Mifepriston en Misoprostol bij een miskraam

Mifepriston en Misoprostol zijn medicijnen die we gebruiken bij een zwangerschap die niet goed is gegaan, bijvoorbeeld omdat de baby in de baarmoeder is overleden. Het medicijn zorgt er voor dat er een miskraam op gang komt.

Misoprostol is een medicijn dat vroeger gebruikt werd om maagzuur te remmen. Het wordt nu vooral gebruikt voor het opwekken van een miskraam. Misoprostol zorgt er voor dat de baarmoeder samentrekt en de baarmoedermond week wordt en opengaat. Zo begint een miskraam.

Mifepriston is een medicijn dat er voor zorgt dat de Misoprostol beter werkt. Hierdoor is de kans op een complete miskraam groter.

Verschil met curettage

Bij een curettage halen we de vrucht via de vagina weg tijdens een operatie. Meestal is een curettage niet meer nodig als iemand Mifepriston en Misoprostol gebruikt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er na een curettage meer kans is op verklevingen in de baarmoeder. En ook dat een vrouw meer risico heeft op vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap.

Een behandeling met Mifepriston en Misoprostol is minder ingrijpend dan een curettage.

De behandeling stap voor stap

 1. Je krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Daarin staat hoe je je op de behandeling voorbereidt.

 2. Je krijgt uitleg van de arts over hoe je de tabletten moet gebruiken. En je krijgt een recept voor 1 tablet Mifepriston en 4 Misoprostoltabletten mee.

  De tablet Mifepriston slik je 24-48 uur voordat je start met de Misoprostol.

  De 4 tabletten Misoprostol gebruik je tegelijk op 1 dag. Breng de 4 tabletten 24-48 uur na gebruik van de Mifepriston zo hoog mogelijk in de vagina in. Bij 1 kuur met Mifepreston en Misoprostol isde kans op een miskraam 50-80%.

  Meestal merkt je na een paar uur iets, maar dit kan ook een paar dagen duren. De baarmoeder begint dan samen te trekken zoals bij een menstruatie en je verliest bloed. Als de miskraam doorzet, krijg je meer pijn en verlies je ook meer bloed. Vaak is dit meer bloed dan bij een gewone menstruatie. Je kunt dan ook stolsels verliezen, en soms een herkenbaar vruchtzakje. Je kunt beter geen tampons gebruiken om bloed op te vangen. Gebruik liever maandverband.

  Als de miskraam niet tijdens of na de 1e kuur op gang komt, kunt je een 2e kuur van 4 tabletten Misoprostol krijgen. Mifepreston is dan niet nodig. Na de 2e kuur is de kans op een complete miskraam 95%.

  Als je een Rhesusnegatieve bloedgroep hebt, krijg je soms een injectie met Rhesus-anti-D. Wanneer we je bloedgroep niet weten bepalen we deze door bloed af te nemen. Bij helderrood bloedverlies kun je beter niet sporten, in bad gaan of seks hebben.

 3. Je hebt 2 tot 3 weken nadat je Misoprostol hebt gebruikt een controleafspraak in het ziekenhuis. We kijken dan de miskraam compleet is en of de vrucht echt weg is.

  Als je geen of geen complete miskraam hebt gehad, krijg je meestal een 2e kuur met alleen Misoprostol. Dan plannen we na 2 weken een nieuwe afspraak voor controle. Een andere mogelijkheid is om een afspraak te maken voor een curettage. Dat hangt af van jouw situatie. Je krijgt tijdens een gesprek advies van ons daarover.

  Als je veel last van bijwerkingen van Misoprostol hebt gehad, vertel dit dan tijdens de controle aan de arts.

 4. Bel ons bij 1 of meer van de volgende klachten:

  • je hebt erg veel buikpijn, ook als je paracetamol gebruikt of een warme kruik tegen je buik houdt.
  • je heeft 7 dagen na de eerste dosis tabletten nog geen bloedverlies of buikkrampen gehad. Dan komt je eerder langs voor controle.
  • als je teveel bloed verliest en het niet kan opvangen met maandverband.
 • Hoeveel last iemand heeft van bijwerkingen door Mifepriston en Misoprostol, verschilt per persoon. Iedereen verliest bloed als het medicijn goed werkt. Zo verdwijnt de vrucht uit de baarmoeder. Andere bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn:

  • misselijkheid
  • diarree
  • trillerig zijn
  • een beetje verhoging van de lichaamstemperatuur
  • buikpijn. Je kunt hiervoor 4 keer per dag 2 tabletten paracetamol van 500 mg nemen.

Bijwerkingen en risico's

Hoeveel last iemand heeft van bijwerkingen door Mifepriston en Misoprostol, verschilt per persoon. Iedereen verliest bloed als het medicijn goed werkt. Zo verdwijnt de vrucht uit de baarmoeder. Andere bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn:

 • misselijkheid
 • diarree
 • trillerig zijn
 • een beetje verhoging van de lichaamstemperatuur
 • buikpijn. Je kunt hiervoor 4 keer per dag 2 tabletten paracetamol van 500 mg nemen.

Heb je nog vragen?

Voor patiënten van de afdeling Voortplantingsgeneeskunde

Je kunt bellen met de afdeling van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.

(050) 361 30 32

Buiten deze tijden kun je bellen met UMCG (050) 361 61 61. Vraag naar de gynaecoloog die dienst heeft. Je hoeft dus niet eerst je huisarts te bellen.

Voor patiënten van de afdeling Verloskunde

Je kunt bellen met de afdeling van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.

(050) 361 80 65