er zeker van te zijn dat de medicijnen alleen in uw arm of been komen.

    Door het spoelen kunnen uw spieren gaan zwellen na de operatie. Om dit te voorkomen of te verminderen, snijden we tijdens de operatie 1 of meer vliezen rondom een spier van de onderarm of het onderbeen door. Dit geneest vanzelf.

    De totale behandeling duurt 5-6 uur. Meestal wordt u hiervoor ongeveer 5 dagen opgenomen.

  4. Na de behandeling houden we uw bloeddruk en uw hart 24 uur in de gaten op een speciale afdeling: de 24-uurs-recovery. Dit omdat de chemotherapie-medicijnen uw bloeddruk verlagen.

    Na 24-48 uur gaat u terug naar de verpleegafdeling. De eerste dagen blijft u in bed en ligt uw arm of been hoog. Daarna mag u weer uit bed.

    U krijgt arm- of beenoefeningen tegen stijfheid. Als uw arm is behandeld draagt u een mitella. Als uw been is behandeld, kunt u op een stoel zitten met uw been op een andere stoel. U gaat oefenen om met krukken te lopen. Ook hoort u wat u verder kunt doen om goed te herstellen. Als u voldoende bent hersteld, kunt u naar huis.

    Waarschijnlijk heeft u nog 1 of meerdere slangetjes in de wond als u naar huis gaat. Zo'n slangetje heet een drain. We vertellen u hoe u deze thuis verzorgt. Ook krijgt u een extra opvangfles mee naar huis.

  5. Als u naar huis gaat, maken we afspraken over het weghalen van de drain, controles en het vervolg van uw behandeling. Hoe vaak, hoelang en bij wie u na de behandeling onder controle blijft, hangt af van uw situatie.

Bijwerkingen

Bij elke operatie kunnen er achteraf problemen zijn. Ook als de operatie zelf goed is gegaan. Mogelijke bijwerkingen en risico's zijn:

  • misselijkheid, weinig zin in eten
  • vochtophoping
  • griepachtige klachten, zoals koorts en koude rillingen
  • stijve spieren
  • rode en dikke huid, soms met blaren
  • een 'doof' gevoel in de arm of het been dat is behandeld
  • infectie van de wond

Heeft u nog vragen?

U kunt de Chirurgische Oncologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.