Schaamlipkanker: behandeling

Als blijkt dat u schaamlipkanker heeft, dan brengt dat veel vragen en onzekerheid met zich mee. Het heeft invloed op uw leven en dat van de mensen om u heen.

Om u de best mogelijke zorg te geven, maken we samen met u een plan voor uw behandeling. Hoe zo'n behandelplan eruitziet, hangt af van uw situatie. Het behandelteam kijkt bijvoorbeeld naar de plaats, de grootte en kenmerken van de tumor. En naar eventuele uitzaaiingen.

Doel van de behandeling

Een behandeling voor kanker kan bedoeld zijn om u te genezen. Als dat niet mogelijk is, behandelen we om uw levenskwaliteit te verbeteren. En/of, als dat kan, om uw leven te verlengen.

Meerdere gesprekken

Voordat uw behandeling begint, heeft u altijd meerdere afspraken om de behandeling te bespreken. U krijgt daarvoor afspraakbrieven en uitgebreide informatie.

Behandeling voorstadium

De behandeling van het voorstadium van schaamlipkanker kan bestaan uit 1 of meer van deze behandelingen:

 • crème die klachten vermindert
 • crème die ervoor zorgt dat het lichaam de afwijkende cellen opruimt
 • een laserbehandeling om de afwijkende cellen kapot te maken
 • een operatie om het afwijkende weefsel weg te halen

Mogelijke behandelingen

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij schaamlipkanker. Uw behandelplan kan bestaan uit 1 of meer van deze behandelingen:

 • Vaak kunnen we de tumor weghalen met een operatie. Deze behandeling is bedoeld om u te genezen. We verwijderen het deel van de schaamlip(pen) met de tumor en de huid daaromheen. Soms moeten we ook de clitoris, een stukje urinebuis, vagina of anus weghalen. Meestal halen we ook direct de lymfklieren in één of beide liezen weg. Hoe dit gebeurt, hangt af van uw situatie. Dit kan een schildwachtklierprocedure of een liesklierdissectie zijn.

 • Soms is een operatie niet mogelijk. Bijvoorbeeld omdat de tumor erg groot is of op een moeilijk te opereren plek zit. Of omdat u de operatie lichamelijk niet aankunt. Dan is bestraling een mogelijke behandeling om u te genezen. Dit geven we dan vaak samen met chemotherapie.

  Bestraling is soms ook een aanvullende behandeling na een operatie. Bijvoorbeeld om mogelijk achtergebleven kankercellen te vernietigen en de kans dat de ziekte terugkomt kleiner te maken.

  Als schaamlipkanker is uitgezaaid en u niet meer beter kunt worden, kunnen we soms ook bestralen. Deze behandeling is bedoeld om klachten te verminderen en de kanker te remmen.

 • Bij schaamlipkanker geven we bestraling meestal samen met chemotherapie. Dit heet chemoradiatie. Deze behandeling is bedoeld om u te genezen.

 • Als schaamlipkanker niet meer te genezen is, kunt u soms ook chemotherapie krijgen om klachten te verminderen en de ziekte te remmen.

Behandelteam

Alle in schaamlipkanker gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij uw behandeling betrokken. Samen komen zij tot de juiste diagnose en behandelplan. Altijd in nauw overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint krijgt u in een gesprek uitgebreid uitleg en informatie. Over de verschillende mogelijke behandelingen. En over de voor- en nadelen van een behandeling. Het gesprek gaat ook over wat een behandeling voor u betekent en wat u zelf wilt. Dit noemen we 'samen beslissen'.

‘'De patiënt is de piloot en de verpleegkundige de co-piloot'‘
Evelyn Finnema
Evelyn Finnema
 • Kanker hebben zorgt vaak voor allerlei emoties. Spanning, zorgen, boosheid, onmacht en verdriet kunnen uw geestelijke veerkracht verminderen. Een maatschappelijk werker, geestelijk begeleider of psycholoog kan u begeleiden bij het omgaan met deze emoties. Wij kunnen u helpen de juiste hulp te vinden.

Samenwerken voor de beste zorg

Voor de gynaecologische kankersoorten, zoals schaamlipkanker, bestaat een nauwe samenwerking in de regio Noordoost-Nederland tussen de behandelteams van Medisch Spectrum Twente, Isala en het UMCG. Wekelijks bespreken zij samen de patiënten uit deze hele regio.

Met dit samenwerkingsverband streven we ernaar de beste zorg te leveren, dicht bij huis als het kan en verder weg als het moet.

Als u schaamlipkanker heeft, gaat u voor een operatie naar het UMCG. Als bestraling of chemotherapie voor u de beste behandeling is, gebeurt dit meestal in het Medisch Spectrum Twente of in het Isala.

Betere uitkomsten

Behandelingen slaan beter aan en patiënten herstellen sneller als iemand zo fit mogelijk is. We kijken daarom voor en tijdens de behandeling naar uw leefstijl, en helpen u waar nodig.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Oncologie 2 bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.