Weghalen lieslymfeklieren

Als er uitzaaiingen van kanker in de lymfeklieren van de lies zijn gevonden, halen we deze lymfeklieren weg tijdens een operatie. Deze operatie heet ook wel een liesklierdissectie.

Kanker kan uitzaaien naar de lymfeklieren. Deze lymfeklieren zitten onder andere in de liezen. Als we in deze lieslymfeklieren uitzaaiingen vinden, bijvoorbeeld na een schildwachtklierprocedure of een pu​nctie, halen we ze weg. Een liesklierdissectie is een vorm van lymfeklierdissectie.​

De behandeling stap voor stap

 1. U krijgt een brief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich voorbereidt. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, is het belangrijk dat u daar voor de operatie mee stopt, bijvoorbeeld. U krijgt ook een aanmeldformulier voor een steunkous die u na de operatie kunt dragen tegen lymfoedeem. Als u rookt, kunt u daar beter mee stoppen. Dit om de kans op infecties te verkleinen en ervoor te zorgen dat de wond sneller geneest.​

 2. U meldt zich bij de opnamebalie in de ontvangsthal van het UMCG. Een gastvrouw brengt u daarna naar de verpleegafdeling.

 3. U trekt operatiekleding aan. Contactlenzen, bril, gebitsprothese, sieraden en piercings moeten uit of af. Soms krijgt u vooraf al pijnstillers of rustgevende medicijnen. In de voorbereidingskamer krijgt u een infuus. Daarna gaat u naar de operatiekamer. U krijgt een narcosemiddel via het infuus.

  De chirurg maakt een snee van 10-15 centimeter in uw lies om bij de lymfeklieren te kunnen. Met een slangetje zuigen we tijdens de operatie vocht weg. Zo'n slangetje heet een drain. Lymfeklieren kunnen we soms ook weghalen met een kijkoperatie. Dan maken we 3 kleine sneetjes van 1 centimeter in uw liezen. Als de chirurg de lymfeklieren en het weefsel daaromheen heeft weggehaald, hecht hij de wond. 

  Soms halen we tijdens deze operatie ook de lymfeklieren in de onderbuik weg.

  De operatie duurt ongeveer 90 minuten. U blijft voor een liesklierdissectie ongeveer 3 dagen in het ziekenhuis. 

 4. U wordt wakker in de uitslaapkamer. Als u goed wakker bent, gaat u naar de verpleegafdeling. Bij misselijkheid of pijn krijgt u medicijnen.

  Op de plek waar u geopereerd bent, kan zich bloed of wondvocht ophopen. Daarom krijgt u tijdens de operatie een drain. Dit is een slangetje dat het vocht afvoert naar een potje dat u bij zich draagt. De drain blijft minstens een week zitten.

  Wonden in de lies genezen soms moeilijk. En er is een kans op een wondinfectie. We controleren uw wond daarom elke dag. Mogelijk moet u 48 uur in bed blijven. Als de wond goed geneest en u zonder problemen loopt, mag u naar huis. Meestal is dat 2 of 3 dagen na de operatie.

 5. We onderzoeken in het laboratorium of er uitzaaiingen in de weggehaalde lymfeklieren zitten. U krijgt de uitslag van dit onderzoek meestal binnen 2 weken na de operatie van de arts.

Bijwerkingen en risico's

Bij elke operatie kunnen er achteraf problemen zijn. Ook als de operatie zelf goed is gegaan. 

 • Kort na de operatie kunt een doof gevoel hebben in uw lies. Dit komt doordat er gevoelszenuwen zijn geraakt of doorgesneden tijdens de operatie. Dit is normaal en gaat meestal vanzelf weer over. 
 • Ook kunt u last krijgen van lymfevocht of vochtophoping in de lies, het been en/of de voet aan de kant van de operatie. Dit heet lymfoedeem. U kunt dit proberen te voorkomen met een steunkous. Die draagt u na de operatie 6 maanden lang overdag. Als dat nodig is, kan uw arts u verwijzen naar iemand die lymfoedeem kan behandelen.
 • Na de operatie kunt u een nabloeding of een wondinfectie krijgen. Ook komt het voor dat de wond niet goed geneest.

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Oncologie 2 bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.