Schaamlipkanker: behandeling

Als blijkt dat u schaamlipkanker heeft, dan brengt dat veel vragen en onzekerheid met zich mee. Het heeft invloed op uw leven en dat van de mensen om u heen.

Om u de best mogelijke zorg te geven, maken we samen met u een plan voor uw behandeling. Hoe zo'n behandelplan eruitziet, hangt af van uw situatie. Het behandelteam kijkt bijvoorbeeld naar de plaats, de grootte en kenmerken van de tumor. En naar eventuele uitzaaiingen.

Doel van de behandeling

Een behandeling voor kanker kan bedoeld zijn om u te genezen. Als dat niet mogelijk is, behandelen we om uw levenskwaliteit te verbeteren. En/of, als dat kan, ​om uw leven te verlengen.​

Meerdere gesprekken

Voordat uw behandeling begint, heeft u altijd meerdere afspraken om de behandeling te bespreken. U krijgt daarvoor afspraakbrieven en uitgebreide informatie.

Behandeling voorstadium

De behandeling van het voorstadium van schaamlipkanker kan bestaan uit 1 of meer van deze behandelingen:

 • crème die klachten vermindert
 • crème die ervoor zorgt dat het lichaam de afwijkende cellen opruimt
 • een laserbehandeling om de afwijkende cellen kapot te maken 
 • een operatie om het afwijkende weefsel weg te halen

Mogelijke behandelingen

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij schaamlipkanker. Uw behandelplan kan bestaan uit 1 of meer van deze behandelingen:

 • Vaak kunnen we de tumor weghalen met een operatie. Deze behandeling is bedoeld om u te genezen. We verwijderen het deel van de schaamlip(pen) met de tumor en de huid daaromheen. Soms moeten we ook de clitoris, een stukje urinebuis, vagina of anus weghalen. Meestal halen we ook direct de lymfklieren in één of beide liezen weg. Hoe dit gebeurt, hangt af van uw situatie. Dit kan een schildwachtklierprocedure of een liesklierdissectie zijn.


 • Soms is een operatie niet mogelijk. Bijvoorbeeld omdat de tumor erg groot is of op een moeilijk te opereren plek zit. Of omdat u de operatie lichamelijk niet aankunt. Dan is bestraling een mogelijke behandeling om u te genezen. Dit geven we dan vaak samen met chemotherapie.

  Bestraling is soms ook een aanvullende behandeling na een operatie. Bijvoorbeeld om mogelijk achtergebleven kankercellen te vernietigen en de kans dat de ziekte terugkomt kleiner te maken.

  Als schaamlipkanker is uitgezaaid en u niet meer beter kunt worden, kunnen we soms ook bestralen. Deze behandeling is bedoeld om klachten te verminderen en de kanker te remmen.


 • Bij schaamlipkanker geven we bestraling meestal samen met chemotherapie. Dit heet chemoradiatie. Deze behandeling is bedoeld om u te genezen.


 • Als schaamlipkanker niet meer te genezen is, kunt u soms ook chemotherapie krijgen om klachten te verminderen en de ziekte te remmen.


Behandelteam

Alle in schaamlipkanker gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en behandelplan. Altijd in nauw overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint krijgt u in een gesprek uitgebreid uitleg en informatie. Over de verschillende mogelijke behandelingen. En over de voor- en nadelen van een behandeling. Het gesprek gaat ook over wat een behandeling voor u betekent en wat u zelf wilt. Dit noemen we 'samen beslissen'.

‘'De patiënt is de piloot en de verpleegkundige de co-piloot'‘
Evelyn Finnema
Evelyn Finnema
 • Kanker hebben zorgt vaak voor allerlei emoties. Spanning, zorgen, boosheid, onmacht en verdriet kunnen uw geestelijke veerkracht verminderen. Een maatschappelijk werker, geestelijk begeleider of psycholoog kan u begeleiden bij het omgaan met deze emoties. Wij kunnen u helpen de juiste hulp te vinden.


 • Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. Een voorbeeld hiervan is HartNet, waarin we samenwerken voor de hartzorg in Noord-Nederland.


UMCG Expertisecentrum voor Gynaecologische Oncologie

Het UMCG is een expertisecentrum voor zeldzame aandoeningen op het gebied van gynaecologische tumoren. Een zeldzame aandoening is een ziekte die minder dan 1 op de 2.000 heeft.

Het ministerie van VWS ​heeft het UMCG aangewezen als expert in deze zorg.

Het UMCG coördineert voor de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en de kop van Overijssel de behandeling van patiënten met schaamlipkanker.

Zorg voor balans in je dagelijks leven

De keuzes die je maakt in je dagelijks leven hebben invloed op je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Als je gezond bent maar ook als je ziek bent of aan het herstellen bent. Bekijk wat je zelf kunt doen op het gebied van leefstijl. Of ga eens langs bij onze leefstijladviseurs. Zij denken graag met je mee.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Oncologie 2 bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.