Zorgethiek

Het aandachtsgebied Zorgethiek focust zich op het omgaan met morele dilemma's die zorgprofessionals tegenkomen bij persoonsgerichte zorg.


 

Onderzoek

Onderstaand een overzicht van de lopende en afgeronde onderzoeken binnen het aandachtsgebied Zorgethiek

  • In het onderzoek 'Alcohol in verpleeghuizen' staat het wel of niet toestaan van alcoholische dranken op psychogeriatrische afdelingen als morele kwestie centraal. 

  • Centrale vraag bij het onderzoek 'Familieparticipatie' is: wat is moreel gepast om van familie te vragen in de zorg voor hun naaste? De uitkomsten van het onderzoek vormen de basis voor een handreiking die zorgverleners en familie helpt om samen af te stemmen wat voor hen goede familieparticipatie is.

  • Wanneer is een gesloten-deur-beleid wel of juist niet acceptabel voor verpleeghuisbewoners met vergevorderde dementie? En hoe gaat de zorgpraktijk met deze kwestie om en zijn hierin verbeteringen mogelijk? Deze vragen staan centraal in het onderzoek 'Open deuren voor psychogeriatrische afdelingen in verpleeghuizen'. Het onderzoek is een zogeheten 'crossborderonderzoek': een vergelijkend onderzoek met Duitsland, om van elkaar te leren.

     

     

     

    https://www.umcg.nl/-/uno-umcg/open-deuren-voor-psychogeriatrische-afdelingen

  • Het onderzoek 'De impact van interne verhuizingen op verpleeghuisbewoners' (Officiële benaming: RELOCARE) maakt inzichtelijk: hoe verpleeghuisbewoners en hun naasten interne verhuizingen ervaren. En hoe eventuele negatieve ervaringen van interne verhuizingen beperkt kunnen worden.