Over het geven van toestemming
Geeft u toestemming, dan gaat u ermee akkoord dat uw patiëntendossier ingezien kan worden door een zorgverlener uit een andere zorginstelling, als die daar om vraagt. De zorgverlener in de andere zorginstelling kan (een gedeelte van) deze gegevens opnemen in het dossier dat zij van u bijhouden.
Wilt u liever niet dat zorgverleners buiten het UMCG uw patiëntendossier kunnen inzien? Dan kunt u toestemming weigeren. Dat kan wel betekenen dat zorgverleners buiten het UMCG minder goed kunnen reageren op uw gezondheidssituatie. Vooral in acute situaties waarbij u zelf niet alsnog toestemming kunt geven. Wij leggen uw keuze over het delen van uw dossier vast in uw dossier.
Als u geen toestemming geeft, houd er dan rekening mee dat uw huisarts brieven blijft ontvangen. Bijvoorbeeld: na ontslag uit het UMCG sturen wij altijd een kopie van de ontslagbrief naar uw huisarts. Wanneer uw huisarts u niet heeft doorverwezen naar het UMCG, sturen we ook een kopie naar uw verwijzer. Dit doen wij uit het oogpunt van goede zorgverlening. Wilt u niet dat uw huisarts brieven ontvangt, dan dient u dit apart aan te vragen. Dit doet u bij uw behandelend arts in het UMCG. Uw arts bespreekt dan met u de risico’s. U krijgt daarna een bezwarenformulier waarop u kunt aangeven dat u niet wilt dat uw huisarts brieven over u ontvangt.
Als het UMCG u met uw toestemming verwijst naar een andere zorgverlener, dan mogen wij in principe uw medische gegevens meesturen. Dit heet 'veronderstelde toestemming' vanwege uw instemming met de verwijzing. Dit wordt meestal gedaan met een ontslag-, verwijs- of poliklinische brief.