Curettage: weghalen zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder

Een curettage is een gynaecologische behandeling. De arts schraapt met een soort lepeltje het slijmvlies of zwangerschapsweefsel van de binnenkant van de baarmoeder.

Een curettage is een kleine ingreep. Dit gebeurt met een schraper, een soort lepeltje. Er zijn 2 vormen van curettage:

Diagnostische curettage

Bij een diagnostische curettage haalt de arts een laagje van het slijmvlies van de baarmoeder weg. Bijvoorbeeld omdat je last hebt van meer dan normaal bloedverlies. Dat slijmvlies onderzoeken we in het laboratorium.

Therapeutische curettage

Een therapeutische curettage doen we bijvoorbeeld bij een genetische afwijking van het kind of omdat iemand ongewenst zwanger is. Een miskraam behandelen we meestal eerst met Misoprostol tabletten. Een behandeling met Misoprostol is minder ingrijpend dan een curettage. Meestal is een curettage niet meer nodig als iemand Misoprostol gebruikt.

De behandeling stap voor stap

 1. Je krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Daarin staat hoe je je op de behandeling voorbereidt.

  Voor deze behandeling ga je onder narcose. Daarom heb je voor de behandeling een afspraak met de anesthesioloog over de verdoving. Soms moet je voor de behandeling medicijnen nemen of inbrengen in de vagina.

  Na de curretage kun je meestal dezelfde dag weer naar huis. Omdat je voor deze behandeling onder narcose gaat, kun je daarna niet alleen naar huis. Vraag daarom van tevoren of iemand je naar huis kan brengen na de behandeling.

 2. Je gaat voor een curretage naar het Operatieve Dagbehandeling Centrum (ODBC). In de brief staat waar je moet zijn.

 3. Je trekt operatiekleding aan. Contactlenzen, bril, gebitsprothese, sieraden en piercings moeten uit of af. In de voorbereidingskamer krijg je een infuus. Daarna gaat je naar de operatiekamer. Je krijgt een narcosemiddel via het infuus.

  Bij een diagnostische curettage haalt de arts een laagje van het slijmvlies van de baarmoeder weg. Bij een therapeutische curettage haalt de arts zwangerschapsweefsel weg. Dit gebeurt met een dun buisje of met een schrapertje. Het dunne buisje of de schraper gaat via de vagina en de baarmoedermond naar de baarmoeder. Na een zwangerschapsbeëindiging controleert de arts direct tijdens de curettage of de zwangerschap weg is.

  De ingreep duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.

 4. Na de ingreep ga je naar de uitslaapkamer. Je blijft een paar uur tot een dag in het ziekenhuis. Je krijgt wat te eten en drinken als je weer wakker bent. De verpleegkundige controleert hoeveel bloed je verliest. Als alles goed gaat, mag je naar huis.

  Bij een zwangerschapsbeëindiging controleert de arts of je een rhesus-negatieve bloedgroep hebt. Soms krijg je dan een injectie Anti-D.

 5. Twee tot drie weken na de curettage heeft u een telefonische afspraak. U kunt dan aangeven hoe u de behandeling vond en vragen stellen. U krijgt dan ook de uitslag van een diagnostische curettage.

  Wanneer de arts dit nodig vindt, maken we een afspraak voor een inwendig onderzoek.

Bijwerkingen en risico's

Bij elke operatie kunnen er achteraf problemen zijn. Ook als de operatie zelf goed is gegaan. Deze problemen noemen we complicaties. Na een curettage is er kans op:

 • buikpijn: je krijgt van de arts advies over wat je mag nemen tegen de pijn
 • bloedverlies. Dat is normaal, maar het mag niet veel erger zijn dan bij een normale menstruatie. Het kan wel langer duren. Het komt ook voor dat je geen bloed verliest of alleen bruine afscheiding hebt.
 • na een curettage is er meer kans is op verklevingen in de baarmoeder. En ook is er meer risico heeft op een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap.

Wanneer bellen?

Bel ons meteen als:

 • je koorts krijgt boven de 38.5°C
 • je erge buikpijn hebt
 • en veel bloed verliest

Het telefoonnummer van de afdeling is (050) 361 30 80.

Als je weer thuis bent

 • Zolang je nog bloed verliest, is er kans op een infectie. In die periode moet je daarom geen tampons gebruiken, geen seks hebben en niet zwemmen of in bad gaan
 • Je hoeft niet in bed te liggen, maar doe het wel een paar dagen rustig aan en probeer genoeg te slapen
 • De eerste week kun je beter niet sporten en tillen

Extra informatie

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.00 uur.