Miskraam: behandeling

Als duidelijk is dat je een miskraam hebt, dan is dit erg verdrietig. Als we weten dat het vruchtje niet meer leeft, bespreken we samen de mogelijkheden.

Het is het beste als het lichaam het vruchtje zelf afstoot. Als dit niet gebeurt maken we samen met jou een behandelplan. We bespreken samen de mogelijkheden en je kiest zelf wat het beste bij jou past.

Mogelijke behandelingen

Bij een miskraam kun je kiezen tussen:

  • Een miskraam begint met bloedverlies en buikpijn. Het duurt meestal een paar dagen tot 2 weken tot de miskraam komt. Na de miskraam verdwijnt de pijn meestal meteen en wordt het bloedverlies minder erg.

    Een spontane miskraam is een natuurlijk proces en daarom het beste voor het lichaam. Ook voor de verwerking van de miskraam is dit meestal beter. Afwachten kan geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een nieuwe zwangerschap. Maar soms duurt dat erg lang. Dat kan emotioneel erg zwaar zijn. Als het te lang duurt krijgt u alsnog een curettage of medicijnen.

  • We kunnen een miskraam opwekken met medicijnen, vaak is dat met Mifepriston of Misoprostol. Dit is een veilige manier om het zwangerschapsweefsel uit het lichaam te krijgen.

  • Bij een curettage halen we het zwangerschapsweefsel weg en maken we de baarmoeder schoon. Als je bloedgroep rhesus-negatief is, krijgt je na de miskraam een anti-D immunoglobuline injectie.

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijg je in een gesprek uitgebreid uitleg en informatie. Over de verschillende mogelijke behandelingen. En over de voor- en nadelen van een behandeling. Het gesprek gaat ook over wat een behandeling voor jou betekent en wat je zelf wilt. Dit noemen we 'samen beslissen'.

Behandelteam

Alle in miskraam gespecialiseerde zorgverleners zijn vanaf het begin bij jouw behandeling betrokken. Samen komen ze tot de juiste diagnose en behandelplan. Altijd in nauw overleg met jouw, je huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we je de beste zorg.

  • De tijd na een miskraam is een moeilijke tijd. Verdriet, gevoelens van schuld, ongeloof en boosheid komen veel voor. Ook voelen veel vrouwen zich leeg na een miskraam. Het is lastig aan te geven hoeveel tijd jij nodig hebt om de miskraam te verwerken. We adviseren je wel om over je gevoelens te praten met je partner, familie, vrienden of arts.

  • Als je ziek bent, wil je de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij je in de buurt. Ook als de zorg die je nodig hebt, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijg jij de zorg die je nodig hebt.

Zorg voor balans in je dagelijks leven

De keuzes die je maakt in je dagelijks leven hebben invloed op je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Als je gezond bent maar ook als je ziek bent of aan het herstellen bent. Bekijk wat je zelf kunt doen op het gebied van leefstijl. Of ga eens langs bij onze leefstijladviseurs. Zij denken graag met je mee.

Heb je nog vragen?

Je kunt naar het Centrum voor Zwangeren bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.